Pavel Šporcl: Před rokem jsem do světa lidí s autismem nahlédnul. Teď jsem se rozhodl vstoupit.

  • 21. 01. 2015
Pavel Šporcl: Před rokem jsem do světa lidí s autismem nahlédnul. Teď jsem se rozhodl vstoupit.
Houslový virtuóz Pavel Šporcl se stal patronem Asociace pomáhající lidem s autismem – APLA Praha.

Houslový virtuóz Pavel Šporcl se stal patronem Asociace pomáhající lidem s autismem – APLA Praha. S touto neziskovou organizací spolupracoval již při realizaci charitativního kalendáře APLA 2014, kdy byl jeho partnerem při focení Daník, kluk s Aspergerovým syndromem (jedna z forem autismu). Jak sám říká, možnost nahlédnout do světa dětí a dospělých s autismem bylo pro něj silným zážitkem.


„Moje hudební kariéra je spojená s častým cestováním, emočně náročnými situacemi a nutností adaptovat se na různá místa i různá kulturní prostředí. Přitom se od Vás vždy očekává špičkový výkon. Umím se tedy alespoň částečně vcítit do situace lidí, kteří vnímají svět kolem sebe odlišně a jakékoliv vybočení ze zaběhnutého stereotypu je pro ně velkou zátěží. Rozhodl jsem se proto, že bych chtěl pro tyto lidi udělat víc, než se nechat vyfotit do kalendáře,“ říká o svém kroku Pavel Šporcl.


Od ledna 2015 se tak Pavel Šporcl k velké radosti APLA Praha stal jejím dalším patronem.


„Je pro nás ctí, že naši  nabídku spolupráce přijal právě pan Pavel Šporcl. Má úžasnou schopnost svými houslemi lidi spojovat, ať již jde o zástupce starší generace nebo teenagery, milovníky klasiky, či rockery. My v APLA Praha se již dvanáctým rokem snažíme být oporou pro lidi, kteří jsou ve společnosti často izolovaní a chybí jim dostatek porozumění. Věřím proto, že spojení sil s Pavlem Šporclem nám pomůže dále bořit mýty a předsudky, které ve spojení s diagnózou autismu v lidech stále přežívají,“ říká Magdalena Čáslavská, výkonná ředitelka APLA Praha.
Pavla Šporcla v roli patrona APLA Praha budete moci potkat již na počátku dubna, kdy zahraje na některé z akcí APLA Praha, které asociace již tradičně pořádá u příležitosti Světového dne porozumění autismu.

 

Alena Sojková, koordinátor osvěty
Asociace pomáhající lidem s autismem – APLA Praha
APLA Praha, střední Čechy, o.s.
Na Truhlářce 24,
182 00   Praha 8
Tel.: 775681727
Email: sojkova@apla.cz

www.praha.apla.cz, www.autismus.cz, www.aspergeruvsyndrom.cz