„PO DLOUHÉ DOBĚ SE ZASE CÍTÍM SKVĚLE!“

  • 13. 12. 2013
„PO DLOUHÉ DOBĚ SE ZASE CÍTÍM SKVĚLE!“
Skončil první běh pracovně-vzdělávacího programu Návrat do zaměstnání po onkologcké nemoci občanského sdružení Amelie. Pro absolventy odstartoval nové pracovní šance.

Praha, prosinec 2013. – Skončil 1. běh pracovně-vzdělávacího programu občanského sdružení Amelie Návrat do zaměstnání po onkologické nemoci. Jak jeho název napovídá, tento program zaměřený na Středočeský kraj a hrazený z prostředků Evropského sociálního fondu má účastníkům dopomoci k nalezení vhodného zaměstnání, které odpovídá jejich kvalifikaci a aspiracím.

 

Čtvrtina účastníků 1. běhu již do práce nastoupila, o dalších pracovních místech se jedná.

 

Alena Klabanová před svým onemocněním působila jako účetní ve středních a velkých firmách. Po léčbě rakoviny ale dlouho nemohla najít práci. Hned po absolvování programu se ale příležitost konečně objevila a Alena dostala nabídku pracovat pro malou cestovní agenturu ve Velkých Popovicích, kde žije. Majitelka agentury využije mzdového příspěvku, který program zaměstnavatelům nabízí, pokud přijmou některého z jeho účastníků.

 

„Je to příklad dobré praxe,“ říká vedoucí projektu Amelie Tereza Žílová. „Zaměstnavatelé se někdy u mzdových příspěvků obávají ´papírování´ a couvnou.  Myslíme si, že je ale škoda opouštět dobrý záměr kvůli malé komplikaci. Amelie s administrativou pomůže a zaměstnavatel získá motivovaného zaměstnance a ještě finanční podporu.“

 

Dvě pracovní místa se zavázala vytvořit Amelie. Jedno z nich nabídla Vlaďce Míkové, která má dlouholeté zkušenosti v oblasti sociální péče a působí již několik let jako dobrovolnice pražského centra Amelie. Od února bude Vlaďka Míková, již jako zaměstnankyně Amelie, budovat její nové centrum psychosociální pomoci pro lidi s rakovinou a jejich blízké v Příbrami, kde žije. „Na Příbram a Příbramsko se v našem programu zaměřujeme a doufáme, že i do dalšího běhu programu se přihlásí někdo z města a okolí,“ říká Tereza Žílová. Pracovní místa na Příbramsku nabídla také Farní Charita Příbram a Inus Příbram.

 

Příběh s dobrým koncem prožívá i další účastník programu, Michal Horák. Dlouhá léta byl zaměstnán v bankovních institucích a využíval své výborné znalosti němčiny. Po prodělané nemoci se mu ale nedařilo na svou profesní dráhu navázat a potíže se táhly dlouhé dva roky. Teď Michal Horák opět našel zaměstnání podle svých představ. Od 1. prosince pracuje v bance s německým vlastníkem a překypuje radostí a nadšením. „Po dlouhé době se zase cítím skvěle.“

 

Součástí pracovně-vzdělávacího programu Návrat do zaměstnání po onkologické nemoci je pracovní poradenství, koučování, přednášky o pracovně-právní i sociální problematice, ale také simulované výběrové řízení a nakonec i zprostředkování zaměstnání.  Zájemci ze Středočeského kraje se ještě mohou hlásit do druhého běhu programu, který začíná v polovině ledna.

 

Zájem o účast zatím projevilo 23 potencionálních účastníků, 5 mužů a 18 žen. Pět z nich nakonec nebude moci nastoupit ze zdravotních či osobních důvodů nebo proto, že nesplňují podmínky pro účast. 18 prochází vstupní sociálně-zdravotní diagnostikou nebo se snaží vytvořit si ve svém životě pro účast v programu prostor. Přihlásili se lidé po léčbě rakoviny prsu, tlustého střeva a rekta, štítné žlázy, lymfomu či melanomu. Jsou mezi nimi vyučení, středoškoláci i lidé s vysokoškolským titulem. Program Návrat do zaměstnání po onkologické nemoci je určen pro lidi v produktivním věku, jejichž nemoc ustoupila - onkologický nález je negativní - a kteří pobírají některý stupeň invalidního důchodu. 2. běh začíná v polovině ledna. Potrvá 4 měsíce a bude zahrnovat 11 dvou až tří dílných seminářů, samostatnou i skupinovou práci a individuální poradenství.  Skupina se bude scházet průměrně dvakrát až třikrát týdně nejčastěji v dopoledních hodinách.

