Nové možnosti volnočasového vyžití pro osoby s tělesným hendikepem v Praze

  • 24. 03. 2015
Nové možnosti volnočasového vyžití pro osoby s tělesným hendikepem v Praze
Sportovní klub vozíčkářů Praha připravil pro osoby s tělesným hendikepem další možnost volnočasového vyžití. V současnosti provádí průzkum zájmu obyvatel Černého Mostu o sportovní aktivity. Na podrobnosti jsme se zeptali Bohuslava Hůlky, předsedy Sportovního klubu vozíčkářů Praha.

Sportovní klub vozíčkářů Praha připravil pro osoby s tělesným hendikepem další možnost volnočasového vyžití. V současnosti provádí průzkum zájmu obyvatel Černého Mostu o sportovní aktivity. Na podrobnosti jsme se zeptali Bohuslava Hůlky, předsedy Sportovního klubu vozíčkářů Praha.

Představte nám prosím nejprve krátce Sportovní klub vozíčkářů Praha.
Sportovní klub vozíčkářů Praha (SKV Praha) je organizací, která od svého založení v roce 1991 pomáhá lidem s tělesným hendikepem získat a udržovat si fyzickou i psychickou kondici prostřednictvím sportu. Sport umožňuje lidem, kteří se pohybují pomocí vozíku, aktivně využívat volný čas, navazovat nová přátelství, je velkým pomocníkem při cestě zpět k plnohodnotnému životu, pomáhá bourat bariéry. Provozujeme následující sporty: Soutěžně florbal, stolní tenis a orientační závod, částečně i lyžování, z velké části se věnujeme nesoutěžním sportům: potápění, tancování, cyklistice vozíčkářů, sjíždění vody a dalším outdoorovým sportům – wakeboardingu, kitingu, paraglidingu a dalším. Klub v současné době čítá více než sto členů.

Co je Plechárna, kde se nachází, čemu slouží, kdo ji provozuje?
Plechárnu provozuje příspěvková organizace Praha 14 kulturní zřízená Městskou částí Praha 14. Areál bývalé kotelny se nachází v Bryksově ul. na jižním okraji sídliště Černý Most. Je místem pro setkávání a realizaci aktivit, které pomáhají celkovému oživení sídliště Černý Most.
Je to sportovní a volnočasové centrum, které nabízí kulturní aktivity a ze sportů např. parkour, bootcamp, box, skate školu apod.  Spolupracuje s místními neziskovými organizacemi a pořadateli kulturních akcí. Kavárna Plechárna s knihovnou nabízí výbornou kávu, domácí limonády, dortíky a nanuky.

Je celý objekt bezbariérový? Co vše budou moci vozíčkáři využívat a od kdy?
Objekt je bezbariérový, nyní probíhá rekonstrukce, která by měla být částečně dokončena v průběhu května. Na prázdniny se však ještě jednou zavře, aby se dokončily rekonstrukce podlah a topení. Nabídku aktivit chceme průběžně přizpůsobovat zájmu hendikepovaných obyvatel Černého Mostu a našim možnostem.

Máte již nějaké předběžné výsledky průzkumu? O co je zájem?

Zatím to vypadá, že naše nabídka stolního tenisu a vyjížděk na handbicích se trefila do poptávky, u tanečních workshopů zatím mnoho zájemců nemáme.

Jaké konkrétní aktivity budete nabízet? Za jakých podmínek?
Ze začátku to bude stolní tenis, tanec a handbiky. Určitě plánujeme i orientační závody. Speciální mapa Černého Mostu už je ve výrobě. Předpokládáme, že budeme aktivity nabízet bezplatně, rozhodující bude chuť se jich účastnit a samozřejmě i schopnost se domluvit. Jsme na Černém Mostě noví a chceme tu fungovat jako co nejlepší sousedi. Pokud se projektu bude dařit, budou ho jeho účastníci postupně sami rozvíjet.Za zmínku stojí také dvě chystané akce. 17. 5. 2015 zde bude celý den probíhat prezentace naší činnosti. Plánujeme ukázat tanec, stolní tenis, handbiky i potápění. Další akcí je neformální sousedské setkání Černý Mošt dne 28.5. od 15:00 do 19:00, která by měla také upozornit na otevření Plechárny a subjekty, které tam budou mít své programy.

Plánujete také integrační programy?
Tzv. „choďáci“ jsou přirozenou součástí všech našich sportů. Naše aktivity jsou sice primárně určené pro tělesně hendikepované, ale pokud se nám podaří najít a oslovit asistenty nebo partnery bez hendikepu, budeme rádi a na smysluplné spolupráci se domluvíme.

Na koho se mohou v případě zájmu obrátit?

Pokud máte zájem spíše nám asistovat, obraťte se na naši koordinátorku dobrovolníků Míšu Krunclovou – krunclova@skvpraha.org. Pokud Vás zajímají konkrétní akce na Černém Mostě a jejich náplň, pište Kateřině Sedlecké – sedlecka@skvpraha.org.

Děkuji za rozhovor.

Více se můžete dozvědět zde: www.skvpraha.org/projekty/vozickari-na-plecharne/

Video o SKV Praha