NEZISKOVÝ SEKTOR, PŘIROZENÁ SOUČÁST SPOLEČNOSTI

  • 24. 01. 2017
NEZISKOVÝ SEKTOR, PŘIROZENÁ SOUČÁST SPOLEČNOSTI
Neziskový sektor, umělý strašák, do kterého si leckdo rád kopne, když se mu to právě hodí. Náročná a málo ohodnocená práce, kterou je třeba dělat srdcem. To jsou jedny z mnoha vět, které zaznívaly při snídani pořádané Asociací veřejně prospěšných organizací ČR za podpory projektu Srdcerváči Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Neziskový sektor, umělý strašák, do kterého si leckdo rád kopne, když se mu to právě hodí. Náročná a málo ohodnocená práce, kterou je třeba dělat srdcem. To jsou jedny z mnoha vět, které zaznívaly při snídani pořádané Asociací veřejně prospěšných organizací ČR za podpory projektu Srdcerváči Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

„V rámci projektu Srdcerváči bylo možné benefičně zakoupit snídani s Petrem Fialou, předsedou ODS, politologem a univerzitním profesorem. Řekla jsem si, že by nebylo od věci snídani udělat pro více lidí, abychom si mohli osobně povídat o tom, jak pravicový politik vidí roli nezisku, který se zabývá pomáhajícími službami a jeho rolí ve společnosti. Já jeho názory na tuto oblast znám a vážím si jich, ale pro někoho by to mohlo být překvapení,“ vysvětlovala Lenka Kohoutová, ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická, vznik snídaně, které se účastnili zástupci Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR), která zastřešuje transparentní „neziskovky“. „Je nutné rozlišovat neziskový sektor, který pečuje a nátlakové organizace. Bez pečujících organizací by nebyly asistenční služby, domovy pro seniory, chráněné dílny pro zaměstnávání lidí se zdravotním postižením a mnoho dalších služeb,“ dodává Lenka Kohoutová.

„Neziskový sektor je důležitou součástí společnosti, ať mluvíme o péči o lidi, kteří už se o sebe nemohou postarat sami nebo s pomocí bližních. Musím smeknout před pracovníky v sociálních službách, jejich práci jsem měl možnost v poslední době vidět velmi z blízka. Jejich práce je bohužel velmi podhodnocena,“ komentoval situaci v sociální sféře Petr Fiala, předseda ODS.

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) není v kontaktu s politiky nováčkem, diskuze pořádá pravidelně, např. v rámci svých „Večerů s Olgou“. Pokud byste měli chuť přijít debatovat, nebo si vyslechnout názor, sledujte webové stránky www.avpo.cz nebo sociální sítě, kde naleznete aktuální nabídku akcí.

 

O Asociaci veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ĆR)

Posláním asociace je přispívat k vytváření transparentního, spolehlivého a moderního neziskového sektoru ČR. AVPO ČR sdružuje zejména neziskové organizace poskytující veřejně prospěšné služby a hájí jejich zájmy. V současné době má 94 členů. Podílí se na tvorbě legislativy pro neziskový sektor a je respektovaným partnerem pro instituce státní správy i samosprávy. AVPO ČR nabízí systém hodnocení spolehlivosti veřejně prospěšných organizací, v rámci kterého je možné ucházet se o značku Spolehlivá veřejně prospěšná organizace.