Nevidomí se chtějí cítit bezpečně. Moderní asistenční zařízení jim dodávají sebejistotu

  • 24. 01. 2020
Nevidomí se chtějí cítit bezpečně. Moderní asistenční zařízení jim dodávají sebejistotu

Praha, 24. ledna 2020 – Digitální asistenční prostředky výrazně zvyšují kvalitu života lidí s hendikepy. Některé umí mnohem více než jen pomáhat s určitou činností, ale slučují řadu funkcí v jediném zařízení. Příkladem je OrCam MyEye 2, nositelné zařízení nahrazující zrak pomocí umělé inteligence, které svému nositeli dodává velkou míru nezávislosti a sebevědomí. Vyzkoušet si je budou moci účastníci konference INSPO o technologiích pro osoby se specifickými potřebami, která se uskuteční 28. března 2020 v Kongresovém centru Praha.

„Bezpečnost je pro nevidomé zásadní, což si vidoucí možná ne zcela uvědomují. Jedna z našich uživatelek je starší paní, která byla několikrát okradena lidmi, kteří se vydávali za pošťáka nebo kontrolu plynu,“ říká Martin Říha ze společnosti Sagitta, která zastupuje OrCam Technologies na českém trhu. „Od té doby, co si do svého OrCam MyEye 2 nahrála obličeje všech lidí ze svého okolí, včetně skutečného pošťáka, si přes okno zkontroluje, kdo zvoní, a tak dopředu ví, komu otevírá.“ 

Přístroj o velikosti prstu je totiž vybaven kamerou s vysokým rozlišením a malým reproduktorem. Svému nositeli předčítá tištěné texty na papíře i na monitoru či displeji, rozpoznává bankovky, barvy či právě obličeje. Dokonce podle čárových kódu identifikuje výrobky v obchodě, a předá uživateli informace jako je jméno výrobku, jeho příchuť či váha.

Výrobek, který ve svojí databázi nenajde, se OrCam MyEye 2 naučí poznávat podle názvu, jaký mu uživatel přiřadí. Stejným způsobem si přístroj zapamatuje obličeje a jména. Ovládá se velmi jednoduše pomocí intuitivních gest rukou či prstem prostřednictvím lišty na boku přístroje.

„OrCam MyEye 2 mi nevídanou měrou pomáhá zvládat každodenní úkoly. Snadno si sám nakoupím, lépe se orientuji ve veřejném prostoru, můžu dělat dříve nemyslitelné věci,“ říká Roman Miklík, zcela nevidomý uživatel OrCam MyEye 2 z Kroměříže. „Cítím se teď mnohem jistěji a také bezpečněji než kdykoliv předtím.”

České veřejnosti představil toto zařízení na konferenci INSPO v roce 2018 Omer Elad z Izraele. Poté se jeho distribuce ujala společnost Sagitta. Ta na letošní konferenci předvede ve výstavní části novější verzi, bohatší o řadu funkcí.

Na konferenci zazní přednášky o technologických novinkách zlepšujících život lidem s různým zdravotním postižením. Ve všech sálech bude zajištěno tlumočení do českého znakového jazyka a simultánní přepis. Program byl zveřejněn na www.inspo.cz/inspo-2020.

Registrace účastníků už probíhá, do 15. února 2020 platí zvýhodněná cena 500 Kč, která zahrnuje i průběžné občerstvení a oběd. Účastníci, kteří mají průkaz TP, ZTP nebo ZTP/P, zaplatí pouze 250 Kč, stejně jako jejich osobní asistenti. Od 16. února bude cena 600/300 Kč. Podrobnější informace o registraci jsou na stránce www.inspo.cz/registrace.

Kromě více než 20 přednášek nabídne konference také výstavní část, ve které organizace představí širokou škálu kompenzačních pomůcek, aplikací, programů a služeb pro osoby s různým zdravotním postižením. K dnešnímu dni potvrdilo účast 30 vystavovatelů, další se mohou přihlásit na info@helpnet.cz.

Generálním partnerem konference INSPO je již sedmým rokem Nadace Vodafone, která dlouhodobě podporuje využívání technologií pro lidi se speciálními potřebami. Partnery jubilejního 20. ročníku INSPO jsou Autocont, ČSOB, Microsoft, Skupina ČEZ, Teiresiás a Vojenská zdravotní pojišťovna, mediálními partnery ČTK Protext, portál Helpnet a Inspirante.cz. Projekt je realizován za pomoci Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. Konferenci pořádá BMI sdružení, z.s., s pomocí spolku Křižovatka.cz.

Záštitu konferenci poskytli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, Ministerstvo práce a sociálních věcí a primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.