Nakup dobročinně jako třeba Nicol Prosová

  • 26. 02. 2018
Nakup dobročinně jako třeba Nicol Prosová

Výzva na březen zní jednoznačně. Dejte Vašim nákupům další rozměr. Kromě toho, že můžete celoročně nakupovat v dobročinných obchůdcích, s jarem přichází další možnost. Řada neziskových organizací pořádá dobročinné bazárky.
 

Byli jste někdy na dobročinném bazaru? Ne? Tak se na nějaký vypravte, určitě objevíte něco, co nutně potřebujete. Pokud je tomu naopak a máte doma věci, které Vám už k užitku nejsou, věnujte je některé z neziskovek, která chystá dobročinný bazar. Tipy naleznete na www.budupomahat.cz/akce. A kam nás zve Denisa Pfauserová s Petrem Vackem? Na Jarní dobročinný bazárek Letního domu. Ten se koná každoročně v květnu v Praze na náměstí Míru. Na konkrétní datum je ještě brzo, sledujte web Letního domu.

"Moje spolupráce s Letním domem je dvojí. V první řadě se všemožně snažím dělat o jeho fungování a smyslu osvětu, upozorňuji na problémy, které řeší a hlavně informuji o jeho exisenci vůbec. A v druhé řadě (a to mě čeká teprve teď v blízké budoucnosti) se účastním víkendů, kdy se s dětmi z dětských domovů vyjede na nějakou chalupu, kde pro děti probíhají různé arteterapie a jiné zábavné metody práce s jejich psychikou. Hlavně jde ale o to si takový víkend užít a odnést si milou vzpomínku na něj. No a samozřejme se i chystám na květnový bazar na náměstí Míru, kde budeme i s dalšími herci divadla Na Jezerce prodávat polévku za dobrovolný příspěvek," prozradila Denisa.


Slavnostním křtem Kalendáře pomoci nás loni v listopadu brilantně provedla skvělá moderátorka Nicol Prosová. Tak jsme se jí zeptali na její zkušenosti.


Byla jsi někdy na nějakém dobročinném bazaru? Věnovala jsi někdy něco do dobročinného bazaru?
"Přiznám se, že věci do bazaru nevěnuji. Ne proto, že bych byla lakomá, ale protože je předávám mladším v naší rodině. A na dobročinné bazary chodím moc ráda a z každého si ráda něco odnesu. A budu si odnášet, dokud mi vystačí místo doma. "


Poděl se s námi o nějakou vzpomínku na rok 2017. Pomohla jsi někomu?
"Snažím se pomáhat během roku, co nejčastěji. Ať už posláním smsky, zaplacením nějakého příspěvku nebo koupí předmětu. Pomoc, jako že někoho pustím sednout v tramvaji, nepočítám…to je podle mě slušné vychování "


Někdo pomohl Tobě?
"Mně pomáhá pořád někdo…kamarádi, kolegové v práci, ale nejsem v situaci, kdy bych potřebovala takovou tu opravdovou pomoc. Zatím jde spíše o podporu, která je příjemná a rovněž potřebná."


Setkala ses s nějakou zajímavou neziskovou organizaci?
"Nechci přímo jmenovat, ale je jich spousta. Ve finále si vážím každého člověka, který věnuje svůj čas a energii, aby pomohl ostatním. Věřím, že se to těmto lidem jednou v dobrém vrátí. Já se zatím učím být nápomocná ostatním, ale za ten dobrý pocit, to rozhodně stojí."


