Podnikaví rodiče září v programu Rozvíjím svůj svět

  • 20. 03. 2019
Podnikaví rodiče září v programu Rozvíjím svůj svět

Unikátní půlroční rozvojový program má své úspěšné absolventy i v Litomyšli. Dvacet sociálních podnikavců, kteří své sny o lepším světě proměňují ve skutečnost, podpořil projekt pražské organizace Spiralis. Ekozahrada Jablíčko, Pohádky pro společné čtení, Galerie de Lara, Hipoterapie OSH Baneta, Rodinné centrum Krůček, Centrum Spontanea, Krabice od bot, Dobrobydlo, kurz Tonoucí se stébla chytá, komunitní bydlení jsou některé z projektů, na kterých pracovali účastnici společně s experty na sociální ekonomiku, marketing, public relations, komunikaci a kariérový rozvoj.

Absolventi šestiměsíčního kurzu měli možnost důkladně poznat svoje své silné stránky vhodné k podnikání, vytvořili si svůj první akční a podnikatelský plán rozvoje, navrhli webové stránky, připravili e-shop a rovněž si natrénovali vystupování na veřejnosti. Na závěr zcela profesionálně představili svůj komunitní projekt před odbornou porotou.



 



„Když se lidé stanou rodiči, vzroste u nich touha aktivně řešit společenské problémy. Chtějí lepší svět pro své děti. Naše programy jim pomáhají projevit a uplatnit svůj potenciál naplno. Jsme rádi, že v Litomyšli a okolí je tolik lidí, kteří chtějí rozvíjet svůj svět“, vysvětluje Miriam Vránová, lektorka programu Spiralis.



 



Litomyšl je jedním z šesti míst v Česku, kde vzdělávací nezisková organizace Spiralis program pořádala. Nový Jičín, Milovice, Prachatice, Radešínská Svratka a Ústí nad Labem jsou další destinace, kde mají podnikaví rodiče šanci získat podporu při rozjezdu svého projektu.



 



„Díky kurzu jsem si vytvořila portfolio dovedností, využívám vědomě svoje kompetence. Zároveň zakládám komunitní spolek na podporu dětí, kteří se vzdělávají doma. Aktuálně sepisujeme stanovy a komunikuju s obcí o dlouhodobé spolupráci“, hodnotí přínos kurzu Jana, jedna z účastnic. 



 



Důležitou roli hrají v programu také místní experti a mentoři. Pomáhají účastníkům nastavit reálná očekávání a propojují je s místní komunitou.



 



„Uvítal jsem, když mě Spiralis oslovil, abych byl mentorem v tomto programu. Fandím projektům, které mají přesah do společnosti. A u nás na Zámeckém návrší je nyní coworkingový prostor pro rozvoj těchto projektů“, říká David Zandler, ředitel Zámeckého návrší Litomyšl.



 



Účast v programu je pro účastníky bezplatná díky podpoře Evropského sociálního fondu.