Počet seniorů s Alzheimeremroste. Jak zajistit potřebnou péči?

  • 16. 11. 2016
Počet seniorů s Alzheimeremroste. Jak zajistit potřebnou péči?
Ztráta paměti a schopnosti úsudku, dezorientace, nesamostatnost. Problémy, kterým denně čelí senioři s demencí. Nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba, nevyléčitelné onemocnění, které způsobuje úbytek mozkové hmoty. Lidí s touto diagnostikou každým rokem přibývá.

Ztráta paměti a schopnosti úsudku, dezorientace, nesamostatnost. Problémy, kterým denně čelí senioři s demencí. Nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba, nevyléčitelné onemocnění, které způsobuje úbytek mozkové hmoty. Lidí s touto diagnostikou každým rokem přibývá.
 
Demence v datech. Jak je na tom Česko?
Téměř 50 milionů lidí trpí demencí, taková jsou čísla světových statistik za rok 2015. Počet lidí s tímto onemocněním se navíc pravděpodobně každých dvacet let zdvojnásobí – lze tedy očekávat, že v roce 2030 bude na Zemi 75 miliónu lidí s demencí.
V České republice trpí demencí přes 150 tisíc lidí, přičemž polovina nemocných je postižena Alzheimerovou chorobou. Počet nemocných v souvislosti se stárnutím populace stále roste. Podle odborných odhadů by v roce 2020 mělo v ČR žít více než 180 tisíc lidí s Alzheimerovou chorobou, v roce 2050 by se počet Čechů s touto chorobou měl blížit ke 400 tisíc.

Člověk s Alzheimerovou chorobou je bez pomoci ztracený
Alzheimerova choroba je progresivní onemocnění. To znamená, že její příznaky se neustále zhoršují.
S rozvojem nemoci ubývá činností, které je nemocný schopen zvládnout sám. V nejtěžším stádiu Alzheimerovy choroby se běžné denní aktivity stávají nepřekonatelnou překážkou a nemocný je zcela odkázán na péči a pomoc okolí.

Potřeba specializovaných center dále poroste
Péče o pacienty s demencí je poskytována částečně prostřednictvím systému zdravotnictví, částečně prostřednictvím sociálních služeb (domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem aj.). Domovy pro seniory a jiná specializovaná centra každoročně přijímají stále více lidí s Alzheimerem nebo jinou formou demence. Na situaci reagují navyšováním kapacit a zkvalitňováním pečovatelských
a zdravotních služeb.
Odborné prognózy mluví jasně – počet lidí s demencí se bude nadále zvyšovat. Je proto nutné začít skutečně vnímat demenci a Alzheimerovu chorobu, a s tím spojenou rostoucí potřebu kvalifikované péče.

Pacient by si neměl připadat jako nemocný, který je vyčleněný z běžného života
Lék, který by Alzheimerovu chorobu vyléčil, prozatím neexistuje. K dispozici je nicméně celá řada přípravků, které zmírňují nebo částečně odstraňují příznaky v raných stádiích demence. 
Pravidelný režim spojený s aktivním trávením času přispívá k upevňování motorických, psychických
a sociálních schopností nemocného.K léčbě Alzheimerovy choroby je potřeba přistupovat komplexně, důležitá není pouze farmakologická léčba, ale i terapie zaměřená na kognitivní rehabilitaci a aktivizaci pacienta.

Důležité jsou aktivizační programy pro skupiny i jednotlivce
“Při plánování činností je nutné vycházet z individuálních potřeb účastníků tak, aby daná aktivita byla pro každého přínosem. Cílem těchto programů je především maximální podpora a stimulace v oblasti  fyzických, mentálních, společenských a emočních schopností,”vysvětluje ředitelka Dřevčického Parku PharmDr. Hana Porubská.

Benefiční aukce obrazů pokryje nákup rehabilitačních a aktivizačních pomůcek
Na potřebu aktivizace seniorů s Alzheimerovou chorobou poukázala i listopadová benefiční aukce obrazů pořádaná Domovem pro seniory Dřevčický Park. Ve spolupráci s Galerií Lazarská se vydražily obrazy Adolfa Borna a dalších umělců. Výslednou částku se podařilo zdvojnásobit díky Nadaci Divoká husa a senioři tak získali 120.000,- Kč.
„Vybrané peníze umožní zpříjemnit volný čas našich klientů. Nakoupíme terapeutické panenky
a vybavení výtvarné dílny. Přemýšlíme také o nákupu společenských her pro rozvoj paměťových dovedností a trénování slovní zásoby. Pro pohybovou terapii vybereme overbally, pro muzikoterapii záznamy koncertů vážné hudby a cestopisných filmů,“
dodává Hana Porubská

Domov seniorů Dřevčický Park

Nestátní nezisková organizace Dřevčický Park nabízí domov a péči seniorům, kteří v důsledku úrazu či chronického onemocnění potřebují ošetřovatelskou péči. Dvě třetiny klientů Domova seniorů Dřevčický Park trpí Alzheimerovou chorobou a jinou formou demence.

Posláním Dřevčického Parku je vytvořit pro seniory důstojnou náhradu za běžné domácí prostředí, podporovat a pomáhat jim zachovat si sociální vazby a vysokou kvalitu života.