Naše nová brněnská zpravodajka

  • 23. 04. 2014
Naše nová brněnská zpravodajka
"Díky za to, že věnujete pár minut svého času tomuto webu a že Vám vůbec stálo za to kliknout na odkaz. Když už jste tady, pročtěte si ho, třeba se dozvíte něco nového nebo Vás napadne, jak můžete pomoci. Není nutné posílat peníze. Účinná pomoc může vypadat i zcela jinak", říká Pavla Hokszová.

"Díky za to, že věnujete pár minut svého času tomuto webu a že Vám vůbec stálo za to kliknout na odkaz. Když už jste tady, pročtěte si ho, třeba se dozvíte něco nového nebo Vás napadne, jak můžete pomoci. Není nutné posílat peníze. Účinná pomoc může vypadat i zcela jinak", říká Pavla Hokszová.

 

Rozhodla jste se podpořit neziskovky a zapojila jste se velmi aktivně do projektu BuduPomahat.cz. Co Vás k tomu vedlo?
Dělá mi dobře, když můžu přispět k užitečné věci, která pomůže. Mám z toho příjemný pocit a to je přeci dobrý důvod. Já mám to štěstí, že jsem zdravá, mám zázemí, vzdělání, kde bydlet a co jíst. Jakákoliv pomoc, která navíc stojí jen trochu času, je samozřejmost. Kde pomáhám, si ale vybírám, musím projektu věřit, a vidět smysl.

Budete dodávat komentáře k reportážím, psát články, prozradíte nám svoje zkušenosti s fundraisingem, ...  Je to poměrně široký záběr. Kde všude jste sbírala zkušenosti?
Zkušenosti s fundraisingem sbírám od střední školy, protože převážnou část své dosavadní pracovní kariéry jsem strávila právě v neziskovkách. Takže nějakých jedenáct let. Fundraising, i když se to někdy nezdá, se dotýká všech pozic v neziskovce. Já se k němu dostala přes přímou sociální práci, kterou mám vystudovanou, a práci v PR. Ostatně fundraising bez dobré propagace nemůže fungovat.
Jako moderátorka pracuji asi šest let, tady jsem spíš samouk, jediná odborná průprava byl krátký kurz rétoriky, kterým jsem ale prošla asi po čtyřech letech v oboru. Takže práce s hlasem, obsahem, ale i třeba technikou, která se v rádiích používá, byla čistě na mně. Vyšlo to. Pracovala jsem v Rádiu Čas, teď pracuji na HitrádiuMagic Brno, k tomu natáčím reklamní spoty a reportáže.

S jakými neziskovkami jste se potkala a jaké jsou Vaše zkušenosti s nimi? Jací v nich pracují lidé?
Jé, to bude seznam….
Zkušenost mám s Oblastní charitou Brno, kde jsem byla na studentské stáži. S brněnským střediskem Slezské diakonie, se Sdružením pěstounských rodin, s tehdejší kolegyní jsme následně zakládaly obecně prospěšnou společnost Open Family, věnovala se náhradní rodinné péči, ani nevím, zda ještě funguje, byla to skvělá zkušenost. Ráda vzpomínám na Ligu vozíčkářů a aktuálně nejvíce péče a pozornosti věnuji Ratolesti Brno. Drobné zkušenosti mám ještě s dalšími, ale tyhle mě ovlivnily nejvíce. Strávila jsem v nich různě dlouhou dobu, různou formou, ale vždy jsem se snažila, dát ze sebe maximum.
A když se ptáte na lidi, musím říct, že je to asi stejné, jako v jiných oborech. Potkala jsem řadu skvělých profíků a lidí, kteří byli neskutečně zapálení pro věc. Skvělé kolegy, kteří se nakonec našli v úplně jiných oborech a bohužel i pár lidí, kteří svou činností nebyli pro neziskovku zrovna přínosem, ale spíše zátěží. Naštěstí jich nebylo moc a také je to možná o mém vlastním vnitřním nastavení.
Z neziskovek mám pár skvělých přátel a dobrých známých.

Jakou podporu by podle Vašich zkušeností neziskovky potřebovaly?
Tady se možná budu rozcházet s dlouholetými pracovníky v názorech. Takže předně chci říct, že to ani v nejmenším nemyslím jako kritiku jejich práce.
Neřeknu finanční. Podle mě by se měly naučit efektivně využívat svůj potenciál. Jsou to organizace plné chytrých vzdělaných profesionálů, lidí s nejlepšími úmysly, dobrých nápadů. Proč jsou neziskovky často vnímány jako „spolky amatérských nadšenců“? Je to mylný názor. To mě strašně mrzí. Jde to změnit. Chce to jenom nad některými věcmi uvažovat nově, „umět se prodat“. To je ale strašně těžké, obzvlášť ve větším kolektivu. Pak ale přijdou i ty finance.

Co Vás osobně na práci pro neziskovky bavilo / baví?
Baví mě, když se mi něco podaří a má to užitek. Zdolávat výzvy. Je jedno co, jestli je to roční úsilí věnované nějakému důležitému projektu nebo zahradní párty pro kolegy, aby si odpočinuli a načerpali nové síly. Jsem puntičkář, a když úkol, na kterém pracuji, klapne na sto procent,  jsem spokojená. To se asi nevztahuje jen na neziskovky, taková jsem všude. V neziskovkách je pro to ale asi více prostoru a možnost užít si adrenalin. S nulovým rozpočtem udělat velkou akci, která přinese požadovaný výsledek. Paráda.

Myslíte, že toho veřejnost ví o neziskovkách dost? Co by podle Vás lidé měli vědět?
Kdo chce vědět, ví. Možností, jak informace získat a věnovat tomu minimum úsilí je dost. Budu se opakovat, když řeknu, že by veřejnost měla vědět, že jsou to týmy kreativních profesionálů. To je ale na neziskovkách, ne na veřejnosti.

Jaké je Vaše zaměstnání a koníčky?
Pracuji jako moderátorka v HitrádiuMagic Brno a věnuji se fundraisingu pro Ratolest Brno. Práce v rádiu je i koníček, další koníčky nejsou nijak originální. Když mám aspoň trošku možnost, utíkám z města do přírody, když musím ve městě zůstat, pokukuji po kulturních možnostech všeho druhu.

Co byste vzkázala lidem, kteří navštíví web BuduPomahat.cz? 
Děkuji. Díky za to, že věnujete pár minut svého času tomuto webu a že Vám vůbec stálo za to kliknout na odkaz. Když už jste tady, pročtěte si ho, třeba se dozvíte něco nového nebo Vás napadne, jak můžete pomoci. Není nutné posílat peníze. Účinná pomoc může vypadat i zcela jinak.

Díky za rozhovor, Hanka