Novinky z nakladatelství Portál

  • 26. 01. 2017
Novinky z nakladatelství Portál
Přinášíme informaci o novinkách nakladatelství Portál.

Thorová, Kateřina
Poruchy autistického spektra
Ilustrace: Ptáčková, Olga; Zindulka, Vladimír
Publikace zkušené psycholožky přináší komplexní pohled na jednu ze závažných dětských vývojových poruch, jejíž dopad se promítá zejména do oblasti sociálních interakcí, vztahů a komunikace. K popisovaným poruchám autistického spektra řadíme především dětský autismus, atypický autismus a Aspergerův syndrom. Mezi pojednávaná témata patří například raná diagnostika v praxi, diferenciální diagnostika z pohledu psychologa, vzdělávání a terapie, rodinná problematika, prognóza, specifika vývojové trajektorie poruchy, školní a sociální problematika. Výklad je doplněn množstvím kazuistik, ukázkami dětských kreseb a fotografiemi z autorčina bohatého archivu.
PhDr. Kateřina Thorová, Ph.D., je doktorkou klinické psychologie, metodická ředitelka v Národním ústavu pro autismus, z. ú., (NAUTIS). Specializuje se na dětskou vývojovou psychologii a psychodiagnostiku. Mnoho let se věnuje práci s dětmi s různými vývojovými poruchami. Publikuje především v oblasti poruch autistického spektra. V nakladatelství Portál jí vyšla monografie Vývojová psychologie (2015), je také spoluautorkou knihy Agrese u lidí s mentální retardací a autismem (2007) a Dětský autismus (2014).
váz., 496 s., 749 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Hry pro rozvoj psychomotoriky, Dětský autismus a Šest kroků ke zvládnutí ADHD.

Berne, Eric
Sex v lidském milování
Překlad: Tolimat, Rani
Kniha je založena na autorových přednáškách, které měl v roce 1966 na Kalifornské univerzitě. Autor zde svým typickým esejistickým, humorným a místy prostořekým způsobem pojednává o sexualitě ze všech možných úhlů: o tom, jak hovořit o sexualitě, jak zacházet s obscenitou, jakým způsobem provádět sexuální výchovu, o orgasmu, o používání a zneužívání sexuálních orgánů, o vztahu sexuality k vědě, náboženství, zdraví, etice, estetice, intimitě či manželství. Velká část knihy je věnována vztahu sexuality a transakční analýzy, takže autor s pomocí schémat rozebírá analýzu sexuálních transakcí v různých typech vztahů, pojednává o sexuálních hrách a scénářích.
Eric Berne (1910–1970) byl světoznámý americký lékař, psychiatr a psychoterapeut, tvůrce transakční analýzy. Portál vydal jeho knihy Jak si lidé hrají a Co řeknete, až pozdravíte.
brož., 248 s., 325 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Jak si lidé hrají a Co řeknete, až pozdravíte.

Nikitin, Jana; Hennecke, Marie a kol.
Nevěřte tvořivým
Překlad: Prešlová, Kateřina
Proč mají hurikány s ženskými jmény na svědomí více obětí? Zvyšuje nakupování biopotravin riziko neetického chování? Jak je možné, že fotbalové týmy v červených dresech častěji vyhrávají? Prosazují se empatičtí lidé více než neempatičtí? A co ten, kdo vidí v životě jen to dobré – je opravdu šťastnější? Kniha, na níž se podílela skupina osmnácti odborníků, kteří pracují v různých oblastech psychologie, má základ v blogu Curyšské univerzity, kam tito psychologové přispívali informacemi o vědeckých experimentech posledních let. Editorky vybrali sto nejzajímavějších příspěvků, jež vysvětlují různé nečekané souvislosti a mnohdy vyvracejí naše očekávání. Ke každému článku je přiřazena ikona, která naznačuje, jestli daný příklad pochází z oblasti myšlení, cítění, mezilidských vztahů, zdraví, motivace, osobnostního rozvoje, nebo technologie a sociálních médií. Na konci knihy jsou pak uvedeny odkazy na vědecké studie, z nichž autoři všechny své poznatky čerpali.
Dr. Jana Nikitin a dr. Marie Hennecke přednášejí psychologii na Curyšské univerzitě a přispívají na blog www.psychologie.uzh.ch.
brož., 160 s., 249 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Spánek a snění, Psychometrika a Proč Einstein nenosil ponožky.