Ocenění „Dobrovolník roku 2021“ získal dobrovolník ADRA Peter Chvojka

  • 27. 12. 2021
Ocenění „Dobrovolník roku 2021“ získal dobrovolník ADRA  Peter Chvojka

Město Ostrava u příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků tradičně oceňuje ty, kteří nezištně pomáhají a věnují svůj čas potřebným. Do již jedenáctého ročníku ankety „Dobrovolník roku“ byl za ostravskou dobrovolnickou organizaci ADRA nominován Peter Chvojka, který se ve svém volném čase dlouhodobě věnuje seniorům. Cenu mu předal osobně náměstek primátora statutárního města Ostrava pan Zbyněk Pražák.

Peter Chvojka je ve svém civilním životě lektorem angličtiny a němčiny. Dobrovolníkem ADRA je již od roku 2015. Ve svém osobním i pracovně nabitém programu si dokáže najít pravidelnost ve službě a pomoci druhým. Dobrovolnictví je přirozenou součástí jeho života, bez které si nedokáže přestavit svůj volný čas.  
Pan Peter dlouhodobě navštěvuje seniory a seniorky v domovech i domácnostech. Nejčastěji s nimi tráví čas povídáním, procházkami, ale i návštěvou bohoslužeb. V době pandemie, kdy došlo k omezení osobních kontaktů, věnoval svůj čas i nákupům seniorům, kteří volali na zelenou linku Magistrátu města Ostravy ve spolupráci s organizací ADRA Ostrava.  
A co ho i po šesti letech dobrovolnické činnosti nejvíce motivuje? 
„Dělat druhé šťastnými, potěšit je a svou návštěvou jim zlepšit náladu. A hlavně rozdávat radost, protože mým životným mottem je, že s radostí jde všechno lépe“. 
A můžeme potvrdit, že to je skutečně pravda. Pan Peter je vždy usměvavý, dobře naladěný a připravený šířit svou pozitivní energii dál, za což mu patří velký obdiv i poděkování.