Nechceme se topit v odpadcích aneb Zero Waste v „úklidové“ neziskovce

  • 29. 03. 2019
Nechceme se topit v odpadcích aneb Zero Waste v „úklidové“ neziskovce

"Skládky přetékají, v oceánech jsou celé ostrovy plastů, toxické látky obsahuje voda i vzduch. Vadí nám to, a proto s tím v Tamtamech chceme něco dělat." Přinášíme informaci o novém projektu neziskové organizace Tamtamy!

Když chcete něco změnit, je nejlepší začít u sebe. „V úklidové firmě to bez chemie a obalů prostě nejde,“ slyšela ředitelka, když s nápadem na kampaň Zero Waste, tedy nulový odpad, v Tamtamech přišla. „To jako myslíš, že odpadky budeme vynášet v náručí, přestaneme používat saponáty a do myček budeme lít ocet?“

Používání plastů a úklidové chemie asi úplně odstranit nedokážeme. Ale můžeme spotřebu razantně snížit. Jak na to?

Nejprve jsme se podívali na to, kde zbytečně používáme plasty. Nejzbytečnější byly sáčky do košů na odpadky, uklízečky je dávaly i do košů na papír a i s jediným maličkým odpadečkem sáček vyhodily a do koše daly nový. Sáčky pro tříděný odpad jsme prostě zakázali a nechali jedinou výjimku pro koš na „patlavý“ směsný odpad. Uklízečky dostaly krásné odpadkové tašky v barvách kontejnerů, do kterých odpadky z košů nasypou a pohodlně odnesou do kontejneru.

Na druhém místě plastových katastrof se umístilo balení úklidové chemie. Nejlépe se manipuluje s půllitrovými až litrovými lahvemi, nejlépe, když jsou hezky barevné, a když se vypotřebují, tak se vyhodí. Tak tudy cesta dál nepovede. Našli jsme dodavatele, který dodává úklidové prostředky ve vratných kanystrech, ze kterých uklízečkám rozléváme do ředících litrových nebo půllitrových lahví na opakované použití.

Kromě plastů přišla na řadu i úklidová chemie. Velký boj jsme vedli s hluboko zažitými představami uklízeček „čím víc chemie, tím více čistoty“ nebo „přece to nemůžu umýt jen čistou vodou…“, některé dokonce tvrdily, že když tam dají chemie málo, zákazníka vlastně okrádají. Tady je to běh na dlouhou trať. Začali jsme tím, že používáme plně odbouratelné bio prostředky, zkoumáme optimální ředění na každý povrch, aby se s nimi neplýtvalo.

Je těžké tyto inovace vysvětlovat uklízečce, která byla dlouhé roky vychovávaná v tom, že sáčky do košů jsou vrcholem hygieny, zákazník má chemii zaplacenou v rámci úklidu nebo že koncentrovanější roztok lépe myje. Každá změna, která má být úspěšná, se musí pevně integrovat do hodnotového žebříčku. Rozběhl se systém školení a workshopů pod názvem Umíme to bez plýtvání a Tamtamy chrání planetu, kde hravou a nenásilnou formou vedeme zaměstnance ke změně postojů a chování. Je tu jak motivační modul, proč se vlastně plasty a plýtváním vůbec zabýváme, a jak ovlivňují náš život, následují obecné principy zero waste, samozřejmě nechybí ani modul o třídění odpadu. Součástí workshopů jsou i moduly se zaměřením na sáčky, ředění apod. Vyhlásili jsme zaměstnaneckou soutěž o Eko nápad roku.

Nezapomínáme ani na naše zákazníky. I je jsme informovali o změnách a poprosili o spolupráci. Určitě mají právo na informace nebo konzultace a na ošetřování konkrétního předmětu nebo povrchu dle svých požadavků. Také jsme je poprosili o trpělivost, chvilku asi potrvá, než zero waste přejde do krve. Ale nápisy na našich tričkách, Umíme to bez plýtvání nebo Tamtamy chrání planetu, jsou samy o sobě závazkem.

 

Mrkněte na video: