Nabídka nakladatelství Portál

  • 15. 03. 2019
Nabídka nakladatelství Portál

Co si dneska vyberete? Kulturní vzorce, Nenásilná komunikace a moc, Přerámování v terapii nebo Jak mi dneska je?


Prünte, Thomas

Jak mi dneska je?
44 možných i nemožných způsobů, jak začít psychoterapeutické sezení
Překlad: Babka, Petr
Překvapivým začátkem může terapeut vyvolat klientovu zvědavost a oživit rozhovor. Tato kniha se zabývá tím, jak lze úvodních deset minut terapie zvládnout s větším uvědoměním i jak se dá obecně rozšířit terapeutický rejstřík.
Thomas Prünte je certifikovaný psycholog, psychoterapeut, párový terapeut a kouč. Již více než 25 let provozuje svou vlastní praxi v Hamburku.
brož., 200 str., 279 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Jak se stát dobrým psychoterapeutem , Nenávidím tě, neopouštěj mě! , Deprese, odkaz předků

Benedict, Ruth
Kulturní vzorce
Překlad: Fialová, Jitka
Jedno z nejznámějších děl kulturní antropologie je zároveň teoretickým základem pro pochopení kulturního relativismu. K tomu autorka vybírá tři extrémní příklady kultur – pueblanský kmen Zuňiů z Nového Mexika, obyvatele ostrova Dobu poblíž Nové Guineje a západokanadské indiány Kwakiutly. Mistrné podání dělá z knihy poutavou četbu i pro naprosté laiky.
Ruth Benedict (1887–1948) byla americká kulturní antropoložka, představitelka kulturního relativismu. Její přístupný a popularizační způsob psaní přispěl k tomu, že se v 60. letech stala téměř kultovní autorkou různých studentských hnutí. Česky vyšla i její kniha Chryzantéma a meč (2013).
brož., 296 str., 369 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Přechodové rituály , Totem a tabu , O psychologii bytí

Rosenberg, Marshall B.
Nenásilná komunikace a moc
V institucích, společnosti i rodině
Překlad: Matiášková, Veronika
Nenásilná komunikace zná dva koncepty moci: moc nad někým a moc s někým. Moc nad někým má ten, kdo druhé kritizuje, obviňuje, zahanbuje, odměňuje či trestá a podobně. Moc s někým má člověk, který zná a uznává svoje hodnoty a potřeby i hodnoty a potřeby druhých lidí, a ti mu v důsledku toho přisuzují pozici moci, protože věří, že jim pomůže v naplňování jejich potřeb.
Marshall Rosenberg byl americký psycholog, mediátor, autor a učitel, který vytvořil metodu nenásilné komunikace, tj. proces, který podporuje partnerství a pomáhá řešit konflikty mezi lidmi, ve vztazích, a v komunitách. V Portále vyšly jeho knihy Nenásilná komunikace a Co řeknete, změní váš svět.
brož., 152 str., 239 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Nenásilná komunikace , Co řeknete, změní váš svět , Ale já chci tohle, mami

Tyrrell, Mark
Přerámování v terapii
Umění vidět jinak
Překlad: Fafejta, Ondřej
Ve své stručné a praktické knize autor popisuje rozdíl mezi přímým a metaforickým přerámováním, dává tipy, jak tuto metodu účinně provádět, a předkládá nám ukázky z více než 80 psychoterapeutických kazuistik. Kniha je určena nejen terapeutům, ale vůbec všem, kdo chtějí sami zakusit nový pohled na staré významy a zlepšit svou schopnost flexibilně vnímat životní situace.
Mark Tyrrell je psychoterapeut a hypnoterapeut s dvacetiletou praxí, lektor a řečník. Spoluzaložil a vede několik internetových projektů, které se týkají např. hypnoterapie, online výcvikových programů či léčby deprese a panické poruchy.
brož., 112 str., 215 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Co nás nezabije... , Držme se pevně , Autenticita