Na pomoc uprchlíkům poputuje téměř čtvrt milionu. Lidé přispěli při Husovských slavnostech

  • 29. 07. 2015
Na pomoc uprchlíkům poputuje téměř čtvrt milionu. Lidé přispěli při Husovských slavnostech
PRAHA (24. 7. 2015) – 105 026 korun vhodili při Husovských slavnostech 5. a 6. července 2015 do kasiček návštěvníci akcí na Staroměstském náměstí a v blízkých kostelech. Pomohou tak syrským uprchlíkům v libanonském táboře Shatila. Organizace, která tam lidem pomáhá, výtěžek sbírky zdvojnásobí.

 

Tisková zpráva

 

Na pomoc uprchlíkům poputuje téměř čtvrt milionu.

Lidé přispěli při Husovských slavnostech.

 

PRAHA (24. 7. 2015) – 105 026 korun vhodili při Husovských slavnostech 5. a 6. července 2015 do kasiček návštěvníci akcí na Staroměstském náměstí a v blízkých kostelech. Pomohou tak syrským uprchlíkům v libanonském táboře Shatila. Organizace, která tam lidem pomáhá, výtěžek sbírky zdvojnásobí.

 

Pomoci uprchlíkům ze Sýrie, oblasti postižené občanskou válkou a řáděním bojovníků Islámského státu, se rozhodla společná komise Českobratrské církve evangelické (ČCE) a Církve československé husitské (CČSH) pro přípravu Husovských slavností 2015.

 

Vzhledem k tragickému vývoji bezpečnostní a humanitární situace na Blízkém východě se komise shodla, že uspořádá bohoslužebné a kostelní sbírky, jejichž výtěžek poputuje těmto lidem. „Za partnera jsme vybrali organizaci HEKS – Pomocné dílo evangelických církví ve Švýcarsku. To spolupracuje s organizací Najdeh a dlouhodobě pomáhá lidem v regionu Blízkého východu bez rozdílu národnosti nebo vyznání. Od ČCE již pro stejný účel jako letos obdržela organizace půl milionu korun,“ vysvětlil fundraiser Českobratrské církve evangelické Petr Bruna.

 

I tentokrát HEKS přislíbil, že zdvojnásobí výtěžek sbírky. „Organizace zaměřuje své aktivity na materiální podporu rodin a osob v uprchlickém táboře Shatila v Libanonu. Na jednom kilometru čtverečním se v nevyhovujících podmínkách tísní v průměru 26 tisíc lidí bez tekoucí vody a hygienického zařízení a bez možnosti obživy pro dospělé a vzdělání pro děti,“ popsal situaci Bruna. Dodal, že díky podpoře mohou uprchlíci získat peníze na nákup potravin a zdravotnického materiálu a v zimním období deky a plynové ohřívače.