Nevíte, co s nasbíranými víčky? Kontaktujte Anděly bez křídel.

  • 23. 05. 2014
Nevíte, co s nasbíranými víčky?  Kontaktujte Anděly bez křídel.
Největší odměnou pro Anděly bez křídel jsou úsměvy dětí, kterým pomáhají splnit jejich sny. Andělé bez křídel je nejen občanské sdružení. Andělé bez křídel jsou všichni, kteří chtějí pomáhat druhým.

Mnoho lidí chce pomoci sbíráním víček nemocným dětem. Mají nasbíraná víčka, ale nevědí, kam je mají dát. Hledají na internetu nejbližší sběrné místo, ale marně. Někteří chtějí sbíráním víček pomoci konkrétnímu dítěti, ale opět narazí na problém, kam mají svá nasbíraná víčka dát. Posílat poštou se to nevyplatí - zaplatí se na poštovném víc, než se za víčka utrží. Nemusí však být bezradní, stačí se obrátit na občanské sdružení Andělé bez křídel. Hlavní činností Andělů bez křídel je pomáhat pomocí sbírání víček nemocným dětem. Více informací o sbírání víček pro pomoc nemocným dětem a o občanském sdružení Andělé bez křídel mi sdělila direct manager tohoto občanského sdružení, Marie Jelínková.

 

Nemocným dětem lze pomoci sbíráním víček. Lze sbírat všechna plastová víčka?
Ano, lze sbírat všechna plastová víčka od nápojů (džusů, mléka, vody, limonád atd… ). Některé rodiny se rozhodly sbírat víčka, je to sice na delší dobu, ale když se rodině povede zajistit si velké množství sběrných míst, víčka se pak hromadí rychleji. 

 

Je třeba plastová víčka třídit? Jestli ano, jakým způsobem?
Povedlo se nám nalézt výkupnu z Českého Těšína, která víčka vykupuje všechna a není potřeba je mít roztříděná, ale i tak se snažíme jim práci alespoň trošičku ulehčit a prosíme všechny sběrače o to, aby víčka třídili, třeba víčka od saponátů, aviváží, zdravá pítka atd.. dávali zvlášť. Tato víčka mají jinou tvrdost plastu a prochází jiným zpracovatelským procesem.

Někteří lidé chtějí pomoci konkrétnímu dítěti, uvedenému na Vašich webových stránkách. Bohužel někde není uvedeno sběrné místo. Jak mají tito lidé postupovat?
Na tomto problému pomalinku pracujeme. Samozřejmě není problém navštívit naše ,,pracovní“ stránky, kde tento seznam je a není problém se zde veřejně zeptat, kde mohou víčka odevzdat. Ne všechny děti, které máme na webu, sbírají víčka. Některým jsme pomohli i jinou formou (materiální pomoc, dražba, anonymní dárce atd.).

Pro některé sběrače víček může být sběrné místo daleko, např. bydlí v Příbrami a sběrné místo je v Děčíně a sběrači víček nemají auto. Na koho se mohou obrátit?
Samozřejmě se snažíme tato sběrná místa rozšiřovat po celé ČR. Záleží na rodině, která víčka sbírá. Rodin, co sbírají po ČR, je opravdu hodně, tak se snažíme, pokud k nám dorazí nějaký dotaz na sběrné místo, vyřešit co nejrychleji. Hledáme a hledáme, až najdeme to nejbližší. Na našich pracovních stránkách máme soubor, kam každá rodina může vložit odkaz na své stránky, kde uvádí sběrná místa. Pak už není takový problém najít konkrétní sběrné místo. Třeba v Děčíně máme několik sběrných míst, abychom sběračům ulehčili cestu a čas. Pravidelně sběrná místa objíždíme a víčka svážíme na místo, odkud si víčka pak převezme přímo firma z Těšína.

 

Vaše občanské sdružení se kromě sbírání víček věnuje také charitativním aukcím a pořádá finanční sbírku formou aukcí. Můžete návštěvníkům našich webových stránek přiblížit tyto charitativní aukce?
Ano, jednou za čas pořádáme dražby, kde dražíme většinou ručně vyráběné věci, které nám zasílají úžasní Andílci z celé ČR. Aukce probíhá na naších facebookových stránkách „Sbíráme víčka“. Aukce trvá většinou 14 dní, je vždy pro jedno konkrétní dítě. Po skončení aukce zašleme nejvýše přihazujícímu na danou věc informaci s platebními podmínkami a po připsání peněz na náš transparentní účet věci posíláme. Když dorazí všechny peníze, přeposíláme je rodině dítěte, pro které byla dražba určena nebo přímo zakoupíme potřebnou věc.

Vaše občanské sdružení má na svém kontě mnoho úspěchů, důkazem je udělení ocenění Křesadlo Vašemu občanskému sdružení v loňském roce. Můžete se podělit s návštěvníky našich stránek, tj, www.budupomahat.cz o tom, co se Vám nejvíce podařilo, z čeho jste měli největší radost?
Křesadlo pro nás strašně moc znamená, nedá se to ani popsat, jak moc si této ceny vážíme. Jelikož jsme vyhráli v kategorii Sympaťák veřejnosti, je jasné, že ocenění jsme dostali jen a jen díky všem Andílkům, kteří pomáhají, a kteří nám zaslali své hlasy. Není to ocenění pro nás jako sdružení, ale opravdu pro všechny Andílky, kteří pomáhají, byť jen tím, že odnesou pytlík víček, ale i tím, že o nás řeknou ostatním a začnou také pomáhat tam, kde je to potřeba. Radost máme úplně ze všeho, co se nám povede dotáhnou do konce. A samozřejmě ze všech dětských úsměvů, kterým pomůžeme splnit jejich sny.

 

Největší odměnou pro Anděly bez křídel jsou úsměvy dětí, kterým pomáhají splnit jejich sny. Andělé bez křídel je nejen občanské sdružení, o jehož činnostech se můžete dozvědět více na webových stránkách http://andelebezkridel.webnode.cz. Andělé bez křídel jsou všichni, kteří chtějí pomáhat druhým, např. sbíráním víček.

Autorka: Evžena Janovská