PEČOVAT O NAŠI PLANETU MÁ SMYSL

  • 17. 04. 2018
PEČOVAT O NAŠI PLANETU MÁ SMYSL

Tisková zpráva
KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z. s.
Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 777 837 950, machova@konep.cz

PEČOVAT O NAŠI PLANETU MÁ SMYSL
Pardubice – 16. dubna 2018

 

Pátek 20. dubna bude ve znamení celosvětového svátku Dne Země. K oslavám se připojí i Pardubice. Slavnosti a vzdělávání v rámci Dne Země bude probíhat na Pernštýnském náměstí od 9:00 do 15:00. Akci pořádá Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem, Europe Direct Pardubice, Ekocentrem PALETA a neziskovými organizace kraje.

„Den Země prezentuje hravou formou činnost neziskových organizaci. Jejich zástupci mají pro návštěvníky připraveny různé dovedností, vědomostí a vzdělávací aktivity. Den Země má lidem ukázat, že neziskovky mají důležité místo ve společnosti, co se týká vzdělávání, péče o rozvoj sociální kapitálu společnosti a pomoci rodinám,“ komentovala význam akce Miluše Horská, 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR a pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

Akci pravidelně podporuje Pardubický kraj. „Slavnosti Dne Země jsou již tradicí, mám radost, že se do ní zapojuje čím dál více neziskovek. Je důležité mít na paměti neustálou nutnost ochrany životního prostředí, které sdílíme a učit o něj pečovat všechny, včetně nejmenších,“ zamýšlí se Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

Atmosféru celého dne doplní bohatý kulturní program, při němž se představí s tanečním a pěveckým vystoupením žáci mateřské školy Odborářů, dále se můžete těšit na již tradiční „bubnování“ ZŠ a PŠ SVÍTÁNÍ nebo vystoupení taneční kapely Buď Fit ze ZUŠ Přelouč. K vidění budou i ukázky orientálních tanců, rukodělná dílna, tvoření velké omalovánky, výroba amuletů, hádání piktogramů, poznávání keltských předmětů nebo běh s dřevěnými koníky. Na programu bude i taneční soutěž a unikátní prolézací dráha – Judopuzle. „Judo Puzzle je určené pro děti od dvou let a bude vypadat jako tradiční opičí dráha. Má dětem pomáhat v rozvoji motoriky a motivovat je ke zdravému pohybu na čerstvém vzduchu,“ popsala aktivitu předsedkyně organizace Daito Ryu Radka Šarochová.

Na místě budou i zástupci sboru dobrovolných hasičů. Děti budou mít možnost vyzkoušet si, jaké je to být hasičem a co jejich práce obnáší. Celiaklub Východní Čechy si pro děti připravil výtvarné a poznávací soutěže z potravinové oblasti, zejména obilovin a produktů z nich vyrobených. Na místě budou k zakoupení dobroty od regionálních výrobců. Pochutnat si můžete na sladkém trdelníku, valašských frgálích a pečivu nebo nakoupit čerstvou zeleninu.

Na náměstí bude umístěn červený kontejner pardubické Oblastní Charity, do nějž mohou návštěvníci Dne Země přinést nepotřebné oblečení, které následně charita věnuje potřebným rodinám na Pardubicku. Po celý den budou mít návštěvníci Dne Země možnost navštívit Ekocentrum Paleta, kde děti absolvují Stezku mezi parky.

Nezbývá než doufat, že oslavě Dne Země bude přát i počasí a všichni si budou moci užít den plný sluníčka, her a zábavy.