Pomocí programování se učí logice i kreativitě, chválí si školy. Šestého ročníku Meet & Code se zúčastnilo přes 1 tisíc dětí z celé ČR

  • 15. 12. 2022
Pomocí programování se učí logice i kreativitě, chválí si školy. Šestého ročníku Meet & Code se zúčastnilo přes 1 tisíc dětí z celé ČR

Praha, 14. 12. 2022 - Roboty, drony, chytré hodinky nebo PC hry. To vše v rámci 43 workshopů po celém Česku mělo možnost na 1143 dětí a mladých dospívajících vyzkoušet naprogramovat. Ačkoli se s robotikou nebo internetem věcí žáci setkávají ve výuce informačních technologií častěji než v minulosti, podle organizátorů Meet and Code je potřeba nejen školy, ale i knihovny nebo neziskové organizace v rozvoji digitálních kompetencí u dětí a mladých intenzivně podporovat. Letošní ročník mj. potvrdil rostoucí zájem dívek o IT a programování.

Na tři desítky počítačových učeben převážně ve školách a knihovnách se během letošního podzimu už pošesté na několik hodin zaplnily tisícovkou malých programátorů a programátorek. Žáci základních škol, ale někdy i děti předškolního věku, se v rámci celorepublikové výzvy Meet & Code učili blokovému programování nebo modelování pomocí kódů. „Když dáte dítěti možnost navrhnout si vlastního robota, kterého si pak může navíc vytisknout na 3D tiskárně, nejenže mu tím zpřístupníte zdánlivě nudný svět informatiky, ale rozvíjíte u něj i řadu dalších dovedností a schopností. Od logiky, přes umění řešit problémy, po kreativitu,“ přibližuje záměr iniciativy Radka Bystřická, ředitelka Sdružení VIA, pod jejíž taktovkou se akce každoročně v Česku koná.
Iniciativu si chválí i sami pedagogové. Například Základní škola Otevřeno z Benátek nad Jizerou, která se letos Meet and Code účastnila poprvé, pro své žáky nachystala rovnou dvě akce - tvorbu jednoduché počítačové hry i konstrukci a naprogramování robotů hrajících fotbal. „Robofotbal byl struhujícím zážitkem. Děti se doslova vrhly na konstruování a programování robotů a pak fandily a prožívaly jednotlivé zápasy. Uvědomily si, že to není vůbec snadné a většina z nich se těší na pokračování, až se rozběhne náš kroužek Robotiky a programování,“ uvádí tamnější ředitel Marek Fajfr. A dodává, že ho potěšila zejména účast žaček, které o programování projevily nebývalý zájem. Na této škole se děti učí pracovat s roboty Lego Boost a Mindstorm a programují v jazycích Scratch a Python. Zatímco Scratch je jednoduchý vizuální program určený zejména pro děti, Python už je složitější programovací jazyk, na jehož základě stojí například raketové systémy.
Zájem byl letos i mezi knihovnami, které rozšiřují o kurzy robotiky svoji nabídku pro děti a mládež. Právě knihovny patřily mezi nově se účastnící organizace – těch bylo v letošním roce sedm z celkového počtu třiačtyřiceti podpořených organizací. Letošním nováčkem byla i Knihovna Břeclav, která uspořádala Robotický Halloween. Vedle robotů se děti v rámci letošního Meet and Code učily programovat například drony nebo chytré hodinky.
„Abyste děti nadchli pro programování, musíte jim ukázat, že to je zábava. Také že je to často jednodušší, než se může na první pohled zdát. Právě nastupující generace bude tyto dovednosti potřebovat, i když se v budoucnu rozhodne pro jiný obor, než je právě IT. Už v současné době v SAP pozorujeme, že se ve firmách na vývoji aplikací nebo nových řešení podílí lidé z různých oddělení a tento trend bude i nadále sílit,“ říká Lucie Bort za CSR tým společnosti SAP.
Podle Bystřické ze Sdružení VIA je potřeba školy, knihovny a nejrůznější kroužky potřeba v rozvoji digitálních kompetencí u dětí co nejvíce podporovat, a to i finančně. „Nejčastěji využívají podpořené organizace grantový příspěvek ve výši 10 tisíc korun na pořízení hardwaru. Jsme proto rádi, že se nám podařilo už podruhé domluvit partnerství s Alza.cz, která všem žadatelům poskytla speciální slevy na IT vybavení,“ uzavírá za pořadatele ředitelka Sdružení VIA. Letos Sdružení přerozdělilo mezi školy, knihovny a zájmové spolky rovných 430 tisíc korun.


***
Meet & Code podporuje akce související s vědou a technologiemi, které se konají v rámci Evropského týdne programování. Za iniciativou stojí společnosti SAP, Haus des Stiftens für Unternehmen & Non-Profits gGmbH a partneři z jednotlivých zemí sítě TechSoup Europe - v případě Česka je lokálním partnerem Sdružení VIA. Cílem je představit dětem a mladým lidem ve věku 8 až 24 let svět technologií a programování. Akce jsou navrženy tak, aby mladým lidem ukázaly zábavnou stránku programování, a jak může programování pomáhat při realizaci různých nápadů. Mají je naučit, jak technologie fungují a jak IT ovlivňuje náš každodenní život. Přehled všech podpořených akcí napříč Českou republikou a týkající se jak samotného programování, tak třeba internetu věcí, robotiky nebo umělé inteligence najdete na webové stránce Meet & Code.

***
Sdružení VIA se zabývá technologiemi pro dobrou věc. Stojí za programem TechSoup pro Českou republiku, který poskytuje neziskovým organizacím zvýhodněně software, hardware, technickou podporu a vzdělávání. Dalšími programy, které sdružení provozuje, jsou Akademie mediální gramotnosti a Meet and Code. Vedle toho Sdružení provozuje portál pro expertní dobrovolnictví Um Sem Um Tam a průběžnou sbírku IT na pomoc Ukrajině. www.sdruzenivia.cz