NENÍ TICHO JAKO TICHO – Kampaň za snížení hlasitosti doprovodných zvuků aneb Když se díváte na televizi, rozumíte vždy mluvenému slovu?

  • 23. 09. 2016
NENÍ TICHO JAKO TICHO – Kampaň za snížení hlasitosti doprovodných zvuků aneb Když se díváte na televizi, rozumíte vždy mluvenému slovu?
Praha 23. 9. 2016: V Senátu PČR proběhlo, za účasti Ing. Zdeňka Škromacha, oficiální zahájení 5. ročníku festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Praha 23. 9. 2016: V Senátu PČR proběhlo, za účasti Ing. Zdeňka Škromacha, oficiální zahájení 5. ročníku festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

5. ročník festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením probíhá v termínu 24. 9. 2016 až 2. 10. 2016, navazuje tak na Týden sluchově postižených ve Zlínském kraji. Cílem festivalu je šířit osvětu v oblasti sluchového postižení, bořit bariéry v komunikaci, šířit pravidla komunikace a propagovat komunikační prostředky – simultánní přepis a tlumočení do znakového jazyka.

Na semináři zazněla aktuální data týkající se sluchového postižení. Jaroslav Winter, šéfredaktor www.heplnet.cz, ve svém příspěvku představil služby nabízené lidem se sluchovým postižením. „Situace se lepší a jsem rád, že díky Týdnu komunikace osob se sluchovým postižením se lepší informovanost veřejnosti o specifikách sluchového postižení, ale také informovanost lidí se sluchovým postižením o nových možnostech, které jim umožňují lépe se srovnávat s jejich hendikepem.“ pochválil na závěr organizátory festivalu.

Specifikace komunikace neslyšících a tlumočení do znakového jazyka vysvětlila Pavlína Spilková z organizace SNN v ČR, z.s., Jana Lapčáková z Klubu přátel červenobílé hole přinesla příklad dobré praxe péče o hluchoslepé osoby v Německu. „Ústavní péče pro hluchoslepé osoby je běh na dlouhou trať!“ uvedla na závěr.

Mgr. Šárka Prokopiusová, víceprezidentka ASNEP, z.s. a prezidentka SNN v ČR, z.s,. vyhlásila Kampaň za snížení hlasitosti doprovodných zvuků. „V současné době je rozdíl mezi sdělením moderátora či herce a zvukového pozadí pouze 10 – 15 dB? Abychom dobře rozuměli, ideální rozdíl zvuků je 20 – 25 dB. Zvukové pozadí, kterým bývá hudba ve filmech, seriálech a dokumentech je zbytečně hlasité a ruší srozumitelnost řeči.“ Cílem kampaně je dosáhnout změny v televizním vysílání zvuků a zvýšit obecné povědomí veřejností o existenci služeb pro osoby se sluchovým postižením. Představen byl také videospot ke kampani.

Novinkou letošního ročníků je charitativní 1. simultánně přepisovaný Koncert pro uši, který proběhne v neděli 25. září 2016 od 13,30 hod v Divadle ABC v Praze. Výtěžek z koncertu putuje na tlumočnické služby mimo sociální službu, vstupenky jsou v předprodeji Divadla ABC. Koncert pro uši moderuje Agáta Prachařová, vystoupí po roční umělecké pauze Tomáš Klus, dále Míša Tomešová, Tomáš Trapl, Vít Bečvář, neslyšící podpoří také nevidomý klavírista Honza Jareš.

Druhou novinkou ORBI PONTES je charitativní kalendář NENÍ TICHO JAKO TICHO, jehož výtěžek je určen na podporu činnosti Asociace organizací neslyšících nedoslýchavých a jejich přátel. Kalendář s černobílými foty známých tváří se sluchátky můžete objednat emailem na tajemnice.asnep@gmail.com. Autorem fotografií je Jan Kvarda, kmotrem Miroslav Táborský. Fotografie jsou k vidění na výstavě ve Švandově divadle do 5. října  2016.

Záštitu nad 5. ročníkem festivalu převzali: Místopředseda Senátu PČR Ing. Zdeněk Škromach, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Magistrát hl. m. Prahy, radní Daniel Hodek. Hlavním partnerem festivalu je již 5. rok ČSOB, a.s. Dále děkujeme za podporu společnostem - Segafredo Zanetti CR, Panter s.r.o., Sluchadlová akustika spol. s r. o., Zdravotní pojišťovna oZP, Praha 5, WTF digital, s.r.o., Janu Kvardovi. Hlavním mediálním partnerem je ĆTK Protext, děkujeme za podporu všem, kteří nám pomáhají šířit potřebné informace.

V letošním roce se do festivalu zapojilo cca 40 programových partnerů, akce probíhají ve 20 městech, na programu naleznete na 80 různorodých akcí. Nejvíce akcí probíhá tradičně v Praze, naši programoví partneři pořádají akce v Ostravě, Českých Budějovicích, Liberci, Brně, Karviné, Pardubicích, Hradci Králové…. a dalších místech – program naleznete na www.orbipontes.cz

Kontakt:

Ladislav Kratochvíl

ředitel ORBI PONTES, z.s.

kratochvil@orbipontes.cz

Reportáž můžete zhlédnout zde.