Postavili stan, schody i plot! 100 dobrovolníků na 10 Víkendovkách Tamjdemu!

  • 02. 07. 2014
Postavili stan, schody i plot! 100 dobrovolníků na 10 Víkendovkách Tamjdemu!
Více než 100 dobrovolníků, Čechů i cizinců se v období od února do června rou 2014 zúčastnilo 10 Víkendovek společnosti Tamjdem...

Více než 100 dobrovolníků, Čechů i cizinců se v období od února do června rou 2014 zúčastnilo 10 Víkendovek společnosti Tamjdem. Skoro každý druhý víkend vyjížděla dobrovolnická skupina, složená ze zkušených tamjdemáků i nových dobrovolníků, do zajímavé a pokaždé jiné neziskové organizace, na různá místa v České republice. Někdy doprava zabrala i čtyři hodiny, ale o to více se skupina na cestách z města spřátelila, i když občas snědla i zásoby na páteční večeři… V organizacích na nás vždy čekalo milé přivítání, povídání o činnostech neziskovky a jejích cílech, skvělé domácí jídlo a samozřejmě pracovní náčiní.

V rámci těchto víkendových projektů na pomoc neziskovým organizacím jsme se podíleli na mnoha různých pracovních úkolech: postavili jsme venkovní schody, vyčistili mnohé lesy od náletů turistů a popadaných stromů, vyrobili dříví na otop, opravili ohradu pro koně, postavili krásný plot…. I přes neustálý déšť jsme pomohli vyčistit náhon rybníka, také jsme se podíleli na organizaci Mistroství ČR v plavání pro lidi s handicapem, z bylinných zahrad jsme odstranili plevel a nakonec jsme se pustili do stavby stanů a opravy chaty jedné táborové základny.

Dobrovolníci se kromě praktických věcí, např. jak postavit schody, plot i stan, dozvěděli, jaké gumáky (holínky) jsou letos v módě… i na co je dobrá levandule a jak efektivně zacházet s lopatou. Kromě samotné práce jsme se díky pestrému tematickému zaměření organizací dozvěděli, jak to chodí např. v Benediktu – komunitní dům pro lidi s handicapem, jak na eko zahradu a výrobu přírodních mastí v Nobilis, anebo co obnáší práce kastelána a vedoucího kulturních akcí v barokní památce Valdštejnské Lodžii…



 

Během Víkendovek zbyl čas i na procházku po okolí, a tak jsme navštívili přehrady, rozhledny i centrum Brna, ve Velvarech jsme zhlédli divadelní představení a na Lužnici jsme si vyjeli na kánoích.

Dobrovolnictví s Tamjdemem je ale také o poznávání nových lidí, Čechů i cizinců, vzájemném obohacování, výměně zkušeností a o radosti z týmové práce a společných zážitků. V uplynulém půlroce jsme zrealizovali školení pro budoucí campleadery workcampů a organizátory Víkendovek, setkání dobrovolníků Evropské dobrovolné služby, několik knižních bazarů a jednodenní akci na Toulcově dvoře v Praze, které se zúčastnilo kolem 30 dobrovolníků.

Na úplný přehled proběhlých akcí se podívejte do archivu na našich webových stránkách (http://www.tamjdem.cz/vikendovky-v-roce-2014/ ). V červenci a srpnu Víkendovky nepořádáme, za to se ale můžete podívat na nabídku workcampů v ČR i v zahraničí. Na víkend vyrazíme opět v září 2014. 

Děkujeme všem dobrovolníkům za jejich energii a nadšení a neziskovým organizacím za skvělou spolupráci a milá setkání!

 
Za Tamjdem, o.p.s.
Markéta Votavová