PŘEDSTAVUJEME: TAMTAMY

  • 28. 02. 2019
PŘEDSTAVUJEME: TAMTAMY

Zítra otočíme stránku v našem Kalendáři pomoci na březen. Blíží se jaro a s ním i jarní úklid. S tím Vám může pomoci nezisková organizace Tamtamy.

Tamtamy – to bude asi o bubnování, ne?
Ale kdepak! Tamtamy jsou sice původně bubínky, kterými se šířily zprávy mezi africkými kmeny, ale my jsme je dali do názvu neziskovky, protože chceme šířit poselství, že i lidé s hendikepy chtějí pracovat a být užiteční. Že to zkrátka jde, že odvedou stejně dobrou práci jako lidé bez zdravotního postižení a zaslouží si za ní dobrou mzdu. Jen potřebují trochu podpořit.
Co vlastně děláte?
Uklízíme, myjeme okna, žehlíme, hlídáme děti.
Takže taková normální úklidová firma?
V podstatě ano. Ale když se podíváte zblízka, najdete několik rozdílů. Za prvé u nás pracují výhradně lidé se zdravotním postižením. Nejen v úklidu, ale i ve vedení neziskovky i ve správní radě. Má to jednu nespornou výhodu v tom, že člověk s hendikepem hendikepovanému lépe rozumí. Dalším rozdílem je délka úvazku. Pokud vám zdravotní stav nedovolí se plně zapojit nebo jste byli dlouho nemocní a ještě nevíte, na co stačíte, jsme tu pro vás. U nás je práh pro vstup do zaměstnání poměrně nízký, důležitá je chuť do práce a zvládnout alespoň dvě hodiny týdně. Když to půjde dobře, úvazek se může pozvolna zvyšovat.
A jak je to s tou podporou?
Pracovní tempo je nižší než v běžných komerčních úklidovkách, i když na kvalitě odvedené práce to nesmí být znát. K tomu pomáhají pracovní asistentky, které zaměstnance zaškolí a pomohou jim s činnostmi, které jsou pro ně obtížné. Jsou stále k dispozici na telefonu, pokud by některý ze zaměstnanců potřeboval pomoc nebo radu.
Ale není to jen o práci. Ptáme se zaměstnanců: Jste v krizi či vás něco trápí? Vyrovnáváte se se zhoršením zdravotního stavu? Nebo vás něco či někdo zlobí v práci? Řešíte bydlení, exekuci či finanční problémy? Snížili vám důchod a nevíte, co dál? Nebo potřebujete pomoc při jednání s úřady? Pak se obraťte na naši psycholožku nebo psychosociální asistentku.
Nejdůležitější je, aby se u nás zaměstnanci cítili spokojeni a v bezpečí.
A cítí se tak?
Myslím, že ano. Mrkněte na videa, řeknou vám to sami. https://www.tamtamy.cz/chci-pracovat
To zní dobře. Ale teď zpátky k práci. Co vlastně uklízíte?
Hlavně menší objekty, byty, bytové domy, kanceláře, ale i ordinace, hudební klub, sklad … Hlavně menší zakázky v rozsahu 2-4 hodin úklidu, nic velkého, aby to naši zaměstnanci zvládli a zákazníci mohli být spokojeni.
Vidím, že šíříte samé dobré zprávy
To my, Tamtamy, děláme moc rádi. Tak jestli se tato zpráva dostala až k vám a máte chuť to s námi zkusit, ať jako zákazník nebo zájemce o práci, ozvěte se.