PĚT LET BURZY FILANTROPIE: DOBROČINNOU MYŠLENKU OCEŇUJÍ DOMA I V ZAHRANIČÍ

  • 12. 12. 2016
PĚT LET BURZY FILANTROPIE: DOBROČINNOU MYŠLENKU OCEŇUJÍ DOMA I V ZAHRANIČÍ
Dobročinná Burza filantropie letos zažila svůj pátý ročník. A lze říci, že byl vskutku přelomový. Burza překonala několik svých rekordů, získala mezinárodní ocenění a začala se šířit dále Českou republikou. V pátém roce konání překonala také hranici 5 milionové hodnoty celkových vybraných darů. Na konci roku 2016 se číslo zastavilo dokonce na sumě 6 442 500 Kč.

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

 

 

pět let burzy filantropie: dobročinnou myšlenku oceňují doma i v zahraničí

 

Pardubice – 12. prosince 2016

 

Dobročinná Burza filantropie letos zažila svůj pátý ročník. A lze říci, že byl vskutku přelomový. Burza překonala několik svých rekordů, získala mezinárodní ocenění a začala se šířit dále Českou republikou. V pátém roce konání překonala také hranici 5 milionové hodnoty celkových vybraných darů. Na konci roku 2016 se číslo zastavilo dokonce na sumě 6 442 500 Kč.

 

Burzu filantropie pořádá Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem. V Pardubickém kraji se koná ve všech čtyřech okresech – pardubickém, chrudimském, svitavském a orlickoústeckém. „Smyslem Burzy filantropie je setkání lidí, kteří si mohou navzájem pomoci. Fakticky vše probíhá tak, že se v jeden den, na jednom místě sejdou zástupci neziskových organizací, kteří prezentují své veřejně prospěšné projekty před donátory z řad firem a veřejné správy. Ti jsou připraveni jejich projekty podpořit finančními, materiálními nebo jinými potřebnými dary. A vše funguje na jedničku, donátoři takto během pěti let podpořili vznik 191 projektů,“ přibližuje Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, která stojí za nápadem pořádání dobročinných burz. Bilanci Burzy filantropie obohatilo v roce 2016 také její první konání mimo Pardubický kraj – hostitelským městem byl středočeský Benešov, kde bylo podpořeno 5 projektů, celkovou sumou 212 000 korun.

 

Jak si ovšem vedla Burza filantropie ve svém „rodišti“ v roce 2016? „Letos v  Pardubickém kraji věnovali donátoři na burze neziskovkám dary v celkové hodnotě 1 419 000 korun, to je nejvíce v celé historii. Touto sumou podpořili 41 projektů neziskovek. Dosáhli jsme také rekordu v absolutní hodnotě darů na jedné burze. Poprvé jsme překonali hranici půl milionu, když donátoři v Ústí nad Orlicí dali neziskovkám dary v hodnotě 514 000 korun,“ bilancuje ročník Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který rozvoji burzy pomáhá od jejího počátku a je také jedním z donátorů.

 

Příklady úspěšných projektů z roku 2016:

 

-   Inovace pomůcek pro provoz hiporehabilitace Apolenka

-   Pan a paní Procházkovi (pořízení vozíku pro seniory na venkovní procházky)

-   Skutečně zdravá škola na Pardubicku (zlepšování stravování na školách)

-   Obnova ekocentra Ledňáček v Chrudimi

-   Legohrátky (pořízení stavebnic pro děti v rodinném centru v Hlinsku)

-   Laskavárna (kavárna v Moravské Třebové, kde pracují lidé s handicapem)

-   Já chci také lyžovat (lyžování pro děti s handicapem)

-   Ať je teplo nebo zima, ve wigwamu bude prima (pořízení stanu wigwam pro skauty z Jevíčka)

-   Muzeum starých strojů a technologií (obnova prostor továrny v Žamberku na technické muzeum)

-   Více hudby do našich životů (hudební nástroje pro lesní školku Strom života v Letohradě)

 

Burza filantropie se v roce 2016 dočkala i prvního mezinárodního ocenění. V evropské soutěži SozialMarie byla burza oceněna jako 3. nejlepší sociální inovace roku. „Naše radost byla nepopsatelná. Ocenění je však pro nás velkým závazkem do budoucna. Burzu chceme dále vylepšovat a také ji šířit do dalších krajů České republiky. A kdo ví, díky ocenění může být další pomyslnou metou konání Burzy filantropie v jiných evropských zemích,“ podělila se o pocity a plány Jolana Štěpánková, předsedkyně Koalice nevládek Pardubicka.

 

A Koalice nevládek Pardubicka začala svůj závazek naplňovat ještě v letošním roce. V listopadu 2016 začala realizovat projekt na vylepšování burzy a její šíření do dalších krajů České republiky. V roce 2017 se tak první Burzy filantropie uskuteční také v Jihočeském kraji (burza zde bude realizována společně s organizací DialogCB) a Kraji Vysočina (společně s KOUS Vysočina). Šířit se bude i nadále Středočeským krajem (spolu s GLE o.p.s.), kde benešovskou burzu doplní další dvě nové lokality.

 

Jaký tedy bude výhled Burzy filantropie do dalších pěti let? Ambicí je její rozšíření do dalších míst České republiky a hlubší propojování neziskovek, firem, státní samosprávy a dalších aktérů, tak, aby mohlo vzniknout ještě více prospěšných projektů, které zlepší život lidem. A jak již bylo zmíněno – je možné, že nápad z Pardubického kraje se posune i do dalších evropských zemí.

 

Bilance Burzy filantropie 2012 – 2016:

 


6 442 500

Celková hodnota darů

 

191

Podpořených projektů

 

23

Burz filantropie

 

333

Přihlášených projektů

 

75

Unikátních donátorů

 

122

Unikátních přihlášených neziskovek

 

91

Unikátních podpořených neziskovek

 

38

Lokalit přihlášených projektů

 

30

Lokalit podpořených projektů

 

35 210 218 Kč

Celková hodnota přihlášených projektů

 

14 017 047 Kč

Celková požadovaná podpora v rámci BF