Noční běh pro Světlušku

  • 02. 05. 2014
Noční běh pro Světlušku
Všichni, kteří mají rádi pohyb a zároveň chtějí přispět na dobrou věc, si přišli na své v úterý 29. dubna 2014, kdy se uskutečnil již třetí ročník charitativního Nočního běhu pro Světlušku.

Všichni, kteří mají rádi pohyb a zároveň chtějí přispět na dobrou věc, si přišli na své v úterý 29. dubna 2014, kdy se uskutečnil již třetí ročník charitativního Nočního běhu pro Světlušku. Nešlo o to změřit své síly, kdo chtěl, nemusel běžet, mohl trať projít. Šlo o pomoc zrakově postiženým lidem a také o to si vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je běžet potmě.

Průběh Nočního běhu pro Světlušku
Účast na letošním třetím ročníku Nočního běhu pro Světlušku byla hojná, do pražské Stromovky přišlo téměř 3000 běžců podpořit nevidomé. Již od 18:30 měli účastníci možnost se zaregistrovat a zaplatit charitativní startovné ve výši 450,- Kč. Pro prvních tisíc běžců byla připravena čelovka a originální tričko zdarma. Potom stačilo se jen převléknout, vybrat si trať 3 km nebo 5 km a těšit se na doprovodný program. Bylo se na co těšit. Doprovodný program začal již v 19:00, o hudbu se postaraly např. kapely EddieStoilow a Republic ofTwo. Na pódiu nechyběli ani herci Pavel Nový a Martin Kraus, herec a komik Lukáš Pavlásek, kajakář Vavřinec Hradílek, běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová. Účastníci měli možnost také vidět ukázky práce asistenčního psa, které předvedla Klára Pragerová z Pestré společnosti se svým psem Jeffem a dozvědět se od Petra Millera, trenéra nevidomých, o tréninování nevidomých sportovců.
Pro účastníky letošního Nočního běhu pro Světlušku bylo zajištěno drobné občerstvení firmou Izostar, hlavním partnerem Nočního běhu. Účastníci mohli také využít služeb nevidomých masérů z neziskové organizace Novida, která pomáhá zrakově postiženým lidem s jejich profesním uplatněním. Kdo chtěl, mohl si u Světluščiných stánků koupit různé předměty a tím přispět na její činnost.
Krátce se před startem přišla běžce povzbudit a odstartovat letošní Noční běh biatlonistka Gabriela Soukalová, stříbrná olympijská vítězka, zlatá olympijská vítězka Eva Samková a herec Ondřej Vetchý. Ve 21:00 vyrazili s čelovkami vidíci i nevidomí běžci s doprovodem na trať noční Stromovkou. Pohled na obrovský, nádherně se vlnící roj Světlušek běžících noční Stromovkou byl nezapomenutelným zážitkem. A nejen to, tento obrovský roj přinesl Světlušce více než 1,3 milionů korun, zatímco v loňském roce to bylo 750.000,- Kč. Není třeba dodávat, že veškerý výtěžek z této akce je věnován na pomoc nevidomým.

Komu Světluška svítí na cestu

Světluška je sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který má za cíl přinést našim nevidomým spoluobčanům trochu světla. Světluška již jedenáctým rokem svítí na cestu nevidomým dospělým i dětem z celé České republiky. Pomáhá všem, kteří jsou nuceni žít bez zraku, jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů. Světluška ulehčuje život lidem, kteří vidí špatně nebo nevidí vůbec a pomáhá jim žít plnohodnotný život. Díky Světluščině pomoci mohou mnohé zrakově postižené děti chodit do běžných škol se zdravými spolužáky a mnozí zrakově postižení senioři mohou trávit podzim svého života doma a nikoli v ústavech.

Jak podpořit Světlušku
Činnost Světlušky lze podpořit nejen zasláním finanční částky na Světluščin účet, dárcovskou SMS, ale i účastí na charitativních projektech Světlušky. Kromě Nočního běhu pro Světlušku jsou to např. Kavárna POTMĚ, benefiční koncert Světlo pro Světlušku, prodejní sbírka V září Světlušky září. Činnost Světlušky lze podpořit nejen darováním určité finanční částky, ale i darováním svého času, více viz http://svetluska.centrum.cz/pomoc.phtml. Světluška uvítá ve svých řadách dobrovolníky, kteří jí pomohou s přípravami a hladkým průběhem jejích akcí. Světluška rovněž uvítá návrhy a postřehy, co by mohla vylepšit a tím ulehčit život zrakově postiženým lidem.

Autorka: Evžena Janovská