Ocenění dárců kostní dřeně

  • 29. 04. 2015
Ocenění dárců kostní dřeně
V roce 2014 darovali kostní dřeň čtyři policisté. V pátek 24. dubna 2015 se v Obecním domě Praha konal již 17. slavnostní večer Českého národního registru dárců dřeně a Nadace pro transplantace kostní dřeně. Slavnostní večer byl poděkováním dárců, kteří v roce 2014 svou podporou pomohli a dali novou naději nemocným, jejichž poslední šancí na život byla transplantace kostní dřeně.

V roce 2014 darovali kostní dřeň čtyři policisté. 

V pátek 24. dubna 2015 se v Obecním domě Praha konal již 17. slavnostní večer Českého národního registru dárců dřeně a Nadace pro transplantace kostní dřeně. Slavnostní večer byl poděkováním dárců, kteří v roce 2014 svou podporou pomohli a dali novou naději nemocným, jejichž poslední šancí na život byla transplantace kostní dřeně.
 
Mezi oceněnými dárci byli také čtyři policisté: plk. Mgr. Lubomír Martinec, vedoucí územního odboru policie Domažlice, pprap. David Pešta z Pohotovostní motorizované jednotky v Praze, prap. Lukáš Velek z obvodního oddělení Stod na Plzeňsku a npor. Mgr. Radek Klukan, vedoucí oddělení hospodářské kriminality z územního odboru policie Chrudim. Ocenění policisté se shodli na tom, že darovat kostní dřeň nemocnému člověku byla samozřejmost a darovali by opět. Pprap. David Pešta řekl: „Mohl jsem někomu pomoci, i když za malé bolesti, ale ten člověk, který byl vážně nemocný, trpěl mnohem více.“
 

 
Policie České republiky si je vědoma potenciálu, který má pro Český národní registr dárců dřeně. Mladí policisté a policistky jsou tou nejvhodnější potenciální skupinou dárců dřeně a snahou je motivovat co nejvíce mladých, zdravých a silných jedinců z řad policie k zápisu do registru. V loňském roce proto proběhla po celé České republice kampaň „Podpořme darování kostní dřeně“, jejímž cílem bylo získat nové dobrovolníky pro zápis do Českého národního registru dárců dřeně, a to nejen z řad policie ale také široké veřejnosti. Na podporu kampaně proběhlo v rámci celé České republiky 15 unikátních koncertů Hudby hradní stráže a Policie České republiky. V rámci kampaně „Podpořme darování kostní dřeně“ se zaregistrovalo až 1500 nových dobrovolníků.
 
Dopad kampaně „Podpořme darování kostní dřeně“ byl mimořádně úspěšný a Policie České republiky byla na slavnostním večeru Českého národního registru dárců dřeně a Nadace pro transplantace kostní dřeně oceněna „Za nejvýznamnější nemateriální pomoc v roce 2014“. Cenu z rukou patronů kardinála Miloslava Vlka a Ing. Livie Klausové převzal plk. MgA. Václav Blahunek, šéfdirigent Hudby hradní stráže a Policie České republiky, který ve svém poděkování slíbil: „Policie České republiky i v následujících letech bude oslovovat mladé policistky a policisty k zápisu do registru, a to zejména nově nastupující do policejních škol.“
 
Foto: zdroj Český národní registr dárců dřeně
 
kpt. Mgr. Bc. Zuzana Součková
oddělení tisku a prevence
Policejní prezidium ČR
27. dubna 2015

 

Zdroj: Policie ČR