podnikatelé a neziskovky se opět potkají na Burze filantropie

  • 13. 06. 2016
podnikatelé a neziskovky se opět potkají na Burze filantropie
Dobročinný fenomén Burza filantropie zahajuje 15. června v Pardubicích svou letošní pouť Pardubickým krajem. V jejím finále se představí 7 projektů neziskových organizací, které se budou ucházet o finanční, materiální nebo jinou potřebnou podporu u 14 donátorů z řad podnikatelů, firem i veřejné správy. Právě díky setkávání zástupců různých světů se Burza filantropie pyšní mezinárodním oceněním pro 3. nejlepší sociální inovaci roku 2016.

 

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

 

 

podnikatelé a neziskovky se opět potkají na Burze filantropie

 

Pardubice – 13. června 2016

 

Dobročinný fenomén Burza filantropie zahajuje 15. června v Pardubicích svou letošní pouť Pardubickým krajem. V jejím finále se představí 7 projektů neziskových organizací, které se budou ucházet o finanční, materiální nebo jinou potřebnou podporu u 14 donátorů z řad podnikatelů, firem i veřejné správy. Právě díky setkávání zástupců různých světů se Burza filantropie pyšní mezinárodním oceněním pro 3. nejlepší sociální inovaci roku 2016.

 

Burzu filantropie pořádá pátým rokem sdružení neziskových organizací Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem, za podpory Krajského hospodářské komory. Burza odstartuje ve 13:00 v Skautském centru Vinice.

 

Od roku 2012 se na Burze filantropie v Pardubickém kraji vybraly dary v hodnotě 4 827 500, díky nimž mohlo vzniknout 145 veřejně prospěšných projektů. Na dobročinné burze během let pomohlo na 60 různých donátorů. Do Burzy filantropie se letos přihlásilo 24 projektů. "Neziskovky v našem kraji přicházejí stále s novými projekty, které zlepšují život kolem nás. Bylo opravdu těžké vybrat jen ty, které postoupí do finále. Velmi si jejich úsilí vážím a věřím, že jak Pardubický kraj, tak i řada firem opět přispěje k realizaci prospěšných projektů." nechal se slyšet Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

 

Máme radost, že se Burza filantropie nadále rozvíjí. O burzu je skutečně velký zájem a její idea fascinuje mnoho zajímavých osobností. Jmenovat mohu například Pavla Kysilku, bývalého člena bankovní rady České národní banky, který se stal patronem burzy,“ informuje Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR a také místopředsedkyně pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

 

A které projekty se na pardubické burze představí? Z internetového hlasování veřejnosti postoupili nadšenci z Pardubického spolku historie železniční dopravy, kteří chtějí opravit motorový vůz starého vlaku, ten poté bude součástí expozice železničního muzea v Rosicích nad Labem. Po hlasování samotných donátorů je doplnila spojilská Apolenka, která poskytuje nemocným terapii s koňmi a potřebuje zakoupit nové pomůcky pro provádění hipoterapie. Poprvé na Burzu filantropie postoupil Pardubický klub pro seniory, který chce pořídit vozík, na němž budou moci jezdit senioři s pomocí dobrovolníků na vycházky po okolí. Dále se o podporu donátorů uchází Péče o duševní zdraví, která plánuje zvelebit byty, v nichž se připravují lidé s duševním onemocněním na svůj samostatný život. Na burze zazní i projekt organizace AVE 50+, zaměřuje se na obnovení sebevědomí osob starší 50 let pomocí aktuálně populárního koučinku. Podobně chce Salesiánský klub mládeže - Centrum Don Bosco pomoci i mladým ženám, které vyrůstaly v dětských domovech a nyní mají vlastní rodinu. Salesiáni jim chtějí nabídnout možnost skrze terapii sdílet své pocity a životní útrapy ve skupině žen s podobnými osudy. Výčet projektů uzavírá Skutečně zdravá škola na Pardubicku, která chce zlepšit stravování na základních školách.

 

Na Burze filantropie je vítána i veřejnost. Ta se může přijít osobně seznámit s projekty neziskových organizací, z jejichž realizace bude mít následně sama užitek. Přijďte proto své oblíbené neziskovky v jejich snažení podpořit svým potleskem a napovědět tak donátorům při rozhodování o darech.