Novinky z Portálu

  • 11. 10. 2019
Novinky z Portálu

Přinášíme informace o nových knihách z nakladatelství Portál.

Bělohlávková, Lucie
Tak už se nestyď
Sociální fobie a stydlivost u dospívajících
Bojíš se přihlásit, když se učitel v hodině na něco ptá? Když už zvedneš ruku, stane se ti, že ti správná odpověď „vypadne“ z hlavy, protože ji „přemažou“ tvoje obavy a strach? Bojíš se trapasů a nevíš si rady ve vztazích s ostatními lidmi? Pořád přemýšlíš o tom, co si o tobě druzí budou myslet, a blokuje tě to? Tahle knížka ti pomůže tyhle problémy dostat pod kontrolu.
PhDr. Lucie Bělohlávková je psychoterapeutka působící v Psychoterapeutickém centru Řipská. Od roku 2015 toto centrum i vede. Pracuje s dětmi i s dospělými klienty. Specializuje se především na problémy spojené s úzkostnými stavy (fobie, panická porucha, sociální úzkost, obsedantně-kompulzivní porucha), dále také na poruchy příjmu potravy, práci s traumaty a Aspergerův syndrom. Po studiu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy absolvovala výcvik v kognitivně-behaviorální terapii na Odyssea – Mezinárodním institutu KBT. Při své práci využívá tohoto přístupu.
brož., 144 str., 259 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Jak přežít, když se často bojím , Jak přežít šikanování , Jak přežít, když si nevím rady se školou

Funcke, Amelie; Rachow, Axel
Jakou otázku máte nejradši?
Jednoduché i rafinované způsoby ptaní v seminářích,trénincích a workshopech
Překlad: Hubková, Jindra
Jedním ze základních nástrojů při činnostech, jako je trénink nebo facilitace skupin, je schopnost klást vhodné otázky. Dva odborníci na komunikaci v této knize shromáždili svůj výběr nejúčinnějších – klasických i netradičních – otázek pro nejtypičtější situace.
Amelie Funcke původně pracovala v divadle, dnes funguje jako moderátorka, poradkyně a trenérka.
Axel Rachow je diplomovaný pedagog a vzdělavatel dospělých, který se zaměřuje na moderování a trénink trenérů. Oba autoři napsali řadu prakticky pojatých knih v oblasti managementu a rozvoje.
brož., 200 str., 299 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Umění ptát se , Domluvit se dá s každým , Skrytá historie koučování

Sohni, Hans
Sourozenecká dynamika
Vztah se sourozenci bývá v lidském životě ten nejdelší a je zdrojem mnoha vztahových zkušeností. Autor kromě vertikálního rozměru rodinných vztahů (s rodiči) navrhuje všímat si i horizontální roviny (se sourozenci) a dokládá existenci tzv. horizontálního přenosu. Popisuje, jak je téma sourozenců pojímáno v individuální, rodinné i skupinové psychoterapii dětí i dospělých.
Hans Sohni je německý psychiatr a psychoterapeut, který se zaměřuje na děti a dospívající. Vyučuje, superviduje a má vlastní praxi. Vedl výcvikový institut pro párovou a rodinnou terapii.
brož., 144 str., 255 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Sebeúcta u dětí , Návrat domů , Deprese, odkaz předků

Schopenhauer, Arthur
Umění dostat v každé debatě za pravdu
Eristická dialektika
O tom, jak správně vést diskusi, pokud chcete stát na jejím konci jako vítěz, napsal snad nejlepší knihu filozof Arthur Schopenhauer. Kniha, jež je známá také pod názvem Eristická dialektika, obsahuje bohatý a strukturovaný přehled příkladů, jakým způsobem lze diskusi vést – a to jak logicky správně, tak pomocí zavádějících argumentů.
Arthur Schopenhauer (1788–1860) byl německý filozof, jeden ze zakladatelů filozofie života. Nejvíce ho proslavila kniha Svět jako vůle a představa.
váz., 104 str., 199 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Tak takhle ne! , Léčba Schopenhauerem , Problém Spinoza

Smith, Monique Gray
Příběh vážky
Překlad: Somogyi, Viola
Tilly, napůl indiánka a napůl Skotka, žije v malém kanadském městě a po rozchodu rodičů na čas propadne alkoholu. Opře se ale o několik silných žen – o svou moudrou babičku či o chápavou učitelku, a nastoupí na terapii založenou na indiánské léčitelské tradici – hluboké vnímání přírody, pobyty v potní chýši, hojivé rituály. Opět tak objeví své zapomenuté indiánské kořeny.
Monique Gray Smith je kanadská terapeutka a spisovatelka. Angažuje se rovněž jako prostředník a kontaktní osoba s vládními úřady při prosazování zájmů domorodých obyvatel Kanady.
brož., 144 str., 299 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Náš velký útěk , Stovka černých šicích strojů , Mami, kdy už konečně umřeš?