Modrá beruška šíří osvětu o autismu již celý rok

  • 29. 05. 2014
 Modrá beruška šíří osvětu o autismu již celý rok
Nezisková organizace Modrá beruška, komunitní centrum rodičů a dětí sporuchou autistického spektra dnes slaví své první narozeniny a zároveň i Mezinárodní den dětí. Při této příležitosti pořádá odpolední oslavu v rodinném zábavním centru WIKYLAND, které je nově partnerem neziskové organizace Modrá beruška.
Brno, 30. května 2014
 
Nezisková organizace Modrá beruška, komunitní centrum rodičů a dětí sporuchou autistického spektra dnes slaví své první narozeniny a zároveň i Mezinárodní den dětí. Při této příležitosti pořádá odpolední oslavu v rodinném zábavním centru WIKYLAND, které je nově partnerem neziskové organizace Modrá beruška. Na akci byly pozvané děti s poruchou autistického spektra, jejich rodiče a kamarádi. Organizace této akce se zhostil právě zmíněný zábavní park WIKYLAND, který bezplatně nabídnul své prostory a služby, včetně nesčetných možností pro vyžití i takových dětí, jako jsou děti s poruchou autistického spektra. Účast na akci potvrdila i náměstkyně primátora města Brna, paní ing. Jana Bohuňovská.

„Snaha společnosti o vzájemné porozumění lidem s jistým handicapem je u nás stále v plenkách. O to cennější výhrou je nalezení organizace, která je ochotná podat pomocnou ruku nezištně a upřímně. Modrá beruška našla takového partnera ve firmě Wikyland s.r.o. a jejích majitelích, panu Ludvíku Kohutovi a Michalu Křižánkovi. Jsme velmi rádi, že nám zábavní centrum Wikyland, s.r.o. pomáhá naplňovat náš cíl – šířit informace o problematice autismu mezi širokou veřejnost a změnit tím postoj neinformovaných lidí k této diagnóze,“  říká Eva Honková, předsedkyně sdružení Modrá beruška. 
 
Akci podpořila i Nadace Olgy Havlové, která věnovala částku 20 000,- na nákup rehabilitačních pomůcek a didaktických her pro děti s autismem. Děti z Modré berušky podpořili také podnikatelé ze Smart Network Business Centra, kteří jim zakoupili hračky. A E.ON podpořil akci věnováním svých dárkových předmětů pro všechny děti.

Spolumajitel zábavního centra Wikyland, s.r.o., pan Kohut říká: „Naším posláním je šířit radost mezi dětmi zejména formou pohybových aktivit, proto jsme uvítali, že se mohla naše společnost podílet na organizaci této charitativní akce. Již teď mohu říci, že dosavadní spolupráce obohatila obě strany. Věřím, že společné úsilí pomůže změnit názory neinformovaných lidí k diagnóze autismu. Jsme zábavní centrum pro všechny děti a neděláme rozdíly."

V české společnosti je stále velké procento lidí, kteří si myslí, že dítě s autismem je většinou velmi nadané a geniální, umí nazpaměť jízdní řády či citovat celé knihy. Některé děti takové nadání skutečně mají, ale ne všechny děti s PAS jsou géniové. Mnohdy se projevují jako běžné, avšak velmi nevychované děti, které jsou často terčem rychlého odsouzení. Díky neinformovanosti často společnost neoprávněně odsoudí i rodiče, o kterých si myslí, že výchovu svých dětí nezvládají.

Péči o děti s diagnózou poruchy autistického spektra i o jejich rodiny se bude Modrá beruška intenzivně věnovat i nadále. V dalším období se zaměří nejen na zkvalitňování nabízených služeb, ale také na prohloubení spolupráce s odborníky.
 

 

Kontakt pro média:
Eva Honková                                                                    WIKYLAND, s.r.o. - Ludvík KOHUT 
Kozinova 326/18, 627 00 Brno                                     Svratecká 845, 664 42 Modřice

 

Na video o Modré berušce se můžete podívat zde.

Zdroj: modraberuska.cz/posts/309