 

Návrat do zaměstnání po onkologickém onemocnění je projekt, který má celkem 4 cykly, byl zahájen v dubnu 2013 a skončí v dubnu 2015. Je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR a díky tomu je pro účastníky zdarma.

 

-         Posiluje schopnost účastníků hledat práci profesionálně a s vírou v úspěch.

-         Nabízí jim k řešení situace, kterými budou pak procházet v zaměstnání.

-         Umožňuje jim vyzkoušet si vše nanečisto.

-         Účastníci absolvují dvě simulovaná výběrová řízení u spolupracujících zaměstnavatelů.

-         Podporuje sdílení a vzájemnou pomoc lidí v podobné životní situaci.

 

Více informací na webových stránkách Amelie (odkaz zde)

 
Nebo kontaktujte:

Terezu Žílovou (vedení projektu), e-mail: projekteu@amelie-os.cz, tel: 608 458 302
Jitku Polanskou (komunikace a PR), e-mail: pr@amelie-os.cz, tel: 602 233 774

 
DALŠÍ INFORMACE:

1/ Počet lidí v produktivním věku, kteří prodělali rakovinu a usilují o návrat do zaměstnání, roste. Příčinou je kombinace více faktorů: prodlužování průměrného věku, zátěžový životní styl, ale i nové progresivní metody včasné diagnostiky a léčby, které zvyšují pravděpodobnost vyléčení.

 

2/ Lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, často nemohou pracovat na plný úvazek a ne vždy se mohou či chtějí vrátit ke své původní profesi. Potřebují podporu při hledání nových možností seberealizace.

 

3/ Pracovně-vzdělávací program Návrat do zaměstnání po onkologické nemoci navazuje na práci státních institucí, jako jsou Úřady práce či sociální odbory městských úřadů, které nemají možnost poskytovat lidem po onkologické nemoci cílenou pomoc - věnují se jim v rámci širší skupiny osob znevýhodněných na trhu práce. Další pomoc mohou lidé po rakovině najít u pacientských sdružení i jiných neziskových organizací. Návrat do zaměstnání po onkologické nemoci jim ale jako jediný program svého druhu poskytuje komplexní podporu při návratu do zaměstnání.  

 

V počtu onkologicky nemocných zaujímáme přední místa v Evropě. V ČR bylo loni více než 400 000 lidí, kteří prodělali nebo mají onkologické onemocnění. Předpokládá se, že do roku 2030 vzroste jejich počet až 3x. Ročně přibyde více než 75 000 nových onkologických pacientů. Na první tři místa z hlediska četnosti onkologických onemocnění u žen patří nádory prsu, tlustého střeva rekta, děložního hrdla a u mužů je to nádor prostaty, tlustého střeva a rekta a nádor plic. Česká republika dlouhodobě obsazuje 1. místo v Evropě v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva. Více informací v tiskové zprávě České onkologické společnosti na tomto odkazu (jsou zpracovány údaje pouze do roku 2010).

 
O Amelii

Občanské sdružení Amelie již sedmým rokem pomáhá onkologicky nemocným a jejich blízkým překonávat nejrůznější zátěžové situace, které v souvislosti s onkologickým onemocněním vyvstanou, a to před, v průběhu i po skončení léčby. Činnost odborníků v Centrech Amelie v Praze, Olomouci a Rakovníku doplňuje telefonní linka a internetová poradna. Amelie dále rozvíjí dobrovolnický program specializovaný na onkologii a akreditované vzdělávání zaměřené na oblast psychosociálních potřeb onkologicky nemocných a jejich blízkých.