Paralympionik pokoří Sněžku pro chlapce s amputací

  • 30. 04. 2014
Paralympionik pokoří Sněžku pro chlapce s amputací
Tisková zpráva: Jaroslav Petrouš, paralympionik s amputovanou nohou, spolu s občanským sdružením Cesta za snem, chystá na 31. května 2014 již druhý výstup na nejvyšší horu ČR Sněžku. Stejně jako v loňském roce tím hodlá finančně podpořit konkrétní dítě, ale také upozornit na aktuální sociální a zdravotní problematiku handicapovaných. Loni, teprve rok po amputaci, zdolal Petrouš vrchol Sněžky pro stejně postiženou tříletou Simonku. Letos se pokusí výkon zopakovat pro dvanáctiletého Péťu Januše, kterému nohu sebrala rakovina.

Paralympionik pokoří Sněžku pro chlapce s amputací

Praha, 30.4. 2014

Jaroslav Petrouš, paralympionik s amputovanou nohou, spolu s občanským sdružením Cesta za snem, chystá na 31. května 2014 již druhý výstup na nejvyšší horu ČR Sněžku. Stejně jako v loňském roce tím hodlá finančně podpořit konkrétní dítě, ale také upozornit na aktuální sociální a zdravotní problematiku handicapovaných. Loni, teprve rok po amputaci, zdolal Petrouš vrchol Sněžky pro stejně postiženou tříletou Simonku. Letos se pokusí výkon zopakovat pro dvanáctiletého Péťu Januše, kterému nohu sebrala rakovina.

Když Petr Januš před čtyřmi roky upadl při tělocviku, nikdo netušil, co všechno tento banální úraz odstartuje. Magnetická rezonance odhalila v jeho koleni deseti centimetrový nádor. Doktoři malého Petra postavili před nejtěžší rozhodnutí v životě. „Řekli mi, jestli chci obětovat nohu nebo život. Nejdřív jsem řekl, že život. Ale pak jsem si to rozmyslel,“ vypráví Péťa, který s maminkou a bratrem žije v Trutnově. Podstoupil amputaci i léčbu chemoterapií. Jeho snem je nyní zapojit se do běžného života a odložit francouzské hole. Projekt výstupu na Sněžku má za cíl prodejem triček s logem akce zafinancovat Petrovi kurz chůze bez holí na pražských Malvazinkách a nákup sportovních a kompenzačních pomůcek. V případě, že finanční částka přesáhne sto padesát tisíc korun, budou peníze rozděleny mezi další děti s handicapem. 
Charitativní projekt „Na Sněžku pro Péťu“ lze podpořit zakoupením trička s logem akce, a to buď na internetu, nebo přímo v místě konání. Projekt má ale za cíl také upozornit na aktuální problémy zdravotně postižených lidí. S tímto je spojen stále nedořešený boj o spravedlivou kategorizaci stupně postižení z pera exministra práce a sociálních věcí Drábka. Organizátoři chtějí mimo jiné dosáhnout přiznání průkazu ZTP a ZTP/P na dobu neurčitou osobám s nenávratným handicapem nebo obnovení možnosti žádat o příspěvek na automobil v intervalu pěti let, místo současných deseti.
Vydat se s Jardou Petroušem na vrchol Sněžky, může v sobotu 31. května, v rámci Mezinárodního dne dětí, opravdu každý. Ti, kdo si netroufají na dvouhodinový výstup, se mohou nechat vyvést lanovkou. Naopak pro ty, komu takový výšlap může připadat málo, je přichystán extrémní závod nazvaný „Běh do nebes pro Péťu,“ pořádaný Horskou službou. Na centrálním parkovišti v Peci pod Sněžkou bude nejen pro děti připraven rozsáhlý program s důrazem na osvětu v problematice handicapovaných. Překážková HANDY dráha, soutěže o ceny, hry, výtvarné dílny, živé kapely, ale také lanové centrum nebo 900 metrů dlouhá bobová dráha. Dětským dnem bude provázet rosnička Alenka Zárybnická a Martin Zach.
V loňském roce jsem dokázal překonat sám sebe. Spousta lidí mě měla za blázna, atletičtí trenéři o výstupu na Sněžku nechtěli ani slyšet. Rok po amputaci jsem se svépomoci dostal na vrchol naší nejvyšší hory, nejtěžší možnou cestou, a to v čase 2 hodiny a 12 minut. Byl to neuvěřitelný pocit. To, že jdu pro konkrétní dítě a že mě doprovází stovky lidí, mě doslova katapultovalo nahoru,“ říká český reprezentant ve vrhačských disciplínách Jaroslav Petrouš. Brzy po úspěšném projektu ale zjistil, že cesty osudu jsou opravdu nevyzpytatelné. „Intenzivně jsem trénoval na mistrovství světa v atletice, na které jsem se kvalifikoval. Po zdolání Sněžky jsem se cítil úžasně a i příprava na MS ukazovala šance na medaili. Po návratu ze soustředění mi ale doma ve sprše podklouzla noha a já si zlomil stehenní

