Prague Barefoot Run

  • 18. 05. 2013
Prague Barefoot Run
Občanské sdružení ForDreams pořádá ojedinělou akci, která tady ještě nebyla. Uskuteční se 1.6. na Ladronce a my jsme se zeptali předsedy občanského sdružení pana Patrika Béma, o co jde.

 

Občanské sdružení ForDreams pořádá ojedinělou akci, která tady ještě nebyla. Uskuteční se 1.6. na Ladronce a my jsme se zeptali předsedy občanského sdružení pana Patrika Béma, o co jde.

 

Přibližte nám, co si všechno máme představit pod názvem akce Prague Barefoot Run?

Čistě z pohledu slovníku se jedná o pražský běh na boso a to je také přesně to, co si pod názvem můžete představit. Bosé běhání, ať už skutečně na boso nebo v tzv. bosých botách, je nově se rozvíjející trend v celosvětovém měřítku.

 
V čem je běhání naboso dobré?

Když jste na boso, tak skutečně poběžíte svýma nohama. Každá noha má 33 svalů, 28 kostí a 19 šlach a když tohle všechno uzavřete do vyztužené, odpružené tenisky, tak všechny ty svaly a šlachy nemůžou plnit svojí funkci. Když vám bota podepírá klenbu, klenba se neposiluje, zvýšená pata vám staví kotník do nepřirozeného úhlu a snad každý poznal bolení v kříži, divnou bolest v holeni a bolavé klouby obecně. Co za to může? No jasně, vaše špičková běžecká bota.

Celá akce ale není jen o běhání, je na ní ještě něco velmi důležitého. Co to je?

Protože se vždycky snažíme všechno co děláme spojit i s něčím užitečným a prospěšným, tak i naše letošní akce není jenom o běhání. Každý registrovaný běžec svou registrací přispěje k splnění smysluplného přání konkrétního dítěte z dětského domova, které si sám vybere. Celá zaslaná částka jde bez jakékoliv zastávky přímo k dětem a především v plné výši. Takže 100% konkrétní, adresná pomoc, tzv. bez skrytých poplatků.

 

Jakých dětských domovů se to týká, kolika dětí a kde je možné se s konkrétními přáními seznámit?

V současné chvíli je do programu zapojeno 27 dětských domovů v celé České republiky a v seznamu přání je kolem 190 dětí. Všechny informace o dětech a jejich přáních můžete najít na stránkách organizace Dejme Dětem Šanci www.dejmedetemsanci.cz/.

 
Kolik je přihlášených, do kdy se mohou zájemci hlásit?

V tuto konkrétní chvíli je přesně 180 registrovaných běžců, ale určitě se dostaneme přes 200, což je na první ročník hodně slušná účast. Online registrovat se je možné do 24/05 na stránkách www.pbfr.cz/ a pak samozřejmě i na místě, ovšem bez nároku na tričko.

 
Na co jiného kromě běhání se můžeme těšit?

Tak pro běžce bude asi největším lákadlem přítomnost legendy bosého běhu, jednoho z hrdinů knižního bestseleru Born to Run, Bosého Teda McDonalda, všechny snad potěší přítomnost patronky projektu herečky Jitky Schneiderové, české Miss World 2013 Lucie Kovandové, Mr.Czech republic Milana Nevosada. A protože se jedná zároveň o Mezinárodní den dětí, tak program je směřován především na děti. Bude pro ně připravena spousta soutěží, tvořivých dílem a atrakcí.

 
Je ještě něco, co byste chtěl dodat?

Rád bych všechny pozval, aby přišli v sobotu 1.června do pražského parku Ladronka, ať už jsou příznivci běhání nebo chtějí jen zažít příjemný den, protože už jenom svou prostou přítomností pomůžou dětem z dětských domovů a to nám jde především.

 
Děkuji za rozhovor :)