Pomáhej tím, co umíš

  • 01. 01. 2018
Pomáhej tím, co umíš

Se začátkem nového roku přicházíme s přáním všeho dobrého a s inspirací přichází i náš Kalendář pomoci.

„Kalendář pomoci je krásným návodem, jak pomoci, je inspirativní pro dárce i neziskovky. Občas se na nás obrací lidé s tím, že by rádi pomohli, ale neví jak – v kalendáři si mohou vybrat. AVPO ČR poskytuje svým členům řadu benefitů, zprostředkovat možnost spolupráce je jedním z nich.  Prosazujeme také nezávislost na jednom zdroji, kalendář může inspirovat neziskovky k novým aktivitám,“ říká o kalendáři Monika Jindrová, ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, která toho pro neziskovky dělá mnoho. „V loňském roce jsme připomínkovali např. registr smluv, věnovali se podmínkám sociálního podnikání, zákonu o sociálních službách, věnujeme se problematice firemního dárcovství, EET, daním …. Témat je mnohem více i pro nastávající období. Podařilo se nám navázat spolupráci s Vyšší odbornou školou publicistiky, zástupci našich členských organizací mají možnost na škole studovat. Vyškolili jsme lídry neziskových organizací, jezdíme do regionů. Velkou pozornost věnujeme Značce spolehlivosti, počet držitelů se zvýšil na 26. Plánů pro rok 2018 máme hodně. Navážeme na uplynulé období, připravujeme nabídku vzdělávání pro členy správních rad, akce pro držitele Značky spolehlivosti, pravidelné setkávání ředitelů členských organizací, výjezdy do regionů…. Naše dveře jsou otevřené i pro další organizace,“ doplňuje ředitelka.



Kalendář pomoci jsme realizovali ve spolupráci s Honzou Kvardou za podpory Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR). Vydatně nám pomohla kreslířka Hanka Křivánková, redaktor Marek Čihák, grafik Jakub Karman, ředitelka AVPO ČR Monika Jindrová a ředitelka Nadačního fondu Pečovatel Monika Hlinková.

A jak na tvorbu kalendáře vzpomínají členové realizačního týmu? „Mé okolí kalendář hodnotilo jako pozitivní a veselý. A myslím, že taková atmosféra byla i při focení. Jsem rád, že se to podařilo přenést i do kalendáře,“ zhodnotil fotograf Honza Kvarda. „"Moc mě bavila focení s Bárou a Barbarou. Hrzánovou a Nesvadbovou. S Bárou Hrzánovou se sezení v ateliéru spontánně  přelilo v sezení na zahrádce. Zase jsem začal kouřit. A Barbara Nesvadbová upřímně ocenila Paní Bovaryovou, se kterou jsem na focení dorazil (neříkejte jí, že to nakonec nedopadlo - dali jsme si s Flaubertovou chráněnkyní pauzu)," vzpomíná Marek.
Honza Kvarda se účastní charitativních projektů velmi často a tak jsme ho poprosili o rekapitulaci loňského roku i plány do budoucna: „Kromě toho, že jsem ve spolupráci s Hankou Kosovou a BuduPomahat.cz fotografoval Kalendář pomoci, zapojil jsem se i do dalších dobročinných projektů. Fotografoval jsem například kalendář Dej pac 2018. Za projektem stály dvě mladé zpěvačky – Dáša Zazvůrková a Bára Smejkalová. Výtěžek z prodeje kalendáře šel na Home 4 Pets. Do projektu se zapojily známé osobnosti jako třeba Hana Maciuchová, Jan Hrušinský, Kaira Hrachovcová, Petr Stach, Jan Hřebejk, Veronika Kubařová, Markéta Procházková a další. Markéta Procházková, s kterou spolupracuji asi nejčastěji, mě letos přivedla i ke spolupráci s Nadací na ochranu zvířat. Markéta se stala novou patronkou této nadace. Dále spolupracuji s týmem organizace Prevalis. Hlavním posláním tohoto spolku je veřejně prospěšná činnost, zejména úsilí o podporu inovativních přístupů ve vzdělávání, úsilí o propagaci vědy a vědeckých poznatků, úsilí o rozvoj komunitního vzdělávání, úsilí o podporu zdraví, úsilí o primární a sekundární prevenci rizikových jevů, úsilí o provázení osob ohrožených závislostmi a dalšími sociálně patologickými jevy jejich obtížným životním obdobím.
V roce 2018 plánuju opět spolupráci s BuduPomahat.cz, Nadací na ochranu zvířat a organizací Prevalis. Ale tuším, že toho bude ještě víc.“

Lednové téma v kalendáři je „Pomáhej tím, co umíš“. Co máte v plánu? Pokud vás právě teď nenapadá, co z toho, co umíte, by mohlo neziskovkám pomoci, zajděte v lednu na nějaký benefiční koncert. V lednu se chystají i benefiční divadelní představení nebo fashion bazar, kde si můžete pořídit něco ze šatníku známých osobností, kam přispěla i Štěpánka Fingerhutová, která vyzývá k vyklízení skříní i v našem kalendáři. Do 14. ledna také probíhá Tříkrálová sbírka a zajít můžete i na některý z benefičních plesů. Tipy na různorodé akce ve prospěch neziskovek najdete na http://www.budupomahat.cz/akce. Třeba se vám nějaká neziskovka zalíbí a pak už je cesta k podpoře jednoduchá …