kost v krčku na pahýlu. Po náročné operaci a rekonvalescenci jsem se musel znovu učit chodit s protézou a rozloučit se s mistrovstvím světa. Uvědomil jsem si o to víc, že člověka může neštěstí potkat na místech, kde by to nejmíň čekal. Co mě drželo nad vodou, byla rodina a myšlenky na druhý výstup na Sněžku. Teď ho mám před sebou. Sněžku chci zdolat v čase pod dvě hodiny a budu rád, když se ke mně přidáte.“ 

Více informací na www.cestazasnem.cz nebo na facebooku.

 
PŘÍLOHA K TISKOVÉ ZPRÁVĚ:
 
Jaroslav Petrouš

Jaroslav Petrouš je český reprezentant ve vrhačských disciplínách a členem atletického oddílu Hvězda TPS Pardubice, dvojnásobný bronzový medailista z ME, držitel evropského rekordu v hodu oštěpem, a také českých rekordů v disku, oštěpu a kouli.

Jako první handicapovaný atlet v republice překonal v hodu diskem magickou hranici 50m (přesně 54,69m). Nominoval se na MS a splnil kvalifikační limit na paralympijské hry v Londýně.
Podstoupil kvůli trvalým bolestem amputaci levé nohy nad kolenem a v úžasně krátkém čase se dostal zpět do formy. Vrátil se na světovou úroveň, když opět přehodil padesátku. Do Londýna ale kvůli nízkým kvótám na sportovce nemohl odjet.
Jarda se zranil při hře paintball. Upadl do jámy a zpřetrhal si vazy v koleni, meniskus a zlomil čéšku. Následující dva roky strávil víceméně v rehabilitačních centrech a na operačních sálech. Nesnesitelná bolest jej dohnala až k radikálnímu řešení. Na vlastní žádost si nechal amputovat poraněnou nohu. Tento drastický zákrok mu, jak říká, zachránil život.
Je ženatý, má dvě děti a pracuje v oblasti kávy. V roce 2004 získal titul mistra baristy České republiky a o rok později se zúčastnil světového šampionátu v přípravě kávy v americkém Seattlu. 
 
Občanské sdružení Cesta za snem

Vznik občanské sdružení Cesta za snem je logickým vyústěním více než čtyřleté práce tvůrčího a organizačního tandemu Heřman Volf a Miloslav Doležal na projektu Cesta za snem. Z prvotního nápadu uskutečnit cestu z Prahy do Paříže, kterou vozíčkář Heřman Volf realizoval na speciálním kole – handbiku a tím si splnil svůj dávný sen, se stal projekt, který si vzal za cíl pomáhat zejména lidem na vozíku.

Posláním projektu je zviditelnit aktivity handicapovaných a šířit myšlenku, že život na vozíku nekončí a nikdy není pozdě začít si plnit své sny.

Cílem projektu je motivovat handicapované, ale také zcela zdravé lidi, k aktivnímu a plnohodnotnému životu. Chceme ukázat možnosti, dodat naději těm, kteří ji ztrácejí. Život je třeba žít naplno, neodkládat plány na později, protože to co znáte, jak žijete, se může změnit během jediné sekundy. Kromě motivační části má projekt za cíl pomáhat také konkrétně. Vznikají sbírky, hledáme sponzory, plníme sny konkrétním osobám.

Hlavní náplní občanského sdružení je podpora a realizace vzdělávacích, sportovních a kulturních aktivit pro zdravotně a sociálně znevýhodněné osoby, realizace motivačních besed a spoluúčast na integračních programech pro osoby s tělesným nebo psychickým handicapem.

Spolupracujeme s  občanskými sdruženími, neziskovými organizacemi, s nadačními fondy i státními institucemi, např. Česká abilympijská asociace, Centrum Paraple, Česká asociace paraplegiků, Nadační fond Cesta bezpečí, Mezinárodní nezisková organizace FIABA, Hlavní město Praha a další.

Členy občanského sdružení jsou také paralympionik Jaroslav Petrouš, handicapovaný sportovec Ruda Brojír, ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková, polárník Vašek Sůra, handbiker, cestovatel Heřman Volf a mnoho dalších, rodiče handicapovaných dětí a spousta příznivců.

 
Další informace naleznete na
 
 

www.facebook.com/Cesta.za.snem