Ministerstvo vnitra spustí web koordinující nabídky i žádosti o pomoc pro Ukrajinu

  • 01. 03. 2022
Ministerstvo vnitra spustí web koordinující nabídky i žádosti o pomoc pro Ukrajinu

Pomoc pro občany Ukrajiny i online centrum koordinující nabídky pomoci. Díky nové internetové stránce www.nasiukrajinci.cz všichni, kteří chtějí konkrétně podpořit občany Ukrajiny, zjistí, kam mají pomoc směrovat a jaká podpora je potřeba. Stránka budu plně funkční v řádu dnů. Současně vzniká Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, které bude koordinovat integrační i humanitární aktivity v regionech.

„Jsem z Ukrajiny“, „Nabízím pomoc malého rozsahu“, „Nabízím pomoc velkého rozsahu“. Tyto odkazy najdou zájemci na speciální internetové stránce www.nasiukrajinci.cz. Odkaz „Jsem z Ukrajiny“ přesměruje Ukrajince potřebující pomoc na stránky Ministerstva vnitra se všemi důležitými praktickými informacemi v češtině i ukrajinštině. Zájemci o pomoc tzv. malého rozsahu zde brzy najdou odkazy na relevantní neziskové organizace.

Pro nabídky velké pomoci bude web nabízet kontakty na nově vzniklá krajská asistenční centra pomoci Ukrajině. Typově půjde o nabídky celých hotelů, velkého objemu hygienických potřeb nebo hromadné dopravy.

„Vlna solidarity s Ukrajinou je v Česku ohromná a já za ni obrovsky děkuji. Zároveň je třeba dát pomoci řád, protože nejúčinnější pomoc je vždy ta koordinovaná a přesně cílená. Proto jsme zřídili Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, které bude koordinovat komunikaci se samosprávami. Spustíme také web nasiukrajinci.cz, který pomůže jak Ukrajincům v nouzi, tak občanům a firmám, které chtějí pomoci,“ vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan po dnešním jednání Ústředního krizového štábu.

Krajské hot spoty

V sídle Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru začne působit Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, které bude fungovat jako nonstop centrální krizový orgán. Jeho základním smyslem bude koordinace a komunikace s jednotlivými samosprávami. V návaznosti na to pak v krajích v řádu několika dnů vzniknou krajská asistenční centra pomoci Ukrajině. Jejich součástí budou hot spoty sloužící k registraci nově příchozích Ukrajinců prchajících před válkou. Součástí center bude i co nejúčinnější a nejpřesnější pomoc reagující na nabídku i poptávku.

Na tato místa se budou moci Ukrajinci přijít registrovat, a nebudou tak muset do centra ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji nebo na cizineckou policii. Např. v Českých Budějovicích vznikne takový hot spot na letišti, v Brně na výstavišti. To jak usnadní registraci Ukrajinců, tak umožní účinně zajistit např. zdravotní či bezpečnostní screening.

Zdroj: www.mvcr.cz/clanek/www-nasiukrajinci-cz-ministerstvo-vnitra-spusti-web-koordinujici-nabidky-i-zadosti-o-pomoc-pro-ukrajinu.aspx