Ohlédnutí za NGO Marketem 2014 - ptali jsme se účastníků

  • 20. 05. 2014
Ohlédnutí za NGO Marketem 2014 - ptali jsme se účastníků
"Propagace neziskového sektoru v ČR není až na takové vysoké úrovni, že by všichni novináři chtěli psát jen o neziskovém sektoru, jsme rádi, že NGO Market je, protože přiláká zájem zdravé veřejnosti, majoritní společnosti", říká Iveta Pešková z Prosazu.

NGO Market je veletrh neziskovek, který Nadace Fórum 2000 pořádala letos už po patnácté. Klíčové slovo pro NGO Market je občanská společnost a její kultivace. NGO Market vznikl jako iniciativa propojování a rozvoje občanské společnosti. Cílem NGO Marketu je propojování neziskových organizací, potenciálních dárců a všech lidí, kteří chtějí pomáhat druhým. Bylo z čeho vybírat, na NGO Marketu se prezentovalo 204 neziskových organizací, které působí ve všech oblastech lidské činnosti, např. v oblasti sociálních a zdravotních služeb. Na veletrhu nechyběl ani pestrý doprovodný program, např. různé workshopy, semináře.

Společně s Klárou Schneiderovou z Nadace Fórum 2000 jsme se ptali zástupců neziskovek:

 

Michal Prager – Pestrá společnost, o.p.s.:

Můžete nám představit činnost Pestré společnosti, a čemu se věnujete?

Pestrá společnost se věnuje dvěma hlavním projektům, prvním je výcvik asistenčních a vodících psů a druhým je sociální firma cestovní agentura Bezbatour. Oba dva tyto projekty spojuje zaměstnávání lidí s postižením.

Jak se do Vaší činnosti může zapojit člověk, kterého jste zaujali a který by Vám rád věnoval svůj volný čas i energii?

Může se zapojit jako dobrovolník, může chodit s našimi klienty na různé akce, jako jsou tréninky nebo se může účastnit našich akcí, kterých se účastníme my, např. může s námi jezdit na rekondiční pobyty. Realizace u nás je nezměrná, může se zapojit každý, kdo má zájem.

Máte inzeráty v dobrovolnickém centru zde na NGO Marketu? Jste tady na NGO Marketu poněkolikáté nebo poprvé?

Jsme tady už poněkolikáté, myslím, že potřetí. V dobrovolnickém centru inzeráty nemáme, protože u nás před několika týdny skončil koordinátor dobrovolníků. Nejprve hledáme koordinátora dobrovolníků a teprve potom můžeme nabízet další věci. 

Jana ŠvajglováPohoda, o.p.s.:

Můžete nám představit činnost Pohody, a čemu se věnujete?

My máme tři programy, to je chráněné bydlení, denní stacionář, osobní asistence a k tomu máme ještě vzdělávací program.                    

Působíte v Praze nebo i v jiných regionech ČR?            

Působíme výhradně v Praze pro klienty z Prahy a nejbližšího okolí.             

Když by se některý z návštěvníků NGO Marketu chtěl zapojit do Vaší činnosti, jakým způsobem má postupovat?                                                        

Máme koordinátorku dobrovolníků, je na ní kontakt na našich webových stránkách. Každý dobrovolník, každý zájemce o spolupráci s námi bude vítán.

Co bude náplní jeho činnosti? Jaké pozice hledáte?

V největší míře jsou to doprovody a společnost pro klienty v jejich volnočasových aktivitách, tj. doprovodit je do divadla, do kina, za sportem, apod. Pokud připravujeme nějakou větší akci, např. když jsme loni na podzim měli patnácté výročí založení organizace a měli jsme za tím účelem pronajatý park na náměstí Míru, využili jsme dobrovolníky na přípravné práce, svážení věcí, instalování, apod.  

 

Katarína Mocková – Asistence o.p.s:

Můžete nám představit činnost Asistence, a čemu se věnujete?

Asistence je společnost, která již devatenáct let pomáhá lidem se zdravotním postižením, fyzickým i kombinovaným, tak, aby žili život podle svých představ. To znamená osobní asistenci, znamená to poskytnout jim možnost zapojit se do normálního života v rámci dalšího vzdělávání, zprostředkování zaměstnání, stručně řečeno, žít život podle svých představ. To je Asistence.

Jaké máte hlavní programy?

Lidem, kteří si nejsou schopni sami provést celodenní osobní hygienu, nedokáží dojít sami do školy, k lékaři, poskytujeme osobní asistenci.

A zaměstnávání?

