Novinky z nakladatelství Portál

  • 31. 01. 2019
Novinky z nakladatelství Portál

Přicházíme s nabídkou knih z nakladatelství Portál.

Dutton, Kevin
Moudrost psychopatů
Svatí, špioni a sérioví vrazi
Překlad: Červenková, Renata
Známý oxfordský psycholog Kevin Dutton odhaluje existenci stupnice „šílenství“, na níž má své místo každý z nás. S pomocí nejnovějších metod neurověd ukazuje, že brilantní neurochirurg, postrádající empatii, má se sériovým vrahem společného víc, než bychom si chtěli připustit, a že lupič na spoře osvětleném parkovišti může být stejně ledově klidný jako ten nejúspěšnější podnikatel.
Prof. Kevin Dutton je výzkumný psycholog v Calleva Research Centre for Evolution and Human Sciences na Magdalen College při Oxfordské univerzitě. Je členem Královské lékařské společnosti a Společnosti pro vědecké studium psychopatie. Česky vyšla též jeho kniha Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu.
brož., 320 str., 425 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Mužský narcismus , Sociologie zločinu , Poruchy osobnosti

Heinzen, Thomas E.; Lilienfeld, Scott O.; Nolan, Susan A.
Kůň, který uměl počítat
Proč je důležité myslet kriticky
Překlad: Jamieson, Alžběta
Na začátku 20. století proslul berlínský učitel matematiky tím, že jeho kůň, jemuž se začalo přezdívat „chytrý Hans“, umí počítat a rozumí složitým slovním pokynům. Byly schopnosti koně skutečné? Jistěže ne! Ale čím to, že jim uvěřilo tolik lidí a že vzbudil takový zájem médií? A jak tento mechanismus ve skutečnosti fungoval?
Thomas E. Heinzen je profesor psychologie na William Paterson University v New Jersey. Scott O. Lilienfeld má stejnou funkci na Emory University v Georgii a je autorem uznávané knihy 50 největších mýtů populární psychologie. Susan A. Nolan působí jako profesorka téhož oboru na Seton Hall University v New Jersey.
brož., 160 str., 269 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Dimenze myšlení , Poslušnost vůči autoritě , Učíme děti ptát se a přemýšlet

Forward, Susan; Buck, Craig
Cena lásky
Peníze a manipulace
Překlad: Le Roch, Pavla
Uvažovali jste už někdy o tom, jestli peníze a vztah k nim neovlivňují váš život více, než je únosné? Většinou si to téměř neuvědomujeme, ale peníze mají velkou moc a někdy doslova podkopávají naši radost ze života, zejména pokud jde o vztahy k jiným lidem. Často je totiž používáme jako náhražku emocí, které si netroufáme přijmout a vyjádřit.
Susan Forward je americká terapeutka a autorka několika mezinárodních bestsellerů.
brož., 224 str., 399 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Mužský kód , Psychoterapie našich prababiček , Sladká droga

Černoušek, Michal
Děti a svět pohádek
Kouzlo vyprávěného slova
Ve vývoji malého dítěte mají pohádky nezastupitelné místo. Vnášejí do jeho světa smysl a řád a nabízejí mu polarizované, srozumitelné obrazy dobra a zla a podporují rozvoj citového prožívání, sdělují mu informace o mravních dimenzích lidského života a mají i terapeutickou hodnotu. Dnes již klasická studie známých pohádek.
Michal Černoušek (1945–2005) byl český vysokoškolský pedagog, psycholog a publicista. Napsal větší počet prací z oblasti psychologie, obecné, ale i ekologické, psychologie médií a komunikace a dějin psychiatrického myšlení.
brož., 200 str., 275 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Za tajemstvím pohádek , Psychologický výklad pohádek , Závislé vztahy