Posekali kokořínské louky, postavili hradní zeď na Lukově. V červenci brontosauři pomohli desítkám míst

  • 08. 08. 2015
Posekali kokořínské louky, postavili hradní zeď na Lukově. V červenci brontosauři pomohli desítkám míst
Stovky dobrovolníků věnovaly v první polovině léta svůj volný čas nezištné pomoci přírodě, památkám a lidem. Vyrazily na Prázdniny s Brontosaurem, dobrovolnické tábory Hnutí Brontosaurus.
Brontosauři v červenci pomohli desítkám míst v Česku i zahraničí. Z vlastní chuti a nadšení měnili svět kolem sebe k lepšímu. Za odměnu je kromě pocitu ze smysluplné práce čekal zážitkový program od zkušených organizátorů.

Účastníci tábora Ekokoko pokosili 2 hektary chráněných kokořínských luk. 21 mladých lidí tím už posedmé pomohlo zachovat unikátní luční ekosystém, který by bez pravidelné údržby zanikl. Po práci si vzájemně připravovali program. Učili se třeba plést košíky a žonglovat.

Na hrad Lukov jezdí brontosauři už 32 let. Od roku 1983 proměnili trosky kdysi významného opevnění ve vyhledávanou památku. Přes 100 dobrovolníků odpracovalo během tří červencových táborů přes 840 hodin. Kromě toho si vyzkoušeli život na hradě, zažili archeologický výzkum a řadu tematických aktivit spjatých s historií.

Pokosili také například žítkovské louky, louky rezervace Kudlačena v Beskydech, krušnohorském Cínovci a Býčí skálu v Moravském krasu. Pracovali na obnově sudetské osady Zastávka a pečovali o jesenické prameny.

Dobrovolníci nezůstali pouze v Česku. V Zakarpatské Ukrajině vyznačili 65 kilometrů turistických stezek, dosazovali indonéský prales ohrožený palmovými plantážemi, podíleli se na rekonstrukci drobných památek v srbském Banátu, kde žije česká komunita.

Prázdniny s Brontosaurem jsou nejstarší akcí svého druhu v Česku. První ročník nadšenci uspořádali v roce 1974. Od té doby brontosauři opravují hrady, pečují o prameny, pomáhají, kde je třeba. Spojení smysluplné práce, zážitků a nových přátel každoročně přiláká na 1 500 účastníků. V létě roku 2014 na 59 táborech odpracovali 17 751 hodin.

Prázdniny s Brontosaurem pokračují i v srpnu
Ještě měsíc můžeš vyrazit na některou z akcí.
Všechny najdeš na www.prazdniny.brontosaurus.cz.