Přes milion korun se vydražilo v benefiční aukci pro Cestu domů

  • 01. 12. 2017
Přes milion korun se vydražilo v benefiční aukci pro Cestu domů
V benefiční aukci uměleckých děl domácího hospice Cesta domů se v letošním 7. ročníku podařilo vydražit díla za celkovou částku 1 092 700 Kč.

Aukce 30. listopadu nabídla 150 děl současných českých umělců. Letos poprvé zařadila kurátorka aukční výstavy Lenka Kerdová také živé umění v podobě performancí. Veškerý výtěžek z aukce putuje na provoz hospice Cesta domů, který pečuje o těžce nemocné a umírající lidi v jejich domácích podmínkách. 

 

„Vysoká účast nás potěšila, přišli i noví zájemci o aukci, mezi nimi spousta mladých lidí. Pozitivní zprávou pro nás byl vysoký zájem o on-line aukci, kde se ke konci strhl dokonce napínavý boj o některá díla. Zároveň zájem byl nejen o známé autory ale i o mladé umělce a absolventy,“ doplňuje Marek Uhlíř, ředitel Cesty domů.

 

Katalog děl zařazených do sálové i online dražby a veškeré informace jsou umístěny na www.cestadomu.cz/aukce.

 

Letošní kolekce zahrnovala malby, kresby, fotografie, objekty, videa, zvuková díla a další projekty od českých umělců různých generací. Vedle děl Emily Medkové, Stanislava Kolíbala, Petra Nikla či Jaroslava Róny byla do aukce zařazena díla Tomáše Absolona, Josefa Bolfa, Lubomíra Typlta a dalších autorů. Kurátorka aukce Lenka Kerdová navázala na úspěšné experimenty loňského ročníku a využila aukce i jako možnosti zprostředkovat komunikaci mezi uměleckou scénou a širší veřejností. Dražilo se také 10 živých performancí s názvem

Akce_U. Umělci-performeři vystoupí na představení 13. prosince v prostoru Univerzity Karlovy, Hybernská 4, Praha. Dražitelé jsou tak mecenáši vystoupení a díky svému výběru také dramaturgy večera Akce_U určeného i pro veřejnost, a to podle motta „aukce je drama“. Spoluautorem Akce_U je multimediální umělec Ladislav Železný, který působí také na stanici Českého rozhlasu Vltava.