Zdravotně postižení lidé se mohou na nás obracet s tím, že jim pomůžeme najít správného zaměstnavatele, který využije všech jejich schopností, a připravit je na trh práce. A také bojujeme s překážkami, s bariérami. Jedná se o fyzické bariéry, tj. o vozíčky a kočárky, které nemohou všude projet celou Prahou. Pořádáme happeningy, oslovujeme lokální politiky. Snažíme se odstraňovat bariéry, nejen ty na cestách, ale i ty v srdcích. 

Ráda bych se ještě zeptala na dobrovolníky a jejich roli v Asistenci. Jakým způsobem se může u Vás zájemce zapojit do dobrovolnické činnosti?

Dobrovolníci jsou u nás velice vítáni. Jednak je vyškolíme, pojistíme a mohou si vybrat, kdy a jak se jim to hodí spolupracovat s našimi klienty. Prosím dobrovolníky, hlaste se.

Lze to udělat i prostřednictvím dobrovolnického centra NGO Marketu?

Už ráno jsem se tam zastavovala a opět využiji šance tímto způsobem získat dobrovolníky pro naše klienty.

 

Lenka Bártová – Raná péče, o.p.s.:

Můžete nám ve stručnosti představit projekt Rané péče EDA?

Raná péče EDA se stará o rodiny, kde se narodilo dítě se zrakovým nebo kombinovaným postižením. Nově jsme vydali publikaci, která se jmenuje „Rosteme hrou.“ Publikace pojednává o vývoji a podpoře dětí se zrakovým postižením. Jedná se o první ucelenou publikaci, je to překlad holandských autorek, které se touto problematikou zabývají již mnoho let. Koupí této publikace uděláte radost nejen sobě a dětem se zdravotním postižením, ale ještě podpoříte Ranou péči EDA.

Kromě vydávání knih jste zmínila, že také podporujete rodiny. Jakým konkrétním způsobem se to děje?

U nás pracujeme zejména jako terénní služba, a to ze 75 %, což znamená, že poradkyně dojíždí do rodiny domů. Poradkyně je průvodcem rodiny většinou po dobu od narození dítěte do sedmi let, a pomáhá rodině se vším, co je potřeba. Na začátku je to především psychická podpora rodičů, jak se vyrovnat s touto situací, zraková stimulace dítěte, doprovody k lékařům, apod.

S kolika takovými poradci pracujete a co je třeba udělat pro to, aby se člověk takovým poradcem stal? Jak se může do Vaší činnosti zapojit jako dobrovolník?

Momentálně máme u nás deset poradkyň. U nás je minimální fluktuace, více než polovina poradkyň u nás pracuje přes deset let a některé poradkyně jsou dokonce zakládajícími členkami rané péče v ČR. Momentálně nehledáme poradkyně. Poradkyně musí mít pro svoji činnost hodně odborné vzdělání včetně absolvování spousty školení. Ale co se týká dobrovolníků, hledáme dobrovolníky na pomoc při hlídaní dětí, na pomoc při PR akcích nebo dalších propagačních akcích a budeme rádi, když se nám ozvou.

NGO Marketu se zúčastňujete opakovaně nebo jste tu poprvé?

NGO Marketu se zúčastňujeme opakovaně, vždy jsme tady moc rádi. Setkáváme se zde nejen s laickou veřejností, ale i s ostatními neziskovkami, se kterými si vyměňujeme zkušenosti, a také jsou zde velmi zajímavé semináře.

 

Bára Aunická– Ramus, o.s.:

Můžete nám představit činnost občanského sdružení Ramus, a čemu se věnujete?

Občanské sdružení Ramus funguje již čtyři roky. Věnujeme se zejména mladým lidem s postižením a děláme volnočasové aktivity. Svoji pozornost se snažíme zaměřovat na asistenty i na účastníky našich akcí. Pořádáme letní tábory, kde spíme pod stany nebo v chatkách, pořádáme také jednou do měsíce víkendovou aktivitu, v rámci které se opět jede pod stany nebo spíme v chatičkách, podle počasí. Kromě toho jsme začali pořádat v Praze, jednou za dva týdny nějakou kulturní aktivitu. Děláme také různé akce pro asistenty.

Myslíte školení nebo vzdělávací akce?

Ani vzdělávací akce ani školení. Pořádáme integrační akce, naším cílem není někoho kritizovat, ale chceme, aby práce asistenty bavila, aby měli pocit, že jim něco dává a dělali jí s nadšením.

Mluvila jste o nadšení a dobrovolnosti. Jakým způsobem pracujete s dobrovolníky? Když by se chtěl někdo zapojit do vaší činnosti, jak má postupovat?

Na všechny naše akce jezdí asistenti dobrovolníci, kteří nejsou za svoji činnost placení. I ti, kteří akci organizují, fungují na ní jako asistenti, dobrovolníci, tj. nejsou za svoji práci placení. Zapojit se může kdokoli, budeme rádi, když se nám někdo ozve.

