Přečti

  • 19. 09. 2017
Přečti
Mezi námi, o.p.s. podporuje setkávání lidí všech generací. Jednou z aktivit je i projekt Přečti. Seznamte se s ním a zapojte se.
Mezi námi, o.p.s. podporuje setkávání lidí všech generací. Jednou z aktivit je i projekt Přečti. Seznamte se s ním a zapojte se:
 
O důležitosti čtení dětem bylo napsáno už mnoho. V dnešní uspěchané době plné elektronických vymožeností je předčítané slovo poněkud odstrčeno na druhou kolej za sledování pohádek v televizi, v počítači či na tabletu. O tom, že to je obrovská škoda netřeba diskutovat, neboť určitě si také z vlasního dětství vzpomínáte, jaké to bylo, když vám rodiče před spaním předčítali pohádku. Zachumlaní v peřině jste měli možnost dát prostor své vlastní fantazii v rozvíjení a zároveň jste si mohli užít příjemnou chvilku po boku rodiče. A co teprve když pohádku četla babička nebo dědeček, to potom tato chvilka dostala ještě jiný rozměr. Dědeček nebo babička nikam nepospíchali a chvilky s vnoučaty, kdy jim mohli dát něco ze sebe, si řádně užívali….
 
Přesně o tyto aspekty jde v programu Přečti. V rámci mezigeneračního setkávání čtecího seniora a dětí v mateřské škole je cílem naučit děti k úctě ke stáří, umění naslouchat, rozvíjení jejich fantazie a v neposlední řadě pokus o jejich chvilkové zklidnění.
A co čtecí senioři? Jaké jsou jejich motivy docházet pravidelně jednou týdně do mateřských škol? Za každým dobrovolníkem se skrývá jiný osobní příběh, ale ve své podsatě mají všichni společné důvody…. tím prvním je láska k dětem, láska ke čtení a v neposlední řadě touha být stále užitečný a předat ze sebe něco dál pro dobrou věc.

Zapojením seniorů do projektu bychom rádi předcházeli jejich pocitu vyčlenění ze společnosti nebo bychom rádi jen zúročili jejich volný čas, dovednosti a ochotu. Chceme, aby se cítili být potřební, proto je čtení pravidelné, každý týden. Díky pravidelnosti vznikají mezi dětmi a seniory nádherné vazby, vzájemně se na sebe všichni těší.
 
Naše čtecí babičky a dědečky si snažíme hýčkat, neboť jejich dobrovolnické práci se věnují s maximální zodpovědností.
Z tohoto důvodu jsme založili Klub pohádkových čtecích babiček a dědečků, ve kterém se čtecí senioři potkávají a mají zde možnost sdílet své zážitky, předávat si inspirace a vzájemně se motivovat. V rámci klubu pořádáme Kurzy techniky správného čtení dětem stejně tak jako přednášky na různá témata. Celý projekt Přečti je pilotní a nám dělá nesmírnou radost, že se shledal s velkým ohlasem jak u seniorů, u dětí, zaměstnanců mateřských škol, ale i u rodičů.

Kdo by měl chuť rozšířit řady čtecích babiček či dědečků nebo by jen chtěl zjistit bližší informace, kontaktujte Kateřinu Karbanovou tel.: 603 483 487, katka@mezi-nami.cz .
Podívete se, co čtecím babičkám a dědečkům projekt přináší:
 
 
Moc děkujeme.