Nabídka z Portálu

  • 09. 08. 2016
Nabídka z Portálu
Přinášíme informaci o zajímavých novinkách nakladatelství Portál.

Knižní novinky, které v Portále vyjdou do konce roku, najdete v novém listovacím edičním plánu zde.

 

Benjamin, Jessica
Pout
a lásky
Překlad: Koupilová, Marcela
Slavná kniha z roku 1988 vzbudila značnou pozornost nejen ve feministických kruzích. Je to kniha primárně nikoli o lásce, ale o moci, resp. o její perverzi v dominanci na jedné straně a submisivitě na straně druhé. Proč lidé podléhají autoritě a dokonce prožívají slast z moci, kterou nad nimi mají jiní? Proč je pro muže a ženy tak obtížné setkat se jako navzájem rovnocenní? Proč se stále vracejí role pána a otroka? Na rozdíl od řady autorů Banjaminová nepojímá tento problém jako otázku agrese (kdy je psyché vnímána jako bojiště instinktů – agrese a libida), ale analyzuje otázku moci v mnohem širších souvislostech, především vztahových. Dominance a submisivita se podle ní nerodí z přirozenosti člověka, ale jako výsledek zlomů v procesu vývoje lidských vztahů.
Jessica Benjamin (* 1946) je americká psychoanalytička a feministka. Působí na New York University.
brož., 312 s., 499 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Na hraně intimity, Proměna intimity a Nevědomé příčiny neplodnosti.

 

Hanson, Rick
Stačí jen málo
Překlad: Fafejta, Ondřej
Tato kniha nabízí jednoduchá cvičení, která mají chránit proti stresu, zlepšovat náladu a budovat větší emoční odolnost. Autor jako neuropsycholog vychází z výzkumy podloženého zjištění, že i malé úkoly, které svému mozku dáme, mohou v dlouhodobé perspektivě vést k velkým změnám. Proto nabízí právě 52 cvičení; jednou z možností je vyhradit na každé z nich jeden týden a svou mysl cvičit po celý rok. Většinu cviků lze provádět kdykoli, kdekoli a pouze v mysli. Předkládané úkoly souvisejí se schopností zaměřit se na tom, co je dobré, odpustit si, přijímat vlastní tělo, všímat si krásy, projevovat vděk a pokoru, usilovat o věci bez ulpívání, smířit se s nedokonalostí, nebrat si věci osobně, mít víru, zaplnit díru v srdci, milovat a s řadou dalších ctností. Kniha, v níž autor spojuje svůj zájem o vědu a meditaci, neupřednostňuje žádné náboženství a obsahuje také mnoho poznatků z neurověd. Zatím byla přeložena do 14 jazyků.
Rick Hanson, Ph.D., je neuropsycholog a učitel meditace. Pracuje jako odborný asistent v Greater Good Science Center na Kalifornské univerzitě. V češtině zaujal svou knihou Buddhův mozek (2013).
brož., 160 s., 289 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Nedovolte mozku stárnout, Trénink obou polovin mozku a Trénink koncentrace.

 

Demann, Stefanie
Sebekoučink
Překlad: Prešlová, Kateřina
Tato kniha vám přehledně ukáže, jak se stát svými vlastními celoživotními kouči: jak si ujasnit, kdo jste, co chcete, jak toho dosáhnout, kde vzít odvahu, jak vytrvat. Koučovací proces je popsán ve čtyřech fázích, 25 krocích a 86 cvičeních. Knihu není nutné číst od začátku až do konce, ale podle přehledu na konci nebo rejstříku si lze vybírat, co je pro vás právě aktuální a užitečné. Srozumitelným způsobem psaná publikace může sloužit jako úvod do koučování s mnoha praktickými ukázkami koučovacích nástrojů.
Stefanie Demann je německá obchodní koučka a trenérka komunikace, která pracuje se zaměstnanci, manažery i podnikateli ze všech obchodních odvětví na tom, jak objevovat své vnitřní nadšení a proměňovat ho v činy. Česky vyšla její kniha Jak řídit svůj život (2014).
brož., 192 s., 315 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Sebekoučink pro ženy, Kudy do pohody a Jak přežít nevěru.