Obyvatelům nejmenší české vesnice na světě pomohou v létě brontosauři. Přidej se k nim

  • 21. 05. 2013
Obyvatelům nejmenší české vesnice na světě pomohou v létě brontosauři. Přidej se k nim
Do srbské osady Češko Selo vyrazí na konci června dobrovolníci Hnutí Brontosaurus. Spolu s krajany tam začnou rozvíjet projekt šetrné turistiky, který má podpořit region a přivést do kraje návštěvníky. Češko Selo založili v devatenáctém století čeští přistěhovalci. Dnes v něm žije devětatřicet potomků původních obyvatel.

V srbském Banátu začnou účastníci dobrovolnického tábora Malé Česko za Dunajem poprvé působit za měsíc. Pořadatelé však stále přijímají další nadšence. „Jako mladí lidé můžeme do vesnice krajanů, odkud se většina mladé generace odstěhovává za studii nebo za prací, přinést náš elán a přiložit ruku k dílu,“ říká koordinátor projektu Jakub Konečný.

Mladí Češi pomohou nejen při zvelebování vesnice a mapování turistických atraktivit, ale vyzkouší si i polní práce s krajany a svou přítomností chtějí utužovat český živel v obci. „Na závěr vytvoříme web shrnující zajímavosti srbského Banátu. Pátrat budeme po drobných lokálních kulturních i přírodních zajímavostech, či životních příbězích místních,“ shrnuje plán desetidenní akce pořadatelka Helena Vlčková. Ta dodává, že i přes nabitý program nepřijdou účastníci o zajímavé hra a rozjímavé aktivity.

Po celou dobu tábora (23. června až 3. července) budou brontosauři v přímém kontaktu s krajany. Ti jim totiž nabídli zázemí přímo v kulturním domě v centru vesnice. V oblasti působí také například český učitel Jan Jícha.

Hnutí Brontosaurus působí přes čtyřicet let v Česku i v zahraničí. Kromě podpory české menšiny v Srbsku, kam letos vyráží dobrovolníci vůbec poprvé, pomáhají jeho členové také v Rumunsku, Indii nebo na Ukrajině. Zájemci, kteří chtějí vyrazit za českou komunitou do Srbska, si stále mohou některé z volných míst zajistit přihlášením na www.international.brontosaurus.cz.