Plánuješ nějaké aktivity ve prospěch neziskovek?
"Mám v jednání moderování různých charitativních běhů a akcí, které mě neskutečně baví. Potom se snažím zrealizovat svůj vlastní projekt s názvem  „Vánoční večírek“, který budeme pořádat v některých domovech pro seniory. Protože v období Vánoc si všichni užíváme vánoční večírky, zatímco starší generace je sama v domovech důchodců a já myslím, že bychom o zábavu a společnost neměli ochudit ani naše babičky a dědečky. Samozřejmě to bude večírek uzpůsobený jejich věku "


Jak zpětně hodnotíš svoji účast v projektu Kalendář pomoci?
"Kalendář pomoci je úžasný projekt, na kterém se podílí spousta talentovaných lidí. Je moc příjemné se sejít a vytvořit něco bez nároku na honorář, prostě jen tak. Letošní kalendář byl i velmi zajímavě zpracován a mně hrdě visí v ložnici u postele."


Nicol by se ráda zapojila do podpory neziskových organizací. Sháníte-li moderátorku na ples, sportovní akci či koncert, napište nám (budupomahat@budupomahat.cz), určitě vše předáme Nicol.


Kalendář 2019. Už?
A jestli se chcete zeptat, zda připravujeme kalendář i na rok 2019, tak můžeme prozradit, že ano. Tentokrát bude každý měsíc věnován jedné neziskové organizaci. Úvodní pracovní schůzka už proběhla a myslíme si, že se sešla prima parta lidí, kteří se těší, že zažijí zase něco trochu nového. Takový projekt tady totiž ještě nebyl.
Na kávu a zákusek jsme byli pozváni do hotelu Amarilis v pražské Štěpánské ulici a moc děkujeme Anetě Fišerové, že nás oslovila a nabídla podporu. Potřebujete-li konferenční prostory anebo chcete uspořádat zajímavou gastronomickou akci, podívejte se na nabídku hotelu Amarilis - www.budupomahat.cz/burza-pomoci/chci-pomahat/kongresove-centrum-hotel-amarilis


Anety jsme se zeptali, co hotel plánuje na podporu neziskovek
"Ve středu se účastníme Polívkové smršti, náš Runnig Chef bude vařit polévku a restaurace Amaryla daruje dva vouchery na 4 polední menu do soutěže, hotel Amarilis jeden voucher na wellness na 60 minut. Dále jsme navázali spolupráci s obecně prospěšnou společností Mezi Námi a jsme v kontaktu s magistrou Lindou Obrtelovou. Jedná se o krátkodobý pronájem." S hotelem Amarilis také můžete každý měsíc soutěžit o vouchery na oběd či do wellness, sledujte facebookový profil.

 

Partnerem našich kalendářů je firma Milan Kvapil s.r.o. A tak jsme se na zkušenosti s podporou neziskových organizací zeptali i MUDr. Dagmar Bartáškové.

"Rok 2017 byl pro nás rok první. Poprvé jsme se rozhlédli kolem sebe a začali hledat cestu, jak pomáhat zlepšit situaci na místech, kde je to potřeba.
Našli jsme dvě neziskové organizace, se kterými jsme navázali spolupráci. První z nich jsme pomohli s přípravou kalendáře pro rok 2018 s cílem rozšířit mezi všechny informaci, že pomáhat je normální. Setkání nás naplnilo dobou náladou, zjistili jsme, že pro spoustu lidí je pomáhat běžné, měli jsme z výsledné práce velmi dobrý pocit.
První zážitek nás nasměřoval k dalšímu chtění pomáhat a tak jsme finančně přispěli na neziskovou organizaci, která pomáhá slabozrakým (nezisková organizace Okamžik).
Setkání s lidmi, kteří pracují v neziskových organizacích nám vnuknul myšlenku další pomoci. Protože naše finanční možnosti nejsou neomezené a potřeba peněž v neziskovém sektoru je trvalá, pro rok 2018 jsme naplánovali organizaci Cyklistického závodu s cílem věnovat získané startovné, ale i příspěvky větších firem na neziskovou organizaci Okamžik."

 

Za BuduPomahat.cz děkujeme všem, kteří se k projektu přidávají a pomáhají s námi. Těší nás, že jsme potkali tolik úžasných lidí ...