Nabídka zajímavých titulů od nakladatelství Portál

  • 23. 10. 2015
Nabídka zajímavých titulů od nakladatelství Portál
Informace o knižních novinkách nakladatelství Portál.

Miroslav Pilát

Komunitní plánování sociálních služeb v současné teorii a praxi

Monografie si klade za cíl představit komunitní plánování sociálních služeb jako dynamicky se rozvíjející nástroj zajišťování dostupnosti sociálních služeb a plánování jejich rozvoje na určitém území tak, aby odpovídaly místním specifikům i potřebám občanů.

Jednotlivé kapitoly pokrývají témata, jakými jsou společenská legislativní východiska komunitního plánování sociálních služeb v ČR; základní charakteristiky a definice komunitního plánování a jeho principy a hodnoty; účastníci komunitního plánování; klíčové jevy jako dostupnost sociálních služeb, potřeby uživatelů sociálních služeb a metody jejich zjišťování; jednotlivé fáze procesu komunitního plánování; zjišťování potřeb uživatelů sociálních služeb, participace uživatelů a některé důvody malé míry jejich zapojování do procesu komunitního plánování;  specifika a metody zapojování uživatelů do komunitního plánování; zapojování veřejnosti do plánování sociálních služeb; kritéria kvality plánování sociálních služeb; nové přístupy k zjišťování potřeb uživatelů; stručný exkurz do komunitního plánování sociálních služeb na Slovensku.

brož., 200 s., 399 Kč

Ukázka z knihy

K tématu doporučujeme také tituly Sociální služby a Sociální služby v ČR v teorii a praxi.

 

 

Pavel Beňo

Šarmantní násilníci

Antimobbingová příručka

Kniha volně navazuje na autorův předchozí titul (Můj šéf, můj nepřítel?, 2003), více se však zaměřuje na skutečné příběhy z pohledu psychologa–antimobbingového poradce. Základ tak tvoří 11 kazuistik, které autor komentuje a vysvětluje.

V knize jsou podrobněji vysvětleny pojmy, které dostaly souhrnný název „vztahová patologie“. Jde o šikanu, mobbing, bullying, bossing, staffing i nově popsaný jev pod názvem „straining“. Dále je pojednáno o diskriminaci, obtěžování (harassmentu), whistleblowingu či stalkingu. Pozornost je věnována i tzv. kyber-formám takového chování (kyberšikana, kybermobbing, kyberbullying) a popsány jsou některé pojmy související se zneužíváním moderních technologií (grooming, sexting, happy slappying, phishing, hoax). Nakonec se publikace zabývá konceptem důstojné práce a tématem psychického násilí na pracovišti.

Kniha, která je určená zaměstnancům, zaměstnavatelům, jejich rodinným příslušníkům, personalistům, manažerům, poradcům, koučům, psychologům, psychiatrům, vzdělavatelům, inspektorům práce, právníkům či sociálním pracovníkům, odráží fakt, že počet případů vztahové patologie bohužel stále roste, avšak spolu s ním se zvyšuje i odborný zájem o tuto tematiku (např. ze strany soudců).

brož., 200 s., 299 Kč

Vychází také jako e-kniha

Ukázka z knihy

Doporučujeme také další tituly k tématu pracovních vztahů: Nenásilná komunikace, Umění změny nebo Cíle v pracovním i osobním životě.

 

 

Ilona Špaňhelová

Prázdná kolébka

Jak překonat ztrátu dítěte před porodem nebo těsně po něm

Smrt dítěte je velkým zásahem do psychiky ženy. Na dítě se těšila, počítala s ním ve svém životě, přizpůsobovala mu svou budoucnost.

Co a kdo jí může při této ztrátě miminka pomoct, jak se k ní chovat, co jí pomáhá ve chvíli, kdy se vrací do pracovního procesu? Žena se ptá, zda bude moci znovu otěhotnět, zda bude v těhotenství přecitlivělá, více opatrná, jak „přežije“ devět měsíců a zda se jí to podaří.

Kniha otevírá tyto otázky v českém prostředí, pro české ženy a jejich okolí. Doporučuje podněty a naznačuje možné cesty i pro lidi v okolí takové ženy, kteří jí mohou v těžké situaci být oporou.

brož., 144 s., 235 Kč

Ukázka z knihy

K tématu doporučujeme také knihy Obejměte své vnitřní dítě, Psychická odolnost v každodenním životě a Kurz duševní rovnováhy.