Peníze nerostou na stromech

  • 05. 04. 2019
Peníze nerostou na stromech

Cílem projektu je osvěta finančního vzdělávání dětí na základních školách (2. stupeň) a v dětských domovech.

Tvůrce projektu:

Divadelní spolek Ty-já-tr

Popis projektu:

Děti jsou naše radost, štěstí a hlavně také naše budoucnost. Život jim staví do cesty překážky už od útlého věku. České děti neumějí příliš hospodařit s penězi. Většina rodičů se jim snaží vštípit základy finanční gramotnosti prostřednictvím kapesného, podle psychologů by však měli začít dříve.  

Projekt „Peníze nerostou na stromech!“ je projektem divadelním. Představuje interaktivní divadelní hru pro děti, v rámci níž by si děti měly osvojit základní principy nakládání s financemi.

Cílem projektu je osvěta finančního vzdělávání dětí na základních školách (2. stupeň) a v dětských domovech.

Projekt je neziskový. Naším cílem není zisk. Naším cílem je úspěšně a zábavně naučit děti, jaká je hodnota peněz, jak s nimi dobře nakládat již od útlého věku a jak přemýšlet o jejich zabezpečení do budoucna.

Koncepce divadelní hry je postavena jako fórum. Nejdříve je hereckým týmem odehráno představení, v rámci, kterého se hlavní postava dostává do komplikovaných situací a ty následně nesprávně řeší. Příběh proto končí vždy tragicky, či přinejmenším pro hlavního hrdinu velmi nepříznivě. Herci poté celé představení hrají znovudiváci však již mají možnost jeho děj kdykoli zastavit a jednání hlavního hrdiny korigovat. Mohou se v tu chvíli v ideálním případě zapojit přímo do děje a situaci, ve které se hlavní hrdina podle jejich mínění rozhoduje chybně, řešit z jejich pohledu lepším způsobem. Cílem je zajistit, aby diváci touto cestou sdělení obsažená ve sledovaném představení oproti klasické školní výuce intenzivněji vnímali.

Více zde: divadlempomahame.cz/uvod/