Módní přehlídka pro Modrou Berušku

  • 05. 08. 2013
Módní přehlídka pro Modrou Berušku
ROZHOVOR s RNDr. Miroslavem Klíčem - fundraiserem nadace VERONICA o připravované módní přehlídce pro Modrou berušku

5.7.2013
ROZHOVOR s RNDr. Miroslavem Klíčem - fundraiserem nadace VERONICA o připravované módní přehlídce pro Modrou berušku.
 
  • 1. Mirku, prozraď nám něco o sobě?

Profesně jsem učitel. Před revolucí jsem působil na geofyzice jako geofyzik. Po revoluci dvacet let ve školství. Nyní již 4 roky pracuji pro Nadaci Veronica jako fundraiser, člověk, který hledá zdroje na podporu nadačních projektů. Jsem šťastně ženatý, otec dvou dospělých dětí. Máme dva vnuky. Mým celoživotním tématem je rozvoj občanské společnosti. Moji člověčenskou potřebou je propojovat lidi a skupiny lidí, které si mohou být vzájemně užitečné a svými aktivitami pomáhat potřebným. Pro případ, že by někdo měl pocit, že by  chtěl na akci spolupracovat uvádím kontakt: 

RNDr. Miroslav Klíč - fundraiser

mobil: 604 273 659, mail: miroslav.klic@veronica.cz

http://nadace.veronica.cz

 
  • 2. Jak se zrodil nápad podpořit Modrou berušku?

Na svých cestách jsem se potkal před rokem s paní Irenou Šikulovou, módní návrhářkou.  Hledali jsme spolu, jak využít její ochotu pomoc neziskovému sektoru. První angažmá se nepovedlo, vlastně vůbec neuskutečnilo. Po roce jsme se sešli znovu a řekli si, že něco zkusíme udělat pro Nadaci Veronica. V té době jsem poznal Evu a její osobní příběh, který  mě zaujal. A také její lví zaujatost ohledně pomoci dětem s autistickým postižením mi byla sympatická.  Téma autismus, mě zajímalo  již na škole, kde jsem působil. Najednou jsem věděl, že je to správné téma, které může být našim společným projektem. Pomoc by se uskutečnila prostřednictvím Modré Berušky, kterou si mezi tím založila. Bylo třeba záměr uvést v soulad s posláním nadace a mohli jsme, začít hledat sponzory a další partnery.

  • 3. Kdo je paní Irena Šikulová?

Krátce, správná ženská, profesně oděvní výtvarnice, návrhářka a majitelka firmy IN-SPIRACE, vyrábí ODĚVNÍ ORIGINÁLY především z přírodních materiálů. Její tvorba je velice rozmanitá. Zabývá se navrhováním nadčasových modelů. Dokáže unikátně spojovat různé textilní techniky a materiály, navíc obohacené o zajímavý detail. Velkou pozornost věnuje barvám a jejich působení. Zpracování nabízí nekonečné barevné možnosti použitím kombinovaných technik batikování, malování, zapouštění. Technologie barvení a originální malování povyšuje model na malé výtvarné dílo.

Zajímavé jsou také výrobky zdobené háčkovanou, paličkovanou, tkanou, vyšívanou, drhanou, síťovanou, nebo pletenou vsadkou. Vysoký podíl ruční práce je znát na každém výrobku. Při výrobě klade důraz na kvalitním zpracování a originalitu modelu. Obléká ženy inteligentní, které chtějí oděvem podtrhnout svou osobnost a dokáží ocenit individuální zpracování materiálů, nadčasovou užitnost originálů, před sezónností masové konfekce.

  • 4. Jak výtěžek z benefice pomůže autistickým dětem?

Myslím, že výtěžek finanční nebude, tím hlavním benefitem, protože pravděpodobně nebude žádnou ohromující částkou, ale hlavním benefitem bude popularizace a osvěta tématu a upozornění na toto téma do firemních a podnikatelských kruhů, jenž pak následně mohou přímo pomoci Modré berušce. Myslím, že důležitým benefitem je také propojení podnikatelského sektoru s neziskovým, který společně může pomoci potřebným a to dětem s poruchou autistického spektra i  jejich rodinám. Abych, ale neutekl od otázky. Konkrétně prostředky poslouží na realizaci projektu Příroda pomáhá autistickým dětem.

Modrá beruška propojí přírodu s autismem ve smyslu jednodenních akcí pro aktivní rodiče a děti s PAS, kdy společně pojedou vyčistit část lesíka v okolí Brna. Případně Eva domluví sadbu nových stromečku a vždy tuto aktivitu propojí se zážitkovou hrou. Děti s pomocí rodičů, případně asistentů budou plnit zajímavé úkoly na téma příroda a na konci bude samozřejmě odměna pro všechny.

  • 5. Dovedeme si představit průběh módní přehlídky, ale chystáte nějaké překvapení galavečera?
Ano, chystáme. Protože to má být překvapení, tak nemůžu prozradit. Ať se všichni zájemci o módu a podporovatelé Modré berušky  mohou těšit.

Módní přehlídka se uskuteční v úterý 26.9.2013 pod záštitou senátorky Elišky Wagnerové  v kulturním centru Babylon - Kounicova 22, Brno od 18 - 21h. Galavečer bude moderovat Jan Hanák.

Předprodej vstupenek (200,- Kč) od srpna.
Nadace Veronica, Panská 9, BRNO
Prodejna In-spirace, Jánská 8, BRNO

Obchody Nadace Veronica - Pekařská 38, Jana Babáka 11, Svážná 16, BRNO

 
Děkujeme za rozhovor.