Nové knihy

  • 04. 09. 2017
Nové knihy
Přinášíme nabídku nových knih z nakladatelství Portál

Peclová, Jana
To je ono!
Ilustrace: Plíhalová, Kristýna
V graficky výrazně zpracované publikaci představuje autorka, zkušená lékařka a koučka, moderní psychologické poznatky tak, aby byly užitečné a prakticky použitelné pro manažery a lidi v pracovním prostředí.
MUDr. Jana Peclová vystudovala psychiatrii a věnovala jsem se jí 11 let. Po vybudování soukromé praxe a dosažení druhé atestace obor opustila a začala se věnovat studiu a praxi ovlivňování chování a myšlení v pracovním prostředí. Pracovala ve vzdělávací společnosti, jako ředitelka HR oddělení a koučka. Posledních 9 let pracuje samostatně.
brož., 184 s., 249 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Neztraťte motivaci v době blahobytu a Nový One Minute Manager.

 

Matoušek, Oldřich (ed.)
Dítě traumatizované v blízkých vztazích
Cílem publikace je seznámit čtenáře s traumatem u dětí, které způsobila pečující osoba, a popsat způsoby podpory, resp. léčby traumatizovaného dítěte. Pokryta jsou témata jako neurofyziologie traumatu, dispozice k traumatu, nezdolnost, vliv na kvalitu vazby k blízkým osobám, překonání traumatu v terapii, rizika spojená s terapií, podpora traumatizovaného dítěte v rodině. Na knize, která má multidisciplinární charakter, se podíleli profesionálové pracující s traumatizovanými dětmi a s jejich rodiči jako psychologové či sociální pracovníci (Petr Štěpaník, Ivana Pokorná, Leona Němcová, Tereza Chábová, Tereza Koryntová, Hana Pazlarová, Štěpánka Hejčová, Daniela Květenská, Veronika Kubešková, Jindra Šalátová).
Doc. PhDr. Oldřich Matoušek učí na katedře sociální práce FF UK v Praze a působí jako soudní znalec v opatrovnických věcech. Má za sebou dlouholetou praxi klinického psychologa a psychoterapeuta. Zabýval se výzkumy dětí, mládeže, organizací programů pro rizikové děti a dospívající a poskytoval supervizi. Je autorem, spoluautorem či editorem řady odborných publikací i populárních knih (Mládež a delikvence, Ústavní péče, Slovník sociální práce, Rodina jako instituce a vztahová síť, Encyklopedie sociální práce, Sociální služby, Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny, Podpora rodiny, Děti a rodiče v rozvodu).
brož., 208 s., 365 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Podpora rodiny a Děti a rodiče v rozvodu.

 

de Shazer, Steve
Klíče k řešení v krátké terapii
Překlad: Doláková, Pavla
Autor v jedné ze svých nejslavnějších knih – přímo klasice na téma krátké terapie zaměřené na řešení – používá metaforu klíčů. Stížnosti jsou jako zámky ve dveřích. Je ovšem jedno, jak jsou tyto zámky složité, protože k otevření dochází pomocí klíče. Autor dokonce přichází s myšlenkou univerzálního klíče, tedy terapeutické intervence, která bude fungovat v širokém spektru problémových situací. V souladu s tím de Shazer prohlašuje, že proces řešení je podobnější než problémy, které se snaží lidé řešit.
Autor se ve své knize, v níž je znatelně inspirován Miltonem Ericksonem a institutem MRI, vrací ke vzniku tradičních technik terapie zaměřené na řešení (práce s preferovanou budoucností, výjimkami, mapování změn, práce s kontextem atd.) a ke kořenům tohoto přístupu. Popisuje experimenty, které jeho tým prováděl. Jeho kazuistiky připomínají napínavé detektivní povídky.
Kniha je vhodná pro ty odborníky v oblasti pomáhajících profesí, kterým je blízká představa, že řešení je důležitější než analýza problémů – tedy pro ty, kdo raději odemykají dveře, než by zkoumali jejich zámky.
Steve de Shazer byl psychoterapeut a průkopník krátké terapie zaměřené na řešení, kterou vyvinul se svými kolegy v centru BFTC v americkém Milwaukee. Je autorem několika knih, které byly přeloženy do 14 jazyků. V češtině zaujal knihou Zázračná otázka (naposledy 2014).
brož., 192 s., 319 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Jak se stát dobrým psychoterapeutem a Co nás nezabije....