Námořnický tábor občanského sdružení Poruchy autistického spektra

  • 09. 08. 2013
Námořnický tábor občanského sdružení Poruchy autistického spektra
Ve Sněžném v Orlických horách na Chatě Sněženka se konal tábor pro děti s postižením. O tom, co děti zažily, nám napsala Zuzana Poláková, předsedkyně občanského sdružení PAS.

Ve Sněžném v Orlických horách na Chatě Sněženka se konal tábor pro děti s postižením.  O tom, co děti zažily, nám napsala Zuzana Poláková, předsedkyně občanského sdružení PAS:

"Prvního týdne od 6. do 13. Července se  účastnilo 7 dětí s středním a těžkým mentálním postižením, tělesným a kombinovaným postižením spolu s 6ti asistenty.  Druhého týdne  20. až 27. července se účastnilo 12 dětí (6 až 22let) s lehkým mentálním postižením, Aspergerovým syndromem, poruchami učení a chování spolu s 6 ti asistenty.
 Námořníci se plavili na dvou lodích Akujamato a Komické lodi, malovali si trička, kameny.  Přijela nás navštívit paní na canisterapii, děti si užily masáží.  V krásném počasí jsme odpoledne trávili často v místním bazénu.   Absolvovali jsme několik výprav, první byla návštěva bunkru Skutina, dále jsme byli v Arboretu, na dětském hřišti, podnikali jsme vycházky po okolí.
Byli jsme na celodenních výletech v Deštném v Orlických horách, kde jsme absolvovali pěší výstup na vyhlídku, byli jsme v muzeu a osvěžili se v místní hospůdce.  Skupina menších dětí byla na celodenním výletě autobusem v Rychnově nad Kněžnou, kde jsme navštívili muzeum hraček, poobědvali v kavárně Láry Fáry a odpoledne trávili na zámku na výstavě dřevěných hraček a loutek se kterými mohly manipulovat.
 Asistenti pro děti připravili soutěže,  děti hrály ping-pong, golf, míčové hry, za které získaly námořnické hodnosti a medaile.  Prošli jsme stezkou s úkoly a také jsme hledali rozházené kartičky se zásobami po areálu. Večery jsme trávili opékáním  buřtů , měli jsme karneval, večer deskových her, stopovanou s úkoly.
V závěru pobytu jsme měli noční hru, do níž jsme zapojili děti ze Salingeru HK. Děti  se společně vydaly za tmy po cestě kolem rybníka,  kde potkávaly svíčky, které jim ukazovaly cestu k pokladu, také je děsil hejkal spolu s místními strašidly. Ti, co došli do cíle, objevili  truhlu s pokladem a setkali se se starým kapitánem, který jim  dal část ze svého pokladu.   Myslím, že dětem se na táboře líbilo, poslední den jim byl předán diplom s odměnami z Oskola, Jiný Svět.  Děkuji také asistentům, dobrovolníkům, studentům VŠ, kteří u mě byli na praxi, zdravotníkovi, vedoucí tábora za skvělou spolupráci ve svém volném čase.
Tento projekt byl  finančně podpořen z fondu prof. Šilhánové, Výboru dobré vůle nadace Olgy Havlové. Děkujeme za podporu městu Ústí nad Orlicí a městu Pardubice."

A my dodáváme, že je úžasné, když mohou i děti s postižením zažívat mnoho radosti a držíme palce Zuzaně i celémi občanskému sdružení, aby se jim vše dařilo. Více informací o sdružení najdete zde.