Portréty pro ALENKY

  • 10. 09. 2018
Portréty pro ALENKY

Ve čtvrtek 6. září se uskutečnila charitativní aukce portrétů známých osobností, jejíž výtěžek byl věnován ženám po operaci prsu. Portrétní fotografie Honzy Kvardy se vydražily za více než 55 tisíc.

„Myslím si, že to je hezká částka, za kterou stojí muž - fotograf a super člověk v jednom Honza Kvarda, který tohle celé má na triku. Já mu děkuji, že jsem mohla trochou přispět a být součástí. Užívala jsem si také jednou toho, že na tom jeho místě nestojím já a upřímně mu fandila,“ říká herečka a modelka Nikol Kouklová (organizátorka charitativní akce Busking pro Slunce).


Kvarda se již několik let věnuje portrétní fotografii. Snaží se o to, aby jeho fotografie měly přesah z roviny umělecké do oblasti lidské, vzájemných vztahů, empatie a pomoci druhým.


Dražbu Honzy Kvardy si nenechaly ujít osobnosti, jako je třeba Petr Vondráček, Světlana Nálepková, Dana Batulková, Barbora Mottlová, Anna Jiřinka Daňhelová, Zbyněk Fric a další. „Nečekala jsem, že to vlastně bude taková velká aukce fotek. Honza mi udělal krásnou fotku ve staré Felici, kterou bohužel nevlastním. Ta fotka se moc povedla,“ říká Batulková.


„Na charitativní akci Honzy Kvardy jsem byla letos poprvé. Moc se mi líbila přátelská a pohodová atmosféra i vzrušení přítomných známých tváří, které bedlivě sledovaly, za kolik se právě ta jejich fotka vydraží,“ řekla herečka Barbora Mottlová, s kterou se Honza už domlouvá na focení.


Mezi tvářemi projektu byly i mladé herečky, které se tak trochu bály, aby nezůstaly „na ocet.“ „Měla jsem radost, že jsem mohla pomoci. Zároveň to však pro mě byla velká zodpovědnost a bála jsem se, že si mou fotku nikdo nekoupí, což se naštěstí nestalo,“ přiznala Eva Radilová.

 

Jak charitativní aukce probíhala? Zeptali jsme se i dalších hostů. „Bylo moc hezké sledovat, jak se přihazuje, jak lidé ty obrazy chtějí, jak spolu soutěží.“ Nechyběly vizážistky patřící do týmu projektu Portréty pro Alenky. „Jestli je to láska, poznáte podle toho, že chcete, aby ten člověk byl šťastný, i když nejste součástí jeho štěstí. Takhle vnímám kolektivní sdílení. Tím děkuji Honzovi Kvardovi za možnost spolupráce na jeho sbírce fotografií a následné aukce pro Alenky, kde jsem se s radostí znovu zapojila koupí tří portrétů,“ říká vizážistka Helena Turková.


Aukci podpořili lidé i z jiných neziskových organizací, se kterými Honza spolupracuje.  „Rozhodl jsem se podpořit dobrý skutek Honzy Kvardy a tím pacientskou organizaci ALEN, sdružení žen, z.s. Zažil jsem příjemnou atmosféru, skvělé a pomoci chtivé lidi kolem sebe. Rozhodl jsem se koupit některý z portrétů. A sice těch, s nimiž  jsem měl tu čest spolupracovat - Michaela Horká, Vendula Příhodová či Lucia Jagerčíková. Odcházel jsem s dobrým pocitem a portrétem  Venduly, která podpořila projekt organizace Prevalis, z. s.,“ řekl Miroslav Hricz.


Na konci dražby měly všechny fotografie nového majitele. Z Týnské literární kavárny si lidé odnášeli fotografie Petra Nárožného, Bereniky Kohoutové, Nely Boudová, Dany Batulkové, Arnošta Goldflama a dalších hvězd z hudební, divadelní, taneční či sportovní scény.
 

Na video z aukce se můžete podívat zde.