MLUVÍCÍ RUCE - přehlídka tvorby ve znakovém jazyce

  • 30. 09. 2013
MLUVÍCÍ RUCE - přehlídka tvorby ve znakovém jazyce
Slyšící diváky určitě překvapí, jak jsou neslyšící úžasní, co se týká vnímání a pocitů. Jedno z vystoupení bude zpěv ve znakovém jazyce, což je pro všechny většinou skutečný zážitek. Letošní ročník bude výjimečný, v tom že poprvé na Mluvících rukou uvidíte kouzelnické vystoupení, které připravil pro české publikum zahraniční kouzelník, který je vítězem mezinárodních soutěží v ilusionistických show. Také se můžete těšit na akrobatické vystoupení Michaely Kosiecové, která si pro nás připravila dynamické vystoupení s názvem Motýl a mnoho dalšího.

Zaznamenali jsme informaci o 16. ročníku přehlídky tvorby ve znakovém jazyce Mluvící ruce 2013. Koná se 5. října 2013 v Divadle v Dlouhé a pořádá ji Česká unie neslyšících. Na podrobnosti jsme se zeptali Petry Čížkové, PR manažerky České unie neslyšících a koordinátora projektu:

V letošním roce se jedná již o XVI. ročník, rádi bychom letos překvapili moderním pojetím a jednotným konceptem akce. Aby diváci byli plni dojmů a odnesli si domu nezapomenutelné zážitky. Prozradíme, že jako jedno z čísel jsme vybrali akrobatické vystoupení Michaely Kosiecové a tlumočit bude oblíbená Naďa Dingová. Mluvící ruce se budou konat v nově zrekonstruovaném DIVADLE V DLOUHÉ.  Mluvící ruce jsou pro všechny, kteří si chtějí užít kvalitní divadelní zážitek.

Přehlídka má hodně dlouhou tradici. Jak nápad vznikl a co bylo možné vidět v minulých ročnících?
Dáváme prostor všem souborům, které se podílejí na tvorbě a podpoře kultury neslyšících. Není to jen o neslyšících, ale je to kulturní událost pro všechny, kteří mají chuť se podívat na něco jedinečného a neokoukaného. V letošním roce budou všichni účinkující vystupovat poprvé, kromě stabilního souboru „Divadlo neslyším“. Také moderátory a tlumočníky se snažíme každoročně oslovit nové. Letos bude tlumočit oblíbená Naďa Dingová s Tomášem Koptou. Moderátory Markéta Maradová a Josef Valdman.
Vystupují jen neslyšící účinkující anebo se zapojují i slyšící  umělci?
Tradicí bývá, že Mluvící ruce jsou především o tvorbě neslyšících, ale zkusíme letošní ročník něčím ozvláštnit. Na letošním ročníku překvapí, že jsme zařadili na program vystoupení slyšící studentky Jamu ve znakovém jazyce. Jedná se o vtipné ztvárnění příběhu „Stane se labutí“.
Co je na přehlídce jiné ve srovnání s jinými divadly?
Mluvící ruce jsou spíše divadelním představením. Avšak letos jsme se rozhodli, že přeci jen něčím překvapíme oproti předchozím ročníkům a zařadíme na program něco, co dosud nebylo na Mluvících rukou za celých šestnáct ročníků k vidění. A to velkou ilusionistickou show. Tento ročník je speciálně koncipovaný tak, aby zaujal všechny bez rozdílu věku a handicapu. Diváci se můžou těšit na pestrý program. Celý večer to bude velká show.
Co by mohlo slyšící diváky nejvíc zaujmout?
Slyšící diváky určitě překvapí, jak jsou neslyšící úžasní, co se týká vnímání a pocitů. Jedno z vystoupení bude zpěv ve znakovém jazyce, což je pro všechny většinou skutečný zážitek. Letošní ročník bude výjimečný, v tom že poprvé na Mluvících rukou uvidíte kouzelnické vystoupení, které připravil pro české publikum zahraniční kouzelník, který je vítězem mezinárodních soutěží v ilusionistických show. Také se můžete těšit na akrobatické vystoupení Michaely Kosiecové, která si pro nás připravila dynamické vystoupení s názvem Motýl a mnoho dalšího.
Pořádají se u nás obdobná představení anebo se jedná o jedinečnou záležitost?
Mluvící ruce jsou ojedinělé v tom, že žádnou podobnou akci v České republice nelze vidět. Akce by nešla připravit bez finanční podpory Čeps, Ministerstva kultury, Prahy 1 a dalších organizací, které se každoročně pravidelně podílí na rozvoji tvorby kultury neslyšících.