Podpoříte Sladké děti?

  • 14. 09. 2020
Podpoříte Sladké děti?

Stránka Sladké děti na sociálních sítích Facebook a Instagram slouží pro osvětu, podporu a zdroj informací ohledně diabetu prvního typu pro všechny, kterých se v životě týká.

Původně vznikla pro fanoušky knížky o dětech s diabetem prvního typu Šípkové Růženky naruby a postupně se rozrůstá díky vašim inspirativním příběhům. Sladké děti upozorňují na to, že je rozdíl mezi diabetem prvního a druhého typu a zdůrazňují, že i když se obě diagnózy nazývají cukrovka, jedná se o onemocnění s odlišnou příčinou vzniku. Pomozte zvýšit povědomost o diabetu prvního typu u dětí i dospělých ve společnosti.

"Díky lepší informovanosti můžeme zabránit případné šikaně a posmívání se sladkým dětem, které za svou diagnózu nemohou. Chceme, aby se sladké děti nestyděly aplikovat inzulín na veřejnosti, protože díky inzulínu žijí. Přejeme si, aby se nestyděly za inzulinovou pumpu, ani za senzory, protože díky těmto vymoženostem techniky můžou mít lepší kompenzaci a snazší život. A i když se všemi technickými pomůckami na těle vypadají jako superhrdinové ze sci-fi, je to jejich schopnost překonávat bolest, trpělivost a zodpovědnost, která z nich dělá opravdové hrdiny."

První díl Šípkové Růženky naruby a druhý díl Sladký roky již vyšly. Nyní běží sbírka na poslední díl trilogie: www.donio.cz/nadejenikdynekonci
Třetí díl trilogie o dětech s diabetem prvního typu se jmenuje Naděje nikdy nekončí.  Hlavním hrdinkám Róze, Simoně a Zdeňce je už 15, mají občanku a chodí na střední školu. Dospívají a v životě se pomalu staví na vlastní nohy. Dozvídají se víc o světě, kde nejsou pod ochranou rodičovských křídel, i o sobě samotných. Během jednoho roku toho zažijí opravdu hodně, musí se vyrovnat se ztrátou kamarádky, zvládnout první zkušenosti s láskou, zradou i alkoholem. Ne pro každého je nejtěžší začátek, kdy se musí vyrovnat s novou diagnózou, někoho čeká to nejtěžší mnohem později. Simona, která má diabetes prvního typu a celiakii od dvou let a která vždy ostatním pomáhala, teď sama potřebuje pomoc. Tahle vzorná a silná holka se musí nadechnout a nabrat sílu, aby ten nejtěžší boj, boj sama se sebou, vyhrála.