Na NGO Marketu jste letos poprvé?

Ne, potřetí.

Přinesly Vám něco minulé ročníky? Co na takovém setkání oceňujete?

Minulé ročníky nám přinesly kontakty na neziskovky. Sháníme nové dobrovolníky, asistenty. Zjistili jsme, že nefunguje dávat někam letáky, reklamy, plakátky, ale funguje to na bázi tzv. sněhové koule, kdy asistent řekne svým kamarádům, jak je skvělé jezdit s vozíčkáři na tábory a na další akce a přivede je k nám. Tímto způsobem se nám nabalují noví a noví lidé, ne tím, že máme někde plakátek apod.

 

Pavel Hanych– Diakonie, ČCE:

Můžete nám představit činnost občanského Diakonie, a čemu se věnujete?

Diakonie je druhou největší nestátní neziskovou organizací v sociálních službách. Nabídka služeb je poměrně značná, týká se celého lidského života od narození až do smrti, tj. od rané péče přes různá nízkoprahová zařízení a kluby pro děti a mládež až po denní stacionáře pro děti a dospělé s postižením a seniorské domovy. Máme i jeden hospic pro umírající.

Kde všude Diakonie působí a kolik má poboček?

Diakonie působí asi na čtyřiceti místech v celé České republice. Kromě dvou máme zastoupení ve všech krajích. Počet klientů je těžko definovatelný, řádově jsou to tisíce klientů, kterým denně pomáháme, máme zhruba 1500 zaměstnanců.

Jak se mohou zapojit dobrovolníci do činnosti Diakonie?

Těch možností, jak se u nás v Diakonii uplatnit jako dobrovolník je celá řada. Vždycky záleží na konkrétním středisku, jaké služby nabízí. Kdo by se chtěl přihlásit, bude nejlépe, když si vybere konkrétní středisko ve svém regionu, seznam všech kontaktů najde na webu www.diakonie.cz.  Budeme rádi, s dobrovolníky pracujeme dlouhodobě.

Máte inzerát v dobrovolnickém centru NGO Marketu? Co Vám NGO Market přináší?

NGO Market je příležitost, jak se vidět s ostatními neziskovkami a jak dát o své činnosti vědět návštěvníkům veletrhu, především v rámci Prahy. Máme inzerát v dobrovolnickém centru, a jak už jsem řekl, dobrovolníky rádi uvítáme.

 

Monika Kozová – Česká alzheimerovská společnost:

Můžete nám představit Českou alzheimerovskou společnost, a čemu se věnujete?

Česká alzheimerovská společnost je zaměřená na seniory. Pomáháme nemocným Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence, i rodinným pečujícím. Je to pro ně velká zátěž pečovat o někoho s Alzheimerovou chorobou. Sídlíme na Praze 8, naše kontaktní místa jsou po celé republice. Máme zhruba kolem patnácti kontaktních míst.

Využíváte ve své činnosti dobrovolníky? Jakým způsobem se může člověk, který se cítí osloven, zapojit do Vaší činnosti?

Rádi bychom uvítali dobrovolníky, ale moc dobrovolníků se nám nenabízí. Sídlíme v budově gerontologického centra, kde máme malé lůžkové oddělení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Tam lze využít dobrovolníky. Jinak zatím nemáme zkušenost s dobrovolnickou činností.

Lidé působící v rámci České alzheimerovské společnosti jsou všichni odborníci?

V České alzheimerovské společnosti pracují většinou lidé vyškolení v této problematice, aby uměli pomoci a poradit pečujícím. Máme i poradenskou linku, kde jsou většinou studentky vyškolené na to, aby uměly podat prvotní poradenskou pomoc lidem, kteří volají.

Co Vám přináší NGO Market?

Zčásti je to propagace a určitě je to i získání dalších kontaktů a také můžeme zjistit, co můžeme nabízet lidem. Hodně neziskovek je ve stejném oboru jako my a můžeme si ověřit, zda to, co nabízejí, stále platí. Myslím tím různé služby pro seniory, které potom na poradenské lince nabízíme dál.

 

Barbora Uhrová – Cesta domů, o.s.:

Můžete nám představit Cestu domů, a čemu se věnujete?

Jsme nezisková organizace, domácí hospic, který se snaží pomáhat lidem, kteří se rozhodnou umírat doma. Poskytujeme jim lékařskou péči, sociální péči, psychoterapeutickou péči, apod.

Jak dlouho působíte v České republice?

Od roku 2002.

Domácí hospic provozujete pouze v Praze a okolí nebo i na jiných místech?

Hospic je limitován územím Prahy. Lidem z celé republiky můžeme poskytovat pomoc na telefonu. Pokud se na nás obrátí, snažíme se jim pomoci.

Vaše práce je těžká a složitá. Využíváte při ní také dobrovolníky? Chce-li Vám někdo věnovat svůj čas a energii, jak má postupovat?

Sama jsem dobrovolník. Dobrovolníci procházejí ročním kurzem, kde se seznamují s tímto tématem. Součástí kurzu jsou různá školení i stáž v lůžkovém hospicu. Způsobů, jak se zapojit je poměrně dost. Může se zapojit tím, že dochází do rodin, kde pomáhá s péčí nebo pomáhá s propagací toho, co hospic je a o co usiluje.

Zmínila jste, že jste dobrovolník. Co Vás přivedlo k Cestě domů?

Měla jsem osobní pohnutky. Hlavní důvod byl ten, že jsem se se smrtí zatím nikdy nesetkala a brala jsem to jako mínus v tom, že mě to limitovalo v osobním rozvoji. Cítila jsem, že mám strach z tohoto tématu. Proto jsem se snažila před tím neutíkat, ale postavit se tomu čelem.

Na NGO Marketu jste poprvé za Cestu domů i jako návštěvník?

Obojí. Jsem tu poprvé za Cestu domů i jako návštěvník.

Jaký máte dojem z NGO Marketu a co s od něho slibujete?

Nestihla jsem toho moc obejít, jsem jenom tady. Líbí se mi to, že mám možnost vidět velkou část neziskových organizací pohromadě. A „vyzobat“ si z toho, co chci, co mě zajímá.

Co to je kromě Cesty domů?

Zajímají mě organizace, které se zabývají prací se seniory. Ale zatím jsem nestihla skoro nic obejít.

 
Iveta Pešková – Prosaz:

Můžete nám představit činnost Prosazu a čemu se věnujete?

My jsme nezisková organizace, která poskytuje péči zdravotně postiženým lidem, převážně s tělesným postižením. Poskytujeme pečovatelskou službu, asistenční službu, domácí zdravotní péči, provozujeme dvě výtvarné chráněné dílny a máme v majetku rehabilitační středisko v Líchovech u Sedlčan. Jedná se o rekreační bezbariérové středisko, kde je možné ubytovat i větší počet zdravotně postižených, převážně vozíčkářů.

Působíte pouze v regionu Praha a Střední Čechy?

Působíme pro osobní asistenci, pečovatelskou službu, domácí zdravotní péči jenom v regionu Praha a ostatní naše aktivity provozujeme v celé republice.

Kolik máte poboček?

Pobočky nemáme, ale bereme klienty z celé republiky, pokud chtějí přijet nebo uděláme dětský tábor pro zdravotně postižené děti z celé republiky.

Využíváte ve Vaší práci také pomoc dobrovolníků? Jakým způsobem s nimi pracujete? A co má pro to udělat ten, kdo se chce do Vaší činnosti zapojit?

Využíváme dobrovolníky na zájmově zábavných aktivitách, protože podle zákona o sociálních službách je to s dobrovolníky velmi složité. Jako osobní asistenty do bytů a pečovatelé bychom to nezvládli, ale pro volnočasové aktivity rádi přivítáme dobrovolníky. Znamená to pomoc na letních aktivitách, např. při sjíždění řeky, potápění a dalších aktivitách s tím, že máme ještě rekreační středisko, kde se mohou dobrovolníci realizovat při jeho údržbě. Moc nám to pomáhá. 

Máte dostatek profesionálních osobních asistentů?

Přivítali bychom více osobních asistentů, musíme však vybrat lidi, kteří mají nejen vzdělání a ostatní náležitosti, které požaduje zákon, ale kteří mají také srdce a schopnosti. Asistent musí být empatický, vcítit se do potřeb postiženého, musí umět s ním vyjít, musí mu umět pomoci, vyhovět jeho potřebám a požadavkům a přitom se necítit jako sluha.

Co Vám přináší NGO Market? Setkáte se zde s takovými zainteresovanými lidmi? Jakým způsobem oslovujete potenciální zaměstnance?

NGO Market je pro nás výborná věc, protože je to věc prezentace. Ta prezentace chybí. Propagace neziskového sektoru v ČR není až na takové vysoké úrovni, že by všichni novináři chtěli psát jen o neziskovém sektoru, jsme rádi, že taková akce je, protože přiláká zájem zdravé veřejnosti, majoritní společnosti. Je to pro nás velmi důležité, nejen, že se zviditelníme, nejen, že se nám podaří prodat  pár výrobků z naší výtvarné dílny, ale také získáme potenciální klienty nebo i zaměstnance. Je to výborná věc a doufám, že se v tom bude pokračovat.

 

Ptala se: Klára Schneiderová
Zpracovala: Evžena Janovská