Nizozemští experti předávali ve Vsetíně své zkušenosti ze sociální rehabilitace v Caminu

  • 12. 12. 2013
Nizozemští experti předávali ve Vsetíně své zkušenosti ze sociální rehabilitace v Caminu
V pátek 29. listopadu v odpoledních hodinách zavítali do služby sociální rehabilitace Camino vedené Charitou Vsetín nizozemští experti z města Eindhoven v rámci mezinárodního projektu „S uživateli sociálních služeb a nizozemskou expertízou k systémovým změnám“.

 

V pátek 29. listopadu v odpoledních hodinách zavítali do služby sociální rehabilitace Camino vedené Charitou Vsetín nizozemští experti z města Eindhoven v rámci mezinárodního projektu „S uživateli sociálních služeb a nizozemskou expertízou k systémovým změnám“. Z celkových sedmi zahraničních hostů byl jedním z nich zakladatel organizace Stichting De Boei pan Hans Marechal, který za své dlouholeté zásluhy v oblasti psychiatrie nedávno obdržel řád nizozemské královny. Přijel také velmi uznávaný psychiatr Dr. Remy Roest (vedoucí psychiatr centra duševního zdraví z regionální nemocnice GGZ Oostbrabant). Patří mezi propagátory a kouče bostonského modelu psychiatrické rehabilitace. Mezi další patřili také nizozemský expert Drs. Siebo Hakse a supervizorka Drs. Yvette Bommelje a další pracovníci mezinárodního projektu z organizace Iskérka o. p. s. z Rožnova pod Radhoštěm.

Při tomto setkání s pracovníky a klienty Camina zazněly výstupy tohoto mezinárodního projektu, které představila manažerka projektu Ing. Alena Vašků. Poté zazněly velmi silné výpovědi dvou peer pracovníků, kteří sdělili své životní příběhy, jak s nemocí bojovali, co s ní zažili a jak se z ní dostali. Pro klienty a pracovníky Camina to bylo velmi přínosné a povzbudivé. Právě peer pracovníci - lidé se zkušeností s duševním onemocněním - mají nejlépe prožitou osobní zkušenost a v Nizozemí už zcela běžně fungují nejen v neziskových organizacích, ale také v psychiatrických léčebnách. Není se čemu divit, protože si svou nemoc prožili na vlastní kůži, naučili se s ní žít a navíc pomáhají ostatním na základě své zkušenosti. Pan Christ Wesenbeek je toho vzorným příkladem. Je totiž zakladatelem peer-konceptu a iniciátor akademie Markieza-vzdělávací institut pro peer pracovníky a klientskou participaci.

Setkání se účastnila také ředitelka Charity Vsetín Věra Dulavová. Vládla zde příjemná atmosféra a nové informace a podněty byly pro nás všechny velkým povzbuzením a nadějí pro další spolupráci.

 

Dana Mičolová

peer pracovník Camina

Charita Vsetín