Nordic Walking Challenge

  • 28. 06. 2018
Nordic Walking Challenge

Nordic Walking Challenge je benefiční zážitková akce s nordic walking, věnovaná zrakově postiženým. Letošní třetí ročník se konal v sobotu 23. června 2018 v lesním divadle v Řevnicích nedaleko Prahy. Organizátory akce byl spolek Nordic Walking Challenge a projekt Chůze pro zdraví.
 

Spolek Nordic Walking Challenge a projekt Chůze pro zdraví mají jedno společné – jsou dílem fyzioterapeutky a instruktorky nordic walking, Ivany Černíkové. Paní Černíková se věnuje propagaci nordic walking, trénování nordic walking, organizaci závodů i zážitkových akcí i trénování nevidomých. Nordic walking a pomoc nevidomým sportovcům jsou její srdeční záležitostí. Mě především zajímala její činnost pro nevidomé a spolek Nordic Walking Challenge, který založila.
Co Vás přivedlo k trénování nevidomých sportovců a proč nordic walking?
I nevidomí mohou sportovat. Chci pomáhat nevidomým v jejich sportování, ztráta zraku nemusí znamenat ztrátu možnosti sportovat. To mě vedlo k založení spolku Nordic Walking Challenge a uspořádání prvního ročníku této akce. Při pořádání prvního ročníku jsem spolupracovala se Světluškou. A proč jsem si vybrala nordic walking? Mám velmi ráda tento sport. Krátce před svým rozhodnutím uspořádat první ročník akce Nordic Walking Challenge jsem se účastnila prvního mistrovství ČR v nordic walking, ve kterém jsem obsadila třetí místo.  Tento závod mě přivedl na myšlenku uspořádat závody nordic walking, ve kterých vedle závodníků s dobrým zrakem závodí i slabozrací a nevidomí závodníci.
Trvá vaše spolupráce se Světluškou?
Už s nimi nespolupracuji, přestože spolupráce se Světluškou byla výborná. Světluška pomáhá nevidomým jiným způsobem než já. Postupem času se naše cesty rozdělily a já navázala spolupráci s mnoha dalšími skvělými lidmi. Spolupracuji například s panem Mayerem z Nadačního fondu Mathilda, který podporuje nevidomé a slabozraké. Rovněž jsem navázala spolupráci se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR, která vydává časopis Zora. Navázala jsem také spolupráci s nevidomým sportovcem, Ondřejem Zmeškalem a samozřejmě také s Českým klubem Nordic Walking.
Můžete říci něco o činnosti Nordic Walking Challenge?
Nordic Walking Challenge sdružuje lidi, kteří mi pomáhají školit trasery, asistenty, kteří vedou nevidomé sportovce po trase a dohlížejí na jejich bezpečnost,  a propagovat nordix walking mezi nevidomými. Jednou za rok organizujeme benefiční závod v nordic walking. Není to vůbec snadné, proto uvítáme podporu v této naší činnosti.
Jaké je Vaše největší přání jako zakladatelky Nordic Walking Challenge?
Chci, aby se o nás dozvědělo co nejvíce lidí, samozřejmě i z řad nevidomých. Moc si přeji, aby každý nevidomý věděl, že ztráta zraku neznamená ztrátu možnosti sportovat.
 

Co čekalo návštěvníky na akci Nordic Walking Challenge
Nevšední zážitky, krásná příroda a možnost podpořit sport pro nevidomé – to vše čekalo na návštěvníky akce Nordic Walking Challenge. Mohli si vyzkoušet závod nebo si mohli projít trasu krásnou přírodou brdských lesů.
Rozhodla jsem se vyzkoušet si závod v nordic walking, podpořit sport pro nevidomé, oprášit si techniku nordic walking a otestovat si svou kondici. U stánku jsem se zaregistrovala, půjčila si hole a brzy na to jsem absolvovala čtvrt hodinovou rozcvičku pod vedením Dagmar Drastíkové, autorky metody Daflex - systém, který komplexně procvičí pohybový aparát. Následovalo krátké připomenutí techniky nordic walking, včetně sdělení, že trekové hole nejsou hole pro nordic walking (od nordic walking holí se odrážíme, zatímco trekové hole slouží k opoře při turistice).
A potom už nás čekal start. Závodili také nevidomí závodníci se svými trasery. Hned po pár metrech jsem v duchu obdivovala všechny nevidomé spoluzávodníky. Široká lesní cesta je sice pohodlná, avšak i na ní se najdou překážky v podobě kamínků nebo zavodňovacích kanálků a dalších nerovností. Cesta nevedla jen po rovině. Navíc krátký úsek trasy vedl po úzké lesní cestičce z kopce vysokou trávou.
Pro lidi s dobrým zrakem taková trasa nepředstavuje naprosto žádný problém, zato pro nevidomé se jedná doslova o překážkovou dráhu. Traser neustále musí svému nevidomému svěřenci popisovat cestu a samozřejmě i překážky. Výsledný čas nevidomého závodníka, Jana Hegera, 47:15, na trase dlouhé 6200 metrů, je naprosto úžasný.
Po závodě jsem spolu s dalšími návštěvníky akce sledovala komentovanou ukázku poskytnutí první pomoci v podání Šimona a Martiny, studentů střední zdravotnické školy v Berouně. Po nich nastoupila na pódium Dagmar Drastíková se svým Daflex systémem. Tentokrát jsme měli možnost si vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je cvičit a nevidět. S úsměvem jsem nastoupila se zavázanýma očima a s pomůckou daflex na plácek k pódiu, kde začínalo cvičení.
Úsměv mě však velice rychle přešel hned po zahájení cvičení. Přestože cvičitelka Dagmar vše důkladně a přesně popisovala, neměla jsem jistotu, že provádím dané cviky správně. Chyběl mi pohled na cvičitelku. Navíc jsem měla pocit, že se pevná zem bleskově změnila ve vratký povrch, na kterém mě co nevidět čeká pád. Naštěstí místo pádu přišla žena s milým hlasem, která mi nabídla pomoc asistentky. S vděčností jsem uvítala její pomoc.
Tentokrát se čas vlekl, ne proto, že jsem byla krátce po závodu, nýbrž díky mému pocitu, že místo na pevné zemi jsem se octla na nějakém vratkém povrchu a musím to vybalancovat. A to bylo pouze cvičení, což teprve svižná chůze či dokonce běh! I ten nejdelší časový úsek jednou skončí a tak vypršel i čas mého cvičení poslepu. S nesmírnou úlevou a radostí jsem si sundala šátek z očí, odevzdala pomůcku daflex , pohodlně se usadila a sledovala cvičitelku Dagmar, jak předvádí, co vše lze dělat s její pomůckou daflex. Bylo toho velmi mnoho. Co je daflex a jak s ním lze cvičit, můžete najít na webových stránkách  www.daflex.cz.
Další nevšední zážitky bylo možné zažít při vyzkoušení si chůze po střepech, jízdě na koloběžkách. Nemalým lákadlem nejen pro děti byly bosé chodníčky, výroba náramků na bosé nohy a výroba proutěných košíků. Jedinečné zážitky z akce doplňovalo počasí, které bylo doslova ideální.
Nordic walking je nejen sport. Zlepšuje stav oběhové i dýchací soustavy, držení těla, stabilitu, rovnováhu, fyzickou i psychickou kondici. Při nordic walking se zapojuje do činnosti zhruba 90 % svalů, spaluje se o 40 % více energie než při svižné chůzi. Jelikož si terén a tempo určuje každý sám, mohou ho provozovat i obézní jedinci a další jedinci s nízkou fyzickou kondicí. Podmínkou je mít správné hole a provádět tento sport správnou technikou. Více informací o tomto sportu a jeho vlivu na naše zdraví se můžete dozvědět na internetových stránkách projektu, který je dílem paní Ivany Černíkové https://www.chuzeprozdravi.cz/.


Autorka: Evžena Janovská