Potřebu být tu pro druhé by měl mít každý

  • 01. 09. 2013
Potřebu být tu pro druhé by měl mít každý
O projektu Pinkáme pro jsme se nedavno již stručně zmínili. A protože jsme chtěli vědět víc, tak jsme se zeptali. Na pár otázek nám odpověděl Robert Mifka. Takové odpovědi bychom hrozně rádi četli často. Projekt Pinkáme pro je rozhodně velmi inspirativní iniciativou. Posuďte sami.

O projektu Pinkáme pro jsme se nedavno již stručně zmínili. A protože jsme chtěli vědět víc, tak jsme se zeptali. Na pár otázek nám odpověděl Robert Mifka. Takové odpovědi bychom hrozně rádi četli často. Projekt Pinkáme pro je rozhodně velmi inspirativní iniciativou. Posuďte sami:
 

Jak jste se potkali s Helppsem?
Hlavním iniciátorem celého projektu byla naše volejbalová reprezentantka Kristýna Pastulová,která miluje vše na čtyřech nohách a vše štěkající ještě dvakrát tolik. Postavila nás tak před hotovou věc – bude se pinkat pro asistenčního pejska. Kontaktovat Helppes byla už jasná volba a společně jsme pak vybrali Honzu s Julčou.


Jak vznikl nápad realizovat projekt Pinkáme pro? Co konkrétně vás vede k podpoře handicapovaných?

Volejbal je v ČR jedním ze sportů s nejdelší tradicí. Dá se bez nadsázky říct, že se ho od nás učil zbytek světa. Ta doba už je sice dávno pryč, ale zůstala nám široká hráčská základna, v níž je většina lidí na stejné vlně a tak se přímo nabízelo vypustit dobrou věc mezi fungující komunitu dobrých lidí. Nejde tu pouze o podporu handicapovaných, ale obecně o myšlenku pomáhat si navzájem.Sociální cítění a potřebu být tu pro druhé by měl mít dle mého názoru každý „zdravý“ jedinec. Z velké části jsou to právě tyto vlastnosti, které definují osobnost člověka. Možnost aktivně šířit takové hodnoty a vnímat pozitivní výsledek  je ohromně naplňující a motivující. Nesmíme být lhostejní!!!


Jak se mohou zapojit do vašeho projektu ti, kteří na volejbalové zápasy nechodí?

Náš projekt logicky oslovuje zejména hráče a fanoušky našeho sportu, ale pokud dokážeme zapojit i lidi pohybující se mimo volejbal, budeme jen rádi. Vize projektu je, aby ho do budoucna přijala za svůj široká volejbalová veřejnost a vnímala ho jako vlastní dobročinnou aktivitu, nikoli jako nějakou externí veřejnou sbírku. Apeluji tedy tímto na všechny čtenáře: „začněte fandit volejbalu a pinkejte s námi“ 

 

Co máte v plánu do budoucna?
Zafinancování asistenčního psa Julky pro Honzu Serbuse je pilotní sbírkou iniciativy Pinkáme pro. Původní myšlenka byla realizovat pouze tuto jednorázovou akci, ale s postupujícím časem a zejména díky podpoře mnoha dobrosrdečných lidí z řad velké volejbalové rodiny, jsme se rozhodli pokusit se udělat z Pinkáme pro projekt dlouhodobý. Prostředky na účtu přibývají velmi rychle a my tak už pomalu začínáme hledat kandidáty pro další sbírku. Naším cílem je každou volejbalovou sezónu takto pomoci alespoň jednou. Prozatím celý projekt organizujeme pouze v pár lidech a bohužel na něj vedle našich civilních zaměstnání nemáme tolik času, kolik by si zasloužil, proto je těžké plánovat do budoucna. Nechme se tedy všichni překvapit, jak se bude „Pinkáme pro“ vyvíjet.

 

Za BuduPomahat.cz Hanka