Nový hlas v našich reportážích

  • 15. 04. 2014
Nový hlas v našich reportážích
"Pomáhejte. Klidně ze sobeckých důvodů, pro svůj dobrý pocit. Nemusí Vás to nic stát a ani moc času Vám to nemusí ukrojit. Každý něco umí a každý si na BuduPomahat.cz může najít to, k čemu bude mít čím přispět," říká Luboš Jeřábek, náš nový kolega...
K podpoře neziskovek prostřednictvím projektu BuduPomahat.cz se přidal moderátor Luboš Jeřábek. A tak jsme ho hned vyzpovídali.
 
Rozhodl jste se podpořit neziskovky a zapojil jste se do projektu BuduPomahat.cz. Co Vás k tomu vedlo?
Bude to znít možná triviálně. Jelikož už 5 let žiju sám s dnes téměř sedmiletým synem, což není nic jednoduchého (rodiče samoživitelé ví), tak mi v životě pomohla řada lidí, kterým jsem ani neměl možnost se odvděčit. A kdoví, jestli kdy budu moct... To mě prakticky dennodenně dost trápilo. A tak mě jednou napadlo, že když nemůžu na oplátku pomoct já jim, tak že bych mohl pomoct nějak jinak někomu jinému. Vlastně něco jako ve filmu Pošli to dál. Neměl jsem ale konkrétní představu, a pak jsem náhodou narazil na Vaši upoutávku v jedné z "mediálních" skupin na facebooku a měl jsem jasno.
 
Dodáváte nám komentáře k reportážím, máte příjemný hlas, asi ho používáte častěji. Kde všude?
Děkuji. Konkrétně reportáž jsem namlouval poprvé, nicméně jako bývalý rádiový moderátor mám obdobnou praxi mj. i z natáčení nejrůznějších rubrik. V rádiu jsem s jednou přestávkou pracoval mezi lety 2006 a 2012. Musím přiznat, že nemám žádnou odbornou průpravu, k této práci jsem se dostal jen díky své zálibě v hudbě a tehdejšímu momentálnímu záchvěvu odhodlání zkusit štěstí. Vyšlo to a zde jsem se postupně "odkoukáváním" a pílí naučil práci s hlasem i technikou. V současnosti propůjčuji hlas především reklamním spotům a voiceoverům k různým, především produktovým, videím. Spolupracuji (či jsem spolupracoval) např. s rádii KISS, Čas, Hitradio, Frekvence 1, Blaník, Haná, Černá Hora, Valašsko, Orlík atd. Ze studií zmíním např. AudioTech, Fresh či Zvukovou Produkci. A pak samozřejmě různé soukromé projekty, takže kdokoli by měl zájem o spolupráci, může mě kontaktovat. Vždy jsem se s každým domluvil a navíc mám takové malé nahrávací "studio" doma, čili nejsem nějak limitován časem ani vzdáleností.
 
Už jste někdy nějakou neziskovku "potkal"?
Upřímně řečeno, zatím jsem neměl tu čest. Asi jsem dosud myslel hlavně na sebe. Proto jsem se rozhodl pomoct prostřednictvím BuduPomahat.cz dalším neziskovkám. I když za nějakého samaritána se touto maličkostí rozhodně nepovažuji. Určitě bych chtěl pomáhat víc, např. darování krve, jakmile mi to strach z jehel a krve dovolí.
 
Myslíte, že toho veřejnost ví o neziskovkách dost? Jaké informace byste přivítal Vy?
V dnešní době působí již obrovské množství neziskových organizací, věnujících se nejrůznějším problematikám, že se asi lidé už v tom nepřeberném množství informací tak trochu ztrácí. Těžko říct, jaké informace by bylo vhod více vyzvednout, ale z mého pohledu mi je právě na projektu Budu Pomáhat sympatické to, že člověk může jakoby konkrétně, osobněji pomoct, např. tím, co umí. A především - může pomoct, i když nemá finanční prostředky.
 
Jaké je Vaše zaměstnání a koníčky?
Jak už jsem zmínil, momentálně se věnuji natáčení reklamních spotů a komentářů k nejrůznějším videím. Rád bych se ale časem posunul i dál, pokud to bude možné. Vždy mne lákaly např. dokumenty, pořady apod. Ale zpět k otázce - koníčky. Tak v tento moment každý, kdo mě zná, má okamžitě jasno... Celý život sbírám autíčka, ve svém 2+1 mám vystaveno cca 1.300 modelů plus dalších asi 200, 300, které se zatím nikam nevejdou, v krabicích.
 
Co byste vzkázal lidem, kteří navštíví web BuduPomahat.cz?
Pomáhejte. Klidně ze sobeckých důvodů - pro svůj dobrý pocit. Nemusí Vás to nic stát a ani moc času Vám to nemusí ukrojit. Každý totiž něco umí a každý si na webu BuduPomahat.cz může najít to své, k čemu bude mít čím přispět.
 
Děkuji za rozhovor a těším se na další spolupráci.
Hanka