Nové knihy

  • 10. 08. 2017
Nové knihy
Přinášíme novinky z nakladatelství Portál.

Koucká, Pavla
Uvolněné rodičovství
Snaha o dokonalost, maximální bezpečí a optimální rozvoj potomkových schopností vede k vyčerpaným rodičům a přetíženým dětem. V reakci na takové děti a rodiče rozvíjí autorka koncept uvolněného rodičovství. Zabývá se například zacházením s emocemi, nasloucháním rodičovské intuici, vyváženým uspokojováním potřeb všech členů rodiny, pozorností, kterou děti potřebují, zvyšováním psychické odolnosti… Zjistíte, že spoustu věcí lze dělat méně vyčerpávajícím a více uspokojujícím způsobem, než jsme zvyklí a že i v dnešním městském prostředí lze dětem dopřát to, čeho měly vždy dostatek, a nyní jim schází: obyčejnou neorganizovanou hru a pohyb na čerstvém vzduchu.
Kniha vám pomůže k tomu, abyste si své rodičovství užívali. Aby ve vaší rodině vládla příjemná atmosféra a z vašich dětí vyrostli stabilní, pohodoví, citliví a zodpovědní lidé s rozvinutými vztahy a vazbami.
Mgr. et Mgr. Pavla Koucká je psycholožka. Působila na linkách důvěry, v současnosti pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi a ve své soukromé praxi. Je autorkou mnoha článků a knih Výchova láskou (Portál, 2012) a Zdravý rozum ve výchově (Portál, 2014). Provozuje stránky www.skupinyprorodice.cz.
brož., 200 s., 315 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Zdravý rozum ve výchově a Prekopová Jiřina, Šturma Jaroslav: Výchova láskou.

Gottwaldová, Radka
Jak na pasivní agresi
Pasivní agresivita je proti otevřené agresi mnohem hůře rozpoznatelná, a přitom se v mezilidské komunikaci vyskytuje možná častěji než otevřený útok. Kniha přibližuje čtenářům, co pasivní agrese znamená a o jaký styl komunikace se jedná. Každá kapitola je doplněna o příklady z praxe, které názorně ilustrují situace z každodenního života a doplňují teoretickou části knihy. Publikace je určena každému, koho zajímá téma pasivní agrese, chce zlepšit kvalitu svého života, zajímá se o komunikaci nebo zpracovávání emocí.
Mgr. Radka Gottwaldová vystudovala jednooborovou psychologii, publikuje články z oblasti psychologie, působí v oblasti IT.
brož., 192 s., 265 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Nenásilná komunikace a Řekni to jinak.

Urban, Hal
Život není náhoda
Překlad: Koupilová, Marcela
Autor bestselleru To nejdůležitější v životě probírá ve své další knize 15 klíčových témat, která mají obohatit život tak, aby byl žit vědomě a naplněně. Život pro něj není dán náhodou, ale volbou. V každém okamžiku se můžeme svobodně rozhodnout a je jen na nás, zda jsme takovou volbu schopni pro naše budoucí štěstí uskutečnit. K tomu, abychom na to byli připraveni, slouží právě tato kniha. Urban hájí ctnosti, jako je pokora, trpělivost, odvaha, odpuštění…, nezbavuje je jejich vážnosti a důležitosti, ale plní je velmi živým, a přesto nebanálním obsahem.
Hal Urban je pedagog a psycholog, oceňovaný vyučující jak na středních, tak vysokých školách. Po úspěchu knihy To nejdůležitější v životě se stal uznávaným odborníkem na témata spojená s pozitivní psychologií, výchovou a kvalitou života.
brož., 224 s., 329 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly To nejdůležitější v životě.

 

Montessori, Maria
Objevování dítěte
Překlad: Henelová, Vladimíra
Maria Montessori začala svou pedagogickou dráhu prací s dětmi, které trpěly mentálním postižením. Docílila toho, že tyto děti složily zkoušku ze čtení a psaní určenou pro děti bez postižení. To ji podnítilo k tomu, aby svou metodu uplatnila i ve vzdělávání zdravých dětí. Právě tímto obdobím se zabývá kniha Objevování dítěte, kterou Maria Montessori napsala na samém začátku své pedagogické výzkumné činnosti. Systém montessoriovské pedagogiky je tu představen jako výsledek autorčina hledání a ověřování nejvhodnějšího způsobu vzdělávání malých dětí nejen ve školách a předškolních zařízeních, ale také v rodině. Vychází z poznávání potřeb malého dítěte, učí rozvíjet jeho přirozené schopnosti a smyslové vnímání. Kniha nejenom, že vysvětluje vědecké základy autorčina přístupu, ale seznamuje i s metodami a nástroji, které rozvoj jednotlivých vloh (jež souvisejí např. s pohybem, vnímáním, psaním, čtením, řečí, počítáním, kreslením, hudbou či náboženstvím) podporují a usměrňují. Vzdělávání v tomto systému není chápáno pouze jako příprava na školu, ale příprava pro život.
Maria Montessori (1870–1952) byla všestranná italská pedagožka, filozofka a vědkyně. Je známa především svými novými pedagogickými metodami. Vystudovala medicínu, filozofii a psychologii, zabývala se antropologií, biologií a pedagogikou. Po celý život nepřestávala studovat. V její práci se vzájemně ovlivňovala teorie a praxe. Práce Marie Montessori není založena jen na teorii. Její síla spočívá v praktickém uskutečňování myšlenek. Převážnou část jejich prací tvoří výklady pozorování dětí a zdůvodňování pedagogických experimentů.
brož., 352 s., 429 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Psychologie dítěte.

Bílková, Jana
Trénink mentální kondice
Kniha nabízí cvičení pro rozvoj jazykové složky kognitivního systému. Nápaditá jazyková cvičení mají podobu doplňovaček, koleček, přesmyček, žebříků či řad. Navíc některé tradiční úkoly kombinují, takže vznikají nové typy cvičení. Úlohy nejsou hlavolamy, ale nad každým je třeba se hlouběji zamyslet. Přitom nepracují se naučenými znalostmi, ale skutečně především s jazykovou představivostí a myšlenkovými procesy. V mnoha aspektech bezděčně ukazují skryté půvaby češtiny, takže působí i zábavně. Součástí knihy je i řešení. Kniha cílí na širokou cílovou skupinu od dětí po seniory.
PhDr. Mgr. Mgr. Mgr. Jana Bílková, Ph.D., je psycholožka, překladatelka knih a tlumočnice, učí na univerzitách a univerzitách a akademiích třetího věku, má přednášky v knihovnách a v aktivizačních programech pro seniory

brož., 136 s., 205 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Trénink slovní zásoby pro každý věk, Zábavné kvízy pro každý věk a Mozek a jak ho